Jergović o zabrani sušenja rublja na vidnom mjestu: Tiramol je znak grada - Monitor.hr
08.08. (07:30)

Gaće su zastava grada

Jergović o zabrani sušenja rublja na vidnom mjestu: Tiramol je znak grada

“Tiramol je zastava Mediterana. Tiramol je zastava svake obitelji. Ono što se na njemu suši, to smo mi. To je ono naše što se inače ne vidi, jer i ne služi tome da se vidi, osim onda kada se suši na tiramolu. Goleme gaće dalmatinskih baba i djedova. Pa košulje, bijele košulje naših povijesti… Tiramol dalmatinski grad čini gradom, razlikuje ga od malih mista uz obalu, koja nemaju potrebe za tiramolima” – ne da Miljenko Jergović užad što visi nad glavama u ulicama i dvorištima primorskih gradova.Slične vijesti

Danas (23:30)

Dimna bomba

Kregar: Cilj vladajuće politike zastrašivanja je omogućiti novu pljačku

Josip Kregar nastavlja svoj pokušaj (rezignirano, ali ipak) da izgradi poštenije društvo: “Napad na Pupovca je skretanje pažnje i zaborav da su smijenjeni ministri zbog zloupotreba, da su pokrenute istražne radnje, da se Vlada klima, a najveća stranka ima više klika nego Hrvatska političkih stranaka, da su obračuni samozvanih desničara, licemjernih vjernika, ordinarnih pljačkaša javne imovine nešto što se ne događa, da su za sve naše jade krivi Srbi (starci i zaplašeni), komunisti (zar i nakon 30 godina? Možda bolje Turci?), udbaši (mahom u novim službama i mirovini)”.

Danas (10:30)

Andrej Terorković

Mijić: Kakva je razlika između četiristo crnokošuljaša koji nose natpis “Novinari crvi” i Plenkovića?

“Nikakva! Samo što bi navijači vlastoručno i vlastonožno zgazili te crve koji izvještavaju o hapšenju njihovih pripadnika koji su ničim izazvani pretukli ljude koji su gledali jednu njima nepoželjnu nogometnu utakmicu, dok premijer zbog delikta mišljenja na novinare šalje svoje rotvajlere kako bi umjesto njega učinili to isto, samo na drugi način, u rukavicama” – komentira Branko Mijić u Novom listu navijačke prijetnje novinarima i hapšenje Duhačeka.

Danas (08:30)

Suza za Kolindine brege

Dežulović: Popevke sem slagal

“Jesu li Kolinda Grabar-Kitarović i njeno revizionističko društvo na vlasti isti debili kao i udbaši? Jesu li oni zapravo udbaški jataci, kad naknadno – punih trideset godina kasnije – zabranjuju u Jugoslaviji pjesme koje su komunistima promakle? Naravno da nisu… Naši su kneževi ipak mrvu veći debili: oni ne samo da pjesme zabranjuju i danas, nego ih zabranjuju čuvajući ustavni poredak države u kojoj se konačno, shvatili ste, slobodno smiju pjevati pjesme” – piše Dežulović o KGK i Gordanu Duhačeku

Jučer (23:30)

A tamburica ubojita samo izdaleka pa se morao odmaknut do SAD-a

Ante Tomić: Smrtonosni bećarac iz Škorine tamburice

Neobično je kod Domovinskog rata da se on stalno mijenja, svaki je dan drugačiji, kao rijeka. Dvadeset pet godina od rata ovdje se još otkrivaju novi junaci i nova junaštva. Eto, na primjer, za Miroslava Škoru bi do jučer rekli da je bio obična, civilna kukavica… Tip ima manje braniteljskog staža od Viktora Ivančića, a nastupa ponosno i uvrijeđeno kao da je on, lično, oslobodio domovinu. On je danas ikona naše borbe i stradanja. On je, kaže, “1991. na ramenu nosio tamburicu.” Pa to je zbilja za popišat se od smijeha – piše Ante Tomić povodom jednog otužnog otkrivanja spomenika pravom ratniku.

Jučer (15:30)

Snalaženje u vremenu

Basara: Podnarednički utisak

Odličan Basara, otišao do filozofskim pitanja čak, ali svejedno u bogatom i duhovitom stilu: “Kada napišem ‘realnost’ ne mislim, naravno, na misterije strukture pojavnog sveta (to je posao fizike, ćorav inače) nego na takozvanu realnost noosfere, što će reći na ljudsku percepciju pojavnosti, uočavanje razlike između onoga šta sanjamo i onog šta nam se događa i razaznavanje šta je u datim, po pravilu zaguljenim okolnostima, moguće učiniti, šta pak ne”.

Jučer (13:30)

Nenamjerna ironija

Krasnec: Hrvatska će brinuti o demokraciji i ljudskim pravima – dok privodi novinara i napada povjerenstvo za sukob interesa

Groteskno je da se u danima kad dvije žene iz Hrvatske preuzimaju brigu o demokraciji i ljudskim pravima u Europi [Marija Pejčinović-Burić i Dubravka Šuica] događa to da novinar biva privođen zbog objava na Twitteru ili to da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora tražiti međunarodnu pomoć – od GRECO-a, antikorupcijskog odbora Vijeća Europe – pred blatantnim političkim pritiskom vladajuće stranke i Vlade. Hrvatska može i treba biti bolja od toga što se dogodilo u ova dva primjera – piše Tomislav Krasnec za Večernji.

Prekjučer (23:30)

Put your money where your mouth is

Jergović: Ono što vas je uzrujalo u Tedeschijevu govoru zove se patriotizam

Emil Tedeschi voli košarku i rock muziku, on voli uglavnom ono što su voljeli mladi u vrijeme kada je i on bio mlad. I to je, naravno, u redu. Lijepo je imati svoj košarkaški klub, ulagati u njega novce, lijepo je imati i svoj glazbeni radio, i povremeno raditi kao disk džokej. Ali to s društvenim vrijednostima nema baš nikakve veze. I to nije ulaganje u društvene vrijednosti – piše Jergović o nedavnom Tedeschijevom govoru, kojeg podržava, ali poziva da iza svojih riječi stane s onim što je u stanju dati, a to je novac.

Ponedjeljak (09:00)

Planinarenje u Banskim dvorima

Jelena Veljača oduševljena sastankom sa Plenkovićem i Bošnjakovićem

Cijeli nemali tekst Jelena Veljača je posvetila oduševljenju sastankom u Vladi (premijer i ministar pravosuđa prisutni od muških) povodom nasilja nad ženama. Nismo doznali o čemu se konkretno razgovaralo, jer je za Veljaču jedina i glavna vijest kako se razgovaralo: Bilo je nevjerojatno osnažujuće svjedočiti još jednoj promjeni prošli tjedan. Desilo se to s nevjerojatnom lakoćom, a ja sam se svejedno osjećala kao da sam prvi put duboko udahnula britak zdravi planinski zrak nakon teške upale pluća.

Ponedjeljak (07:00)

Kandidat je, na žalost, kandidat, ali Dežulović je Dežulović

Dežulović: Izvještaj sa stočnog sajma

Kako to otvoreno i javno prizivanje fašističke države od strane fašističke stoke iz domaćeg uzgoja nije ‘ugrožavanje ustavnopravnog poretka’, ali jest ‘ugrožavanje ustavnopravnog poretka’ kad na otvoreno i javno prizivanje fašističke države od strane stoke iz domaćeg uzgoja netko upozori? Recimo: kako je to prizivanje fašističke Hrvatske kad predsjednik vodeće srpske stranke upozori na štetu koju u našem agraru proizvodi fašistička stoka iz domaćeg uzgoja, a nije prizivanje fašističke Hrvatske kad predsjednički kandidat na stočnom sajmu otvoreno i javno najavi kako će zbog upozoravanja na štetu od fašističke stoke iz domaćeg uzgoja – zabraniti vodeću srpsku stranku i suditi njenom predsjedniku? – pita se genijalni Boris Dežulović koji se također nije odupro zovu komentiranja debilizama predsjedničkih kandidata.

Ponedjeljak (06:30)

Basara: Kako priznati Kosovo? Vrlo lako.

Sad silazimo u srce kosovske tame. Kako će, možda se pitate, Vrhovni priznati Kosovo kad neprestano ponavlja da Kosovo nikad ne možemo priznati? Vrlo lako i vrlo srpski, po receptu blaženoupokojenog Oca Nacije koji je vaktile ustvrdio – a ustvrda mu propraćena pansrpskim ovacijama – da “mi možemo i ono što ne možemo”, sledstveno čemu ćemo Kosovo (kad kucne čas, a sve je bliži) priznati upravo zato što to ne možemo, a moramo. Neće nam, uostalom, biti prvi put… – piše Svetislav Basara za Danas.