Jergović: Potres je nastavak 25 godina pustošenja Zagreba drugim sredstvima - Monitor.hr
21.05. (13:30)

Potres je dio spike

Jergović: Potres je nastavak 25 godina pustošenja Zagreba drugim sredstvima

Oko užeg središta Zagreba, gdje su sve prostore zauzele tvrtke iz šoping molova, i gdje više nema skoro ničega što bi pružalo život gradu i navodilo građane da dolaze u središte svoga grada, šire se, već dvadesetak godina, i rastu koncentrični krugovi pustoši. Zašto [ničega] nema? Zato što je Zagreb mrtav, zato što ga je ubila loša uprava, ubili su ga oni koji nisu vodili računa o tome da grad živi ili umire i mimo logike tržišnog kapitalizma – prošetao se centrom Zagreba pa zapisao Miljenko Jergović.


Slične vijesti

Jučer (19:30)

Dobrodošli luftići, paštete i šlape za penjanje

Klauški: Sjećate se kad smo se rugali češkim turistima? E pa sad im organiziramo svečane dočeke

I ako smo se nekada rugali Česima, sada se radujemo svakom Čehu koji će kročiti na hrvatski Jadran. Doći će ministar i uslikati se pred vlakom koji donosi spas, taman tjedan dana prije izbora. Bez cinizma: simpatična je to, iako pomalo nadrealna scena. Kontigent čeških turista dočekao se gotovo s jednakom pažnjom kao kontigent kineske zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa. Jedna krajnost sustiže drugu, piše Tomislav Klauški.

Jučer (18:30)

Rukavice odbačene

Zašto Vlada odjednom ne vjeruje novim projekcijama o broju zaraženih i umrlih u RH, sad kad su problematične?

Andrej Plenković pokušao se na televizijskome sučeljavanju s Davorom Bernardićem usprotiviti upozorenjima te je nakon što je Bernardić citirao dr. Kutlešu, izjavio kako “mi imamo i boljih stručnjaka”. Takva opaska primjerena je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svima onima koji u znanosti traže samo potvrdu vlastitih političkih probitaka, ali ne i proeuropskome hrvatskom premijeru, piše Goranko Fižulić.

Jučer (10:30)

Malo dobrih ljudi

Novak Đoković samo je dobar čovjek u zla i naopaka vremena

Novak Đoković nije princ, jer njega uz zajednicu i ukupno tenisko čovječanstvo vezuje njegova potreba da bude voljen. Kao i potreba da se uvijek, na svakom mjestu, u svakoj gesti i postupku iskaže kao dobar čovjek. I kada pokušava govoriti kineski, i kada pleše nasred teniskog terena, i kada izigrava ludu i zabavljača, i kada imitira teniske šampionke, i kada pjeva, on svoju publiku – i, na neki način, sve ljude na svijetu – nastoji uvjeriti da je dobar čovjek. Samo dobri ljudi se tako svojski trude da ostanu smiješni i kad su u nečemu najbolji na svijetu, piše Miljenko Jergović.

Jučer (01:30)

Ministar koji je posljednji put bio vani za Hrvatsko proljeće

Dežulović: Vili Manilli u epizodi ‘Wind of change’

Znali smo i prije da hrvatska vlast i uopće politika nemaju osobito čestih „bliskih kontakata“ sa fizičkim svijetom i stvarnim životom u njemu. Svejedno, svaki vam mišić u tijelu obamre kad ministar zdravstva usred svjetske pandemije 2020. godine neobuzdanoj omladini – da, ispričavam se, mladeži – poruči kako je „plesati u redu, ali ne sentiše, nego moderni ples koji ne uključuje bliski kontakt“. Moderni ples?! Sentiši?!? – šokiran, ali ne iznenađen, Boris Dežulović za N1 o Beroševoj provali.

Prekjučer (22:30)

Anarhimir

Pofuk: Sistem je namješten protiv potrošača, građana i birača

Iako je demokršćanin i piše za Večernji, Branimir Pofuk objavio je punkerski, gotovo anarhistički tekst, nadahnut HDZ-ovim predizbornim spotom ‘Hrvatska je sigurna’ (i kupovinom gaća): Slušam loš tekst na nivou pučkoškolskog sastavka, gledam premijera Plenkovića kako glumi dok mu iza leđa statira cijela Vlada i stranački vrh, usred neke čudne scenografije koja mutno podsjeća na nekakav stadion pretvoren u logor. I pitam se koga to oni uvjeravaju, sami sebe ili nas, da znaju, hoće i mogu.

Nedjelja (19:00)

Neprosvjećeni apsolutizam

Marković: Jedna partija, jedan narod, jedan vođa

Ako pogledamo malo u prošlost, jednoumlje je pre bilo pravilo nego izuzetak. Insistiranje na jedinstvu, na famoznoj srpskoj slozi, okupljanje oko jednog vođe ili jedne partije spadaju u tradicionalnu praksu našeg društva, dok nam polifonija, razvijanje šarolikosti i svakovrsnih posebnosti baš i nije bilo blisko. Višestranačje je uvedeno na jedvite jade, a i na tim prvim izborima u decembru 1990. godine Socijalistička partija Srbije osvojila je 194 mandata, više čak i od Vučića danas, dok je voljeni vožd Slobodan Milošević osvojio više od tri miliona glasova. Kad je Milošević najzad oboren, nakon desetogodišnje borbe, sankcija, ratova, bede i zločina – građani su odmah u Vojislavu Koštunici prepoznali novog vođu. U periodu neposredno nakon predsedničkih izbora 2000. godine, Koštunica je imao neverovatan rejting koji se kretao između 70 i 86 procenata – toliko građana je tvrdilo da baš u njega ima najviše poverenja. Poenta rušenja Miloševića, između ostalog, bilo je i uvođenje istinskog pluralizma, ali građani to nisu tako shvatili, njima je bilo bliže traženje novog mesije… – piše Tomislav Marković o fenomenologiji jednoumlja u Srbiji za Al Jazeeru.

Nedjelja (09:00)

Neka virusa, bitno je da je naš.

Ante Tomić: Kako je koronavirus odjednom postao blag i bezazlen i nije više nikakva opasnost za građane

Nacionalni stožer zbog toga je u četvrtak čvrsto zatvorio naše granice prema istočnim susjedima da bi spriječio širenje tri opasne mutacije koronavirusa. Na jednoj je kroz mikroskop opaženo da oni maleni roščići na površini idu u grupama od tri, kao da koronavirus podiže tri prsta. To je takozvana pravoslavna mutacija, zovu je još i Aleksandar. Druge dvije su muslimanske mutacije, dolaze iz Bosne, lagano su zelenkaste, a zovu se Mujo i Haso. Sve je to naša medicinska znanost do detalja objasnila. Struka je u ovome, kao i inače, imala zadnju riječ. Valja se čuvati bosanskih i srpskih koronavirusa, pravoslavnih i muslimanskih mutacija, ali ako ćapate neki naš, slabiji, od biskupa, župnika, časne sestre ili Andreja Plenkovića, sve je u redu, nemate se čega bojati – piše epidemiolog Ante Tomić za Jutarnji.

Nedjelja (01:30)

Od nule do sinekure

Viktor Ivančić: Tvornica biografija

Kada ga partija režira, život te neizbježno nosi ukrug: najprije po političkome kriteriju dospiješ na visoki stručni položaj, a zatim se s pseudostručnim kvalifikacijama natječeš za visoku političku funkciju; najprije ti politička podobnost omogući profesionalnu afirmaciju, a zatim te paraprofesionalna karijera lansira u političku orbitu… Na taj način funkcionira HDZ-ova tvornica biografija – piše Viktor Ivančić u Novostima.

Subota (14:30)

Guske u Arabiji

Sanja Modrić: Bruna Esih može osvojiti tri mandata – samo u Saudijskoj Arabiji

Čovjeku pri zdravoj pameti stvarno je teško pojmiti kakvi se sve pajaci, šuše, egzibicionisti i bezumnici dovlače u političku arenu pogonjeni psihijatrijski opisanim pretenzijama i porivima da, takvi kakvi jesu, smjesta preuzmu vodstvo nad Vladom i državom. A dotična Iva u toj bizarnoj skupini nipošto nije jedina premda se ona odmah lansirala u sam njen vrh i svakom će je ambicioznom konkurentu na tom polju biti teško dostići – osvrće se Sanja Modrić na izjavu stanovite Ive Svaguše, kandidatkinji stranke Brune Esih (koja je ovu njenu izjavu opravdavala).

Subota (01:30)

Klauški: Kako se u krizi poznaju lideri? Svaljuju krivnju na koga stignu

Nikada u svom liderskom mandatu Plenković nije priznao da je kriv za poraz svoje stranke, za neuspjeh, pad rejtinga, za neke političke greške, za promašaje i budalaštine. Kamoli za afere, skandale, korupciju, nepotizam, sukob interesa… Niti je kriv za politizaciju Kriznog stožera u kojem su jedni bili HDZ-ovci, a drugi se tako ponašali. Kriva je opozicija, piše Tomislav Klauški.