Mali, a jako bogati: Monako, Andora, San Marino, Lihtenštajn i Vatikan - Monitor.hr
31.12.2022. (15:00)

I mi smo mali

Mali, a jako bogati: Monako, Andora, San Marino, Lihtenštajn i Vatikan

Pet mikro država u kojima živi manje od 100.000 stanovnika. Svaka od njih ima specifičnu povijest, povezanu s burnom europskom poviješću.

  • Monako: Prema posljednjem popisu u Monaku živi 38,682 stanovnika, što tu državu čini najgušće naseljenim suverenim teritorijem na svijetu. Kneževina Monako je poznata kao porezna oaza, a gotovo polovica njezinih stanovnika su milijunaši.
  • Andora: Nakon Drugog svjetskog rata u Andori je živjelo samo oko pet tisuća ljudi, a danas, zahvaljujući useljavanju iz Francuske, Španjolske i Portugala, u kneževini stalno živi oko 80 tisuća ljudi. Andora, u kojoj je službeni jezik katalonski, članica je UN-a od 1993. godine.
  • Lihtenštajn: S površinom od oko 160 četvornih kilometara i 38.749 stanovnika prema posljednjem popisu, Lihtenštajn je jedna od najbogatijih zemalja svijeta. Sa Švicarskom dijeli carinsku i monetarnu uniju, a s članicama Europske unije schengenski prostor.
  • San Marino: Tijekom borbe za talijansko ujedinjenje u 19. stoljeću San Marino je služio kao utočište za mnoge progonjene političke čelnike, uključujući Giuseppea Garibaldija i njegovu suprugu Anitu. Nakon ujedinjenja Italije, Garibaldi je dopustio San Marinu da ostane neovisan, što je formalno potvrđeno Sporazumom o prijateljstvu između San Marina i Kraljevine Italije potpisanim 1862. godine.
  • Vatikan: Najmanja službeno priznata država na svijetu od 0,49 četvornih kilometara i oko 450 stalnih stanovnika. Sadašnji je status stekla 1929. godine Lateranskim ugovorima koje je talijanski duce Benito Mussolini dogovorio s tadašnjim papom Pijom XI. (Tportal)

Slične vijesti