Kibernetički kriminal najaktivniji u Rusiji, dok Hrvatska nije na popisu Globalnog indeksa - Monitor.hr
14.04. (13:00)

Mi smo ok

Kibernetički kriminal najaktivniji u Rusiji, dok Hrvatska nije na popisu Globalnog indeksa

Podaci Globalnog indeksa kibernetičkog kriminala pokazuju da najveća prijetnja dolazi iz Rusije, a slijede je Ukrajina, Kina, SAD, Nigerija i Rumunjska. Na popisu zemalja s uočenim stopama kibernetičkog kriminala nalazi se ukupno 97 država svijeta. Na popisu nema Hrvatske jer nije uočena bitnija kriminalna aktivnost. Države u okruženju kod kojih su uočeni aktivni kibernetički kriminalci su Srbija, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Grčka. (Bug)


Slične vijesti

13.05. (13:00)

Bolje se vratiti u analogno doba...

Crno tržište voli i OIB-ove i PIN-ove i zdravstvene i poslovne tajne

Prema aktualnim istraživanjima o kibernetičkim napadima i prijetnjama, sve više napadača radije krade i prodaje podatke nego da ih šifrira radi iznude. A ucjenjivačke programe ili ransomware neki su već proglasili pravom pandemijom u virtualnom svijetu. U takovom okružju postavlja se pitanje kamo sigurno spremati, gdje čuvati i obrađivati svoje baze podataka te što napraviti ako oni ipak iscure. Eksponencijalni rast kibernetičkih napada golema je ugroza za stabilnost i sigurnost poslovanja. Danas su posebno opasni napadi čiji je rezultat kriptiranje svih dokumenata i sustava tako da tvrtke postaju neoperativne. U tom slučaju govorimo o ransomwareu.

Međutim, posebno zabrinjava trend rasta kibernetičkih napada u kojima napadači ne kriptiraju podatke, nego ih jednom kada dobiju pristup sustavu preuzmu i nakon nekog vremena njima ili ucjenjuju tvrtke ili ih jednostavno prodaju dalje. Bilo kako bilo, ovdje govorimo o visokotehnološkom kriminalu koji već danas ostavlja ozbiljne posljedice na poslovanje. Kako tehnologija napreduje, tako se i metode koje upotrebljavaju napadači prilagođavaju i razvijaju. Lider

26.04. (15:00)

I'm shocked!

Sve više poduzeća na udaru “deepfake” prevara

Prema podacima koje donosi Altindex.com, jedna trećina tvrtki je pogođena prijevarom potpomognutom umjetnom inteligencijom, a više od 80% tvrtki smatraju takve prijevare istinskom prijetnjom. AI omogućuje prevarantima da stvore sofisticirane napade, uključujući deepfakeove, koji postaju sve teži za prepoznati. Koliko je to opasno pokazuje slučaj u kojem je financijski službenik isplatio 25 milijuna dolara nakon video poziva s deepfake glavnim financijskim direktorom. Očekuje se da će troškovi kibernetičkog kriminala dosegnuti rekordne razine, odnosno 9,2 bilijuna dolara u 2024. godini, a ni pogled u dalju budućnost nije optimističan. Tako stručnjaci smatraju da će u sljedećim godinama šteta od kibernetičkog kriminala porasti za 70% i do 2028. dosegnuti 13,8 bilijuna dolara. (Točkanai.hr)

05.01. (13:00)

Sorry gospon haker, ali ne daju mi da platim

Kako stati na kraj hakerskim napadima? Zatvoriti “pipu”

Ransomware ili ucjenjivački zloćudni softver jedan je od najčešćih hakerskih alata, kojim se kibernetički kriminalci pokušavaju domoći značajnih novčanih iznosa, a stručnjaci iz novozelandske tvrtke Emsisoft upozoravaju na zabrinjavajući porast ucjenjivačkih napada u SAD-u. Prema njihovom godišnjem pregledu “State of Ransomware”, tijekom 2023. godine, 2.207 bolnica, škola i državnih institucija direktno su bile pogođene ransomwareom, uz tisuće drugih neizravnih žrtava. Emsisoft ističe da je od 2016. godine u SAD-u prosječno jedna osoba mjesečno smrtno stradala zbog napada na bolničke sustave.  Stručnjaci predlažu radikalnu mjeru – zakonsku zabranu plaćanja otkupnina, tvrdeći da bi to “učinilo ransomware neprofitabilnim” i brzo smanjilo broj napada. (Bug)