Josip Kregar: Bijeda suverenizma - Monitor.hr
28.06.2019. (14:30)

Hrvatska prva. America first. Britannia rules. Deutschland über alles. Velika Srbija. Magyarország Először.

Josip Kregar: Bijeda suverenizma

Sjajan Josip Kregar u Autografu o novom valu hrvatskih suverenista “protiv su eura. No ljudi, narod štedi u eurima. Nekretnine imaju cijenu u eurima, prostitutke, iznajmljivači soba i brodova cijene iskazuju u eurima. Suverenisti žele čist narod. Oni koji su u državu došli drugima i drukčijima kažu: ‘Idite otkuda ste došli’. A došli su oni. Srbi su u Hrvatskoj stoljećima. Govore o kulturi, a sviđa im se patriotski kič i omrznuti narodnjaci. Žele da se zabrani prodaja zemlje strancima, ali kad prodaju svoju građevinsku parcelu, prodaju i ruskim tajkunima, slovačkim mafijašima, ma bilo kome”.


Slične vijesti

Četvrtak (23:30)

Za ideale se ne bore budale

Kregar: Hrabrost i kukavičluk u politici

Teško je razlikovati hrabrost od bahatosti. I jedno i drugo podrazumijeva snažnu usmjerenost na sebe i svoju unutarnju potrebu dokazati se. Razlika je ipak očita. Herojstvo je biti protiv sile i moći, a ne biti važan uz batinu i snagu kojom zapovjedaš. Hrabrost je biti bez sile i moći protiv drugih, protiv moćnih, ili sasvim općenito, protiv sudbine – Josip Kregar, inspiriran Mittom Romneyjem.

07.02. (00:30)

Republika Farmatska

Kregar: Bilo je nemoguće raspoznati tko je svinja, a tko čovjek

Josip Kregar vrlo nadahnuto, opet, napisao je alegoriju o Orwellovoj ‘Životinskoj farmi’: Hrvatski puk čine ovce koje se napuhuju sportskim uspjesima, koji žive uz boce piva i čiju dobrodušnu tupost i neznanje povremeno pomažu parole o tome da je dosta jadikovki, da ne smijemo gledati sve crno, da su takvi mrzitelji naših uspjeha krivi za sportske poraze, za mizeriju života. Govoriti istinu ovcama je isto što i oduzeti im nadu. Kokoši se bave kvocanjem i skupljanjem svjetlucavih stvarčica, a inače u stvarnosti radi se o šopingu, trivijalnim tračevima, gurmanskim čarolijama i kvocanjem.

31.01. (00:30)

Strah nije podloga razumu

Kregar: Glavna naša podjela je prema primitivizmu i zaostalosti

Kakav tekst Josipa Kregara!!! – “Ispod prepoznate javnosti, između redova napisanih tekstova, u komentarima ispod objava postoji realnost nemalog broja ljudi kojima je sve svejedno, istina i logika nebitna, kojima je gorak okus života i tečan okus jeftinog piva, koji piju kave jer su usamljeni, strastveno puše jer nemaju zaposlene ruke ni um ni maštu. Njih nema na koncertima, oni se griju u kasnim autobusima, nemaju potrebe za idejama već samo za umišljenim ponosom života bez svrhe”.

17.01. (00:30)

Sistematski pregledatelj

Kregar: Treba pojačati političku ulogu predsjednika

Josip Kregar ima jedan jedini, ali ključaj prijedlog proširenja ovlasti predsjednika – “da uskratiti svojoj potpis kod proglašenja zakona pri čemu se tada zakon vraća u parlament na izglasavanje uz kvalificiranu većinu”. Što bi se time dobilo: “Zakoni se kod nas većinom donose po kratkom postupku, u jednom čitanju, usvajaju vladi lojalnom većinom. Suspenzivni veto bi bio prepreka takvoj praksi, povratio bi dio utjecaja predstavničkom tijelu, stvorio potrebno raspoloženje da se teži kompromisima”.

10.01. (00:30)

Postali normalni?!?

Kregar: Društvo se promijenilo i zato je izabran Milanović

To je bila pobjeda strategije nad taktikom, cilja nad mahnitim vrludanjem i kalkulacijama što gdje reći, pobjeda nad zbrajanjem statistika… Nije to bila akademska rasprava o sukobu civilizacija i ideologija. Nije se biralo između komunista i ustaša, tržišne i planske ekonomije, reviziji povijesti. Nije Milanović promijenio, niti će promijeniti društvo. Društvo se promijenilo i zato je izabran. Ne ona. To su bili izbori – analizira Josip Kregar na Autografu.

27.12.2019. (00:30)

Kod nas je politika deveti krug

Kregar: Nema trećeg kruga. Pamet u glavu

Drugi krug je njezinom zaslugom postao nadmetanje karaktera, njeni glasači nemaju za koga, priznaju da je Milanović ipak bolji. Pamet u glavu, ništa nije gotovo. Sram ne traje dugo, nestat će i crvenilo na obrazima. Posao nije gotov. Najprije drugi krug. Ni kiša ni proklinjanje s oltara, ni čitanje priopćenja u Dnevniku ne smiju nas zavarati. Ponekad rijeke završe vodopadom. Ponekad politika završi padom. Ništa još nije gotovo – piše Josip Kregar i izravno poziva na glasanje za svog favorita.

20.12.2019. (08:30)

Dobri i loši dojmovi

Analitičari: Škoro je u katastrofalnom sučeljavanju izgubio drugi krug izbora

Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović idu u drugi krug, Juričan zanimljiv, Škoro najgori – ovo su zajednički dojmovi Žarka Puhovskog i Josipa Kregara o sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u. “Superiorno najbolji, komunikacijski gledano, bio je Pernar i uz njega Juričan”, ocijenio je Puhovski, kojeg su Škoro i Kovač najviše razočarali. Kregar pobjednicima sučeljavanja smatra Daliju Orešković i ”Juričana ili Bandića, kako već hoće da se naziva”.

20.12.2019. (00:30)

Bolje grbav nos nego grbav moral

Kregar: Svaki izbor je kompromis jer biramo prema kriterijima koji nisu svi zadovoljeni

Nije poziv na prihvaćanje Kregarovog izbora, profesor objašnjava zašto je najlošije neglasati: “Znam da birači odlučuju prema slici njima idealnog kandidata. No biramo prema ponudi, a ne prema idealnoj slici… Nije istina da nema razlika i da ne možemo biti svjesni posljedica donošenja odluke… Nema li baš nama sasvim prihvatljivog, birajmo prema važnijim osobinama: znanje, poštenje, iskustvo, otvorenost i tolerancija”.

13.12.2019. (00:30)

Zašto bi mijenjali kad im je dobro

Kregar: Kažu da za reforme nema vremena i sredstava. Lažu!

Društva, ekonomije, odnosi sila brzo se mijenjaju, a mi kao društvo i država problem shvatimo kasno, kad je sve već odlučeno… Vlada strah od promjena. Revolucije su pojele djecu. Proizvodnja vođa i vizionara – stagnira. Oni koji odlučuju, poučeni iskustvom, boje se rizika. Vladaju intelektualno prosječni, moralno labavi, kukavice i oportunisti – Josip Kregar, Autograf.