Klauški: HDZ bez Vase - možda zdraviji, možda još pokvareniji - Monitor.hr
22.04. (14:30)

Neovisne instuticije su nekad trome, zato je tu vlast da ih malo pogurne

Klauški: HDZ bez Vase – možda zdraviji, možda još pokvareniji

I zašto bi nas, nakon svega, trebala danas skandalizirati tvrdnja da se Andrej Plenković koristi institucijama u obračunu s Milijanom Brkićem? To je naprosto postao integralni i neizostavni dio političkog života. To se uzima već zdravo za gotovo. Takav odnos poguban je za društvo jer izjeda supstancu demokracije koja se bazira na proceduri, podjeli vlasti, poštovanju zakona i neovisnosti institucija. Svaka vlast dovodi svoje poslušnike ili instalira osobe od povjerenja. Svaka vlast institucije smatra produženom rukom svoje samovolje. Svaki političar pravosuđe, policiju, tužiteljstvo i tajne službe doživljava kao svoju uzdanicu, garanciju opstanka ili oruđe obračuna. U pravilu, javnost se u ovakvim situacijama dijeli na dvije skupine. Prva kritizira korištenje institucija u političkim obračunima jer je to naprosto stvar principa, zato što bi se te institucije mogle tako okrenuti protiv bilo kojeg građanina. Druga je spremna ignorirati tu zlouporabu kad se na meti nađe netko za koga se smatra da to zaslužuje, poput Sanadera, Bandića ili sad Brkića – piše Tomislav Klauški za Express.Slične vijesti

Jučer (11:30)

NeverEnding Story

Nikolaidis ima dvije dobre kolumne o Handkeu: Klasik književnosti i moralni idiot

Ljevičari idioti (dakako, ne u medicinskom, nego platonovskom smislu) nisu manji idioti od desničara idiota. Lijevi idiot je, ako ćemo pravo, gori od desnog idiota. Idioti u redovima protivnika su poželjni i korisni. Lijevi idioti korisni su, zato, samo desničarima. Ako dijeliš stavove sa idiotom, to te ne čini ni ljevičarem ni desničarem. Nego idiotom. Peter Handke je, osim što je Nobelovac, dakle klasik književnosti, i klasični moralni idiot – to je iz kolumne na Zurnal.info, a ovdje je sa Al Jazeere. Bez brige, tema je dovoljno široka da su varijacije različite i čitljive.

Jučer (07:00)

Dežulović: Sretan vam i blagoslovljen svjetski Dan djevojčica

Ponovimo za pravne laike i histeričnu rulju s vilama i bakljama: sudac je procijenio da petorica mladića, koji su prema kaznenoj prijavi osam puta grupno silovali petnaestogodišnju sumještanku, neće to napraviti i deveti put. Zašto to neće napraviti? Zato što imaju zabranu prilaska? Pa i onda kad su je prvi put odlučili silovati, i kad su to napravili i treći i osmi put, bili su pod jasnom zakonskom zabranom silovanja djevojčica, ponešto ipak kažnjivijom od približavanja – piše Boris Dežulović za Novosti i uočava da su silovatelji iz okolice Zadra pušteni baš na Međunarodni dan djevojčica koji se obilježava 11. listopada.

Petak (18:00)

Bad Brown Boysi

Biskupi, birokrati i branitelji. ‘Sveto trojstvo’ HDZ-ove vlasti

U utorak Plenković je dobio podršku Katoličke crkve. U srijedu u Saboru prvo se zakleo u odanost braniteljima, financijsku i moralnu, a onda najavio povećanje plaća od 6 posto za sve zaposlene u državnoj upravi. A sve to kako bi HDZ u predizbornoj godini osigurao naklonost i podršku ključnih i presudnih segmenata hrvatskog društva: Katoličke crkve kao najmoćnije organizacije, branitelja kao najodanije populacije i birokrata čiji broj je pod HDZ-om nabujao u desecima tisuća – piše novu varijeaciju na temu Plenković Tomislav Klauški za 24 sata.

Petak (07:30)

#metwo

Jelena Veljača o dvije godine #metoo pokreta

Svijet se doista promijenio u protekle dvije godine: silovanje je postalo riječ koja se ne mora šaputati, seksualno zlostavljanje polako počinjemo prikazivati ne kao stigmu za žrtvu, nego za počinitelja. Talent, moć, lova prestaju biti štit zlostavljačima. Prezime isto. A to je sve naslijeđe pokreta #metoo. Hoće li on postati integralni dio civilizacije, ipak je na nama – piše Jelena Veljača za Jutarnji.

Četvrtak (10:30)

Ogledalce, ogledalce moje, najbolja predsjednica na svijetu tko je?

Kregar: Kolinda ne odgovara pred poviješću već odgovara ogledalu

Vlast opija i nitko se, a naročito oni kojima je pala u ruke bez zasluga i muke, jer bi suparnici bili gori, neće lako odreći tog opijuma za vladare. Naročito su opasni oni koji su neopozivi, koji su i onako tašti i arogantni. Ne brzajte sa zaključkom, ne mislim da je to neizbježno niti da predsjednik treba biti svetac. Jednostavno treba biti normalan i odgovoran. Zato je drugi mandat sadašnje predsjednice veliki rizik – piše razborito Josip Kregar.

Srijeda (23:30)

Reforma ponude

Ante Tomić: Sindikati učitelja bi od Krstičevićevih ljudi trebali naučiti kako izvući pare iz države

Gdje je sada tri milijarde kuna koliko je Hrvatska htjela platiti za borbene avione, pita se Ante Tomić – “da ih ministar Krstičević nije možda oročio u Poštanskoj banci? Zašto se one ne mogu podijeliti potplaćenim učiteljima i nastavnicima? Otkud to da su nam izraelski avioni važniji – dapače, sedam puta važniji! – od obrazovanja?”. Inače, Tomić bi učitelje poslao u King ICT da tamo nauče kako se prodaje državi.

Srijeda (15:30)

Pomjerene vrijednote

Pofuk: “Pijetetlije” su nepismeni ljudi, kao i Statut Grada Vukovara

“I opet je na dnevnom redu pijetet, riječ koju uglavnom uopće ne razumiju oni koji je najviše zloupotrebljavaju. Jer, oni su jednostavno nepismeni. Nepoznavanje jezika na kojem misle i govore dovodi do nereda u njihovim glavama i u državi kojoj pišu zakone… Hrvatski bi političari i politikanti najprije trebali iskazivati pijetet prema hrvatskom jeziku i smislu riječi kojima čekićaju” – piše Branimir Pofuk o zakonu čijim bi donošenjem grad Vukovar trebao postati “mjestom posebnog domovinskog pijeteta”.

15.10. (23:30)

Balkanski pijun

Dežulović: Tužna pripovijest o drugu Kvisku

O špijunima u SFRJ i RH: “U ona vremena, lako biste ih prepoznali u gostionici, u kakvoj kolodvorskoj špelunki ili jeftinom radničkom buffetu: ušao bi stariji neki neugledni, svakodnevni tip u kišnom mantilu, sjeo za stol nedaleko vašeg, zazvao konobara da mu donese malo pivo, pa iz džepa izvadio zgužvanu enigmatsku reviju sa skandinavskim križaljkama i onu tada dosta popularnu kemijsku olovku s ulošcima u tri boje: crnoj, zelenoj i crvenoj”.

14.10. (14:17)

Klauški: Pustimo profesore. Bandić i HNS prvo spašavaju sami sebe

Vatrom se tako igra stranka koja se već raskolila i pitanje je u kojem sastavu će se ikada više vratiti u Sabor i Vladu, kao i gradonačelnik čija stranka u parlamentu postoji samo zahvaljujući prebjezima i nakon izbora gotovo sigurno neće biti ni nje ni “žetončića”. Obrazovanje spašavaju stranke koje su praktički na izdisaju, a i jedni i drugi time jedva spašavaju sami sebe. Nije onda ni čudo da obrazovanju nema spasa – piše Tomislav Klauški za 24 sata.