Klauški: Hrvatski velikani - euri u garaži, lova u kutiji, dragulji u koferu, umjetnine u bunkerima - Monitor.hr
26.09. (20:30)

Muškarci koji su voljeli spremanje

Klauški: Hrvatski velikani – euri u garaži, lova u kutiji, dragulji u koferu, umjetnine u bunkerima

Dragan Kovačević bio držao milijun eura u Toyotinu terencu u tuđoj garaži. Nadan Vidošević svoje je Krezovo blago čuvao u bunkeru vile u Zagrebu. Ivi Sanaderu se mito nosio u kutiji za hrenovke. Vladimir Zagorec, po odlasku s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. godine iz sefa je odnio torbu s draguljima. Milan Bandić svoju vikendicu natrpao skupocjenim umjetninama. Torbu s prljavim novcem nosao je naokolo i bivši glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić – piše Tomislav Klauški.


Slične vijesti

Jučer (23:30)

Republika Pivoicipele

Dežulović: Dućan-kafić, kafić-dućan

Cijela jedna razmjerno ozbiljna država – redovna članica Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije, te viceprvak svijeta u nogometu – našla se pred sasvim izvjesnim bankrotom zato što je onemogućen normalan rad dućana i kafića… Republika Hrvatska, danas to znamo, država je trgovačkih centara s bogatom ponudom maski za mobitele i urbanih špelunki s bogatom ponudom Karlovačkog i Ožujskog piva. Ništa više, ništa bolje, ništa drugo – uzima Boris Dežulović mjeru ovoj našoj državi.

Jučer (22:30)

Sretna nova spoznaja

Marko Vučetić: Sretna država je ona koja je manja od svojih građana

Kada političari besramno jadikuju zbog toga što je društvo radikalizirano, braneći državu koja opstoji zahvaljujući upravo apologiji radikalizacije, sasvim je razvidno da njihovo jadikovanje nije usmjereno protiv radikalizacije društva, nego da im netko ne otme autorstvo nad budućom radikalizacijom – osvrće se Marko Vučetić u Autografu na izjave političara nakon pucnjave na Banske dvore.

Prekjučer (22:30)

Nemilosti puna

Obavezno savjetovanje prije pobačaja: Drže li naši katolici da su trudnice zapravo glupače?

Raspravlja se posljednjih mjeseci o novome zakonu o pobačaju, a katolici i domoljubi, nezadovoljni da ne mogu sasvim zabraniti ovaj medicinski zahvat, lukavo zahtjevaju da žena prije njega treba doći na na savjetovanje. Glupe ženske, poruka je domoljuba i katolika, nisu u stanju same odlučiti što je dobro za njih, već ih treba prizvati pameti, piše Ante Tomić.

Utorak (18:30)

Fakat, te čarape ne idu uz te papuče

Snježana Pavić: Prelijepe djevojke danas žele izgledati drugačije jer su ih naučili da se srame svoga tijela

Trećina djevojaka kaže da neće objaviti selfie bez filtera za uljepšavanje. 39 posto cura priznaje da se osjećaju loše jer uživo ne mogu izgledati tako dobro kao na retuširanim selfijima. Svaka treća će izbrisati fotku koja nije dobila dovoljno lajkova. Skoro svaka druga ne dozvoljava da joj se fotografije objave jer se boji da će ih drugi popljuvati. Kako ćeš odrasti u zdravu, samopouzdanu osobu ako ti svaki dan govore da si ružna i nedovoljno dobra, implicitno i eksplicitno? – pita se Snježana Pavić u Jutarnjem, potaknuta nedavnom fotografijom Billie Eilish na kojoj je ova djevojka izašla iz kuće obično odjevena.

Utorak (15:30)

Od A do Z

Viktor Ivančić: Tuđmanova zagrobna sjenka

Zašto je [Zoran Milanović] onda navalio na Plenkovića što je ovaj čovjeka pod istragom posadio na direktorsku funkciju? Kakvim se to pravnim i moralnim kriterijima rukovodi predsjednik hrvatske države kada optužbu za primanje mita smatra kardinalnom, pa premijer osumnjičeniku ne smije dopustiti da vodi državno poduzeće, dok optužbu za teški ratni zločin drži bagatelnom, pa on osumnjičeniku smije i želi uručiti državno odlikovanje? – uspoređuje Viktor Ivančić slučajeve Dragana Kovačevića i Zlatana Mije Jelića.

Utorak (09:30)

Prilika da se dokaže

Boris Jokić: Znanost trenutno igra svoju najvažniju ulogu od početka civilizacije

Kada se ožujku 2021. objavi da postoji sigurno i kvalitetno cjepivo protiv Covida-19, znanstvenici bi mogli biti iznenađeni reakcijom stanovništva koje se neće htjeti cijepiti. Osnovni razlog za to će biti da se u procesu od ožujka do ožujka premalo pažnje posvetilo upravljanju psihološkim aspektom ove situacije i razumijevanju da su emocije danas jednako važne, ako ne i važnije, od činjenica – napisao je Boris Jokić.

Ponedjeljak (21:00)

Kako se namisti u taj čas

Klauški: Šmrkavac protiv plamenog jazavca: Što stoji iza najnovije svađe Milanovića i Plenkovića?

I ne radi se ovdje samo o tome da Milanović uživa naklonost desničara, već ga slave i veličaju antimaskeri, teoretičari zavjere i svih oni koji se nadahnjuju predsjednikovim napadima na Stožer. Plenković i Milanović izvlačili su korist od radikalne desnice, da bi  sada zamijenili mjesta.  Liberalni Plenković s radikalima je osvajao vlast, pa se s liberalima i manjinama održavao na vlasti. Milanović se kao lider ljevice uporno gurao prema desnici, a sada kao predsjednik izabran glasovima ljevice ubire hvalospjeve desnice dok šamara po ljevičarima. Nije li onda normalno da se ovako djetinjasto prepucavaju? Kad si uzajamno gaze po prstima dok panično pretrčavaju iz tabora u tabor. Samo kako bi politički preživjeli… U blindiranim limuzinama. Piše Tomislav Klauški za 24 sata

 

Ponedjeljak (20:00)

Drugi amandman na hrvatski način

Pavičić: Pred 35 godina bili smo Massachusetts. U međuvremenu smo postali Teksas, Nebraska…

Mladog napadača izravno je ubila puška iz vlastite ruke. Ali, njega su neizravno ubile puške iz vitrina, puške ispod ormara, puške na počasnom mjestu iznad vrata, ubile su ga puške na muralima, puške na navijačkim banerima i automobilskim šoferšajbama. Iz rata je izišla cijela jedna generacija nepovratno opijena fetišizmom oružja, taj je fetišizam prenijela na djecu, a ta su djeca odrasla u tom pijanstvu. Odrasla su zadojena patrijarhalnim kultom herojstva, fascinirana nasiljem i nacijom, duboko frustrirana što im je uskraćena povijesna prilika da i sami malo ratuju. Piše Jurica Pavičić za Jutarnji list

Ponedjeljak (19:00)

Hiperregulacija elektroničkog medijskog sadržaja

Novi zakon elektroničke medije tretira kao da raspačavaju najteže droge

Za desetak dana na sjednici Vlade naći će se nacrt prijedloga Zakona o elektroničkim medijima… To je zakon koji se najavljuje već godinama, a pobuđuje veliko zanimanje javnosti i medija. Pa pročitajte što se sve ovim zakonom zabranjuje i kažnjava! Popis nema kraja. I ne znam tko to može kontrolirati. Agencija za elektroničke medije ne bi bila dovoljna jer morala bi imati na stotine zaposlenika koji bi provjeravali što se sve emitira u elektroničkoj hrvatskoj medijskoj orbiti. Pa tko se uopće može snaći u tom represivnom kupusu zakonskih odredbi za čije nepoštovanje se pravna osoba može kazniti drakonskim kaznama u iznosu od 100.000 pa do milijun kuna!? A odgovorna osoba (urednik valjda) kaznama od 10 000 pa do 50 000 kuna. Piše Denis Derk za Večernji list

Ponedjeljak (15:00)

Mladi u raljama prošlosti

Veljača: Premijer točno ukazuje na problem odgoja u polariziranom društvu. No, ipak postoji jedan problem

Pokušavaju mi politički stručnjaci objasniti da ima tu nešto više od te slike koju je Viewegh prekognicistički najavio još u devedesetima, ali s puno više humora nego što u stvarnosti ima: da tu ima neke organizacije, neke druge namjere, ali što više vrtim u glavi tu početnu scenu lošeg političkog trilera, to više vjerujem da je realitet samo ono što vidimo: nejaki mladić koji duboko vjeruje da je neka vrsta Batmana, ali Batmana koji između pokušaja ubojstva i samoubojstva tipka po mobitelu i podiže status na društvenoj mreži Facebook, jer ipak ima samo 22 godine, i naravno da voli društvene mreže, i naravno da je samo naveden na to da nosi oružje i proživljava rat koji nije doživio. Piše Jelena Veljača za Jutarnji list