Jelena Veljača oduševljena sastankom sa Plenkovićem i Bošnjakovićem - Monitor.hr
16.09. (09:00)

Planinarenje u Banskim dvorima

Jelena Veljača oduševljena sastankom sa Plenkovićem i Bošnjakovićem

Cijeli nemali tekst Jelena Veljača je posvetila oduševljenju sastankom u Vladi (premijer i ministar pravosuđa prisutni od muških) povodom nasilja nad ženama. Nismo doznali o čemu se konkretno razgovaralo, jer je za Veljaču jedina i glavna vijest kako se razgovaralo: Bilo je nevjerojatno osnažujuće svjedočiti još jednoj promjeni prošli tjedan. Desilo se to s nevjerojatnom lakoćom, a ja sam se svejedno osjećala kao da sam prvi put duboko udahnula britak zdravi planinski zrak nakon teške upale pluća.Slične vijesti

Jučer (07:30)

#metwo

Jelena Veljača o dvije godine #metoo pokreta

Svijet se doista promijenio u protekle dvije godine: silovanje je postalo riječ koja se ne mora šaputati, seksualno zlostavljanje polako počinjemo prikazivati ne kao stigmu za žrtvu, nego za počinitelja. Talent, moć, lova prestaju biti štit zlostavljačima. Prezime isto. A to je sve naslijeđe pokreta #metoo. Hoće li on postati integralni dio civilizacije, ipak je na nama – piše Jelena Veljača za Jutarnji.

07.10. (13:30)

Tragedije naše svagdašnje

Jelena Veljača: Moraš smršavjeti. Rekao mi je to jednom dečko

Rekao je to nježno ali čvrsto, ne baš kao opomenu, više kao sud koji je, eto, odlučio podijeliti sa mnom, kao Isus sa svojim ovcama, monarh sa svojim narodom: sada je vrijeme štednje, sada je vrijeme mršavljenja… Debela sam, i što mi možete. Sve dok nisam shvatila – i to je konstrukt, pristajanje na luđačko ponašanje reklamne industrije. Konfekcijski 38 ne nosi debela osoba. A kad smo kod reklama: pravi i pametni muškarci ne nasjedaju trikovima, opsjenama i lažima te iste industrije. Pa čak i da me sam Zlatan pita: nisam debela, samo sam sretna. Jelena Veljača, Jutarnji

09.09. (15:30)

#SheHero

Veljača: Ova zemlja ne može shvatiti koliko je hrabra žena koja je prijavila Škaru

Nakon mjeseci čitanja priča zlostavljanih žena i mjestimičnog ali važnog osobnog kontakta s njima, shvatila sam da je prijaviti nasilje čin herojstva, posebno u našoj državi, gdje i sustav i okolina i tranzicijski identitet i činjenica da se novcem i statusom može kupiti baš sve i svakoga, podržavaju zlostavljanje na svim razinama. Čin herojstva – piše Jelena Veljača za Jutarnji

27.08. (22:00)

Mama, zašto si me sramotila kad sam bila mala

Veljača: Što bi Katarina Kitarović mogla poručiti svojoj majci? Možda: Hvala ti, mama, al’ nemoj me više sramotiti

Kolumna izaziva pitanje: Ako je predsjednica, većina se slaže, politički promašena osoba, a funkcija ionako irelevantna i simbolična, zašto joj se zbog toga odbacuje pravo da bude i privatna osoba, a svaki njen osobni, privatni nepolitički iskaz dočekuje na nož? Pa baš to je jedino što dobro radi. Kolumnistica i aktivistica Jelena Veljača je također javna osoba i ovako počinje svoju novu kolumnu za Jutarnji: Daš mi pusu, maco? – pitam Lenu tisuću puta dnevno. Nekad bi dotrčala i cmoknula me zvučno kao pucanje balona od poludehidrirane Hubba Bubbe umjesto odgovora. Danas, što se više bliži napunjenoj četvrtoj godini na Zemlji, sve više to odbija učiniti. Ima pametnijeg posla.

12.08. (23:00)

Ljetni prizori iz života moderne (ne)obitelji

Veljača: Briga, tuga, žal što ona nema onu pravu, svetu obitelj

Razmišljam da si istetoviram: ja nisam samohrana majka na čelo, čisto da mi nitko više nema potrebu opaliti šamar jer sam se usudila priznati da mi je – ponekad – teško. Teško, užasno teško, ne samo zato što je fizički naporno, već i zato što stalno patiš jer imaš osjećaj da je zbog tvoje odluke ili spleta nesretnih okolnosti tvom djetetu nešto oduzeto – javno drami Jelena Veljača, ali joj se sve oprašta zbog iskrenosti.

29.04. (09:00)

Jelena Veljača: Zašto sam na društvenim mrežama pričala o svom pijanstvu i živčanom slomu…

24.03. (17:40)

Još jedan tjedan za nama...

Sanja Modrić: Je li ispravno reći Žalac ili lažac?

“Funkcijom direktora HEP-a u Karlovcu nedavno je nagrađen stanoviti Zvonko Spudić… Tip je 2011. godine u zatvoru odgulio 14 mjeseci jer je iz općinske blagajne maznuo za sebe 140.000 kuna. A sada upravlja velikom ispostavom državne tvrtke, u kojoj kadrovira vlada HDZ-a i HNS-a, a gdje mu je novac poreznih obveznika ponovno u rukama”, piše Sanja Modrić u svom pregledu tjedna, koji je bio prepun svega. U ponedjeljak se premijer našao s “uzrujanom glumicom”, u utorak se pričalo o Bandićevom doktoratu (“Prijedlog, dakle, glasi: odlučite se, časna elita ili biti bijedni poslušnici. Pa kako odlučite, tako će vam se i pisati na kraju.”), slijedi ministrica “Lažac, pardon Žalac”… Zucker kommt zuletzt: Odluka austrijske biskupije da zabrani misu na Bleiburgu je konačna.

20.03. (10:30)

Februarska revolucija

T-Portal: Kako je Jelena Veljača od kraljice sapunica postala revolucionarka?

Glumica i scenaristica Jelena Veljača samo nekoliko se dana u očima javnosti od egoistične samopromotorice prometnula u hrabru borkinju za prava obespravljenih – piše T-Portal nakon što je Veljača uspjela pokrenuti vlasti na akciju oko nasilja nad ženama, iako se ne bi baš moglo reći da je revolucionarka, jer revolucije nema, a i više pišu u članku o njenim bivšim brakovima i vezama nego o aktivizmu. Inače, redatelju Ivanu Goran Vitezu Veljača očito ide na živce – “#spasime od sapunjarskog prime-time slota čija je jedina svrha do kraja oglupaviti ovaj već iznadprosječno glup narod”, objavio je na Twitteru.

31.07.2016. (20:44)

Jelena Veljača: Zašto mi žene nemamo jednako pravo na odmor kao i muškarci?

03.07.2016. (18:45)

Jelena Veljača: Bake – moraš ih voljeti koliko god podjetinje kad su u pitanju unuci