Marinko Čulić: Frtalj-ustaštvo - Monitor.hr
16.08. (23:30)

Okupacija u 26 slika

Marinko Čulić: Frtalj-ustaštvo

Raspala se klimava konstrukcija Plenkovićevog ‘povjerenstva za prošlost’ o selektivnoj dopuštenosti HOS-ovog znakovlja. Da je sve dopušteno potvrđuje intervju Grabar-Kitarović proustaškom Hrvatskom tjedniku, ali krivica ide i visočije, do Banskih dvora, koji dopuštaju da se obljetnica Oluje pretvori u rođendan NDH – komentira Marinko Čulić u Novostima.Slične vijesti

Danas (15:30)

Madame Laszy

Pofuk: Predsjednica toliko inzistira na laži o zabrani hrvatstva kao da je nekad bila Jugoslavenka

“Nije to prvi put da je predsjednica Grabar-Kitarović sve pobrkala. U tim izmišljotinama o strogoj zabrani svega hrvatskog toliko je uporna da se čovjek upita nije li se možda u ‘ona vremena’, tamo gdje se to tražilo, upisivala kao, božemiprosti, Jugoslavenka… Za lažljive štetočine Zagorci imaju jednu drugu vrlo kratku i preciznu riječ: fuj!” – piše Branimir Pofuk usred Večernjaka o “demokršćanskoj” kandidatkinji za predsjednicu. Večernji

Danas (12:30)

Naš = dobar

Ante Tomić: Jedno od najljepših postignuća samostalne Hrvatske – tudume se više ne smije diskriminirati

“Blesani su ovdje zaštićeni. Onaj koji je jedva savladao zbrajanje i oduzimanje brojeva do dvadeset može se žaliti prosvjetnoj inspekciji i na kraju ipak doktorirati na strojarskom fakultetu. Propalice i ponavljači nemaju se čega sramiti. Osvjedočili smo se, napokon, da se i bez škole može. Vidjeli smo karijere koje su nam se jednom činile nezamislive. Poželite što god hoćete, ovo je zemlja u kojoj, bez obzira na talent i trud, doslovno sve možete” – piše Tomić o slučaju profesora matematike u imotskoj gimnaziji za kojeg se roditelje žale da često ruši njihovu djecu.

Danas (08:30)

Proleteri svih zemalja - tko nas bre zavadi?!?

Dežulović: 香港不是中国

“Cijela delta Neretve, cijela Dalmacija, cijela je Hrvatska pod zastavom državne nezavisnosti sravnjena sa zemljom, a zemlja podijeljena hadezeovcima, umjesto opljačkanog i poniženog proletarijata gazde su u nezavisnu sravnjenu zemlju Hrvatsku za parsto eura mjesečno doveli jeftini, uvozni proletarijat iz Filipina, Bangladeša, Nepala i Kine, a gnjevni Jambini berači mandarina nakon svega upozoravaju kako ‘Hong Kong nije Kina’!” – eno ga Dežulović rezigniran (iako teško da je iznenađen) piše o transparentu kojeg su navijači Neretve iz Metkovića razvili na utakmici protiv Razvitka iz Opuzena, a za kojeg su te nedjelje bili navijali kineski radnici koji grade pelješki most.

Četvrtak (23:30)

Dimna bomba

Kregar: Cilj vladajuće politike zastrašivanja je omogućiti novu pljačku

Josip Kregar nastavlja svoj pokušaj (rezignirano, ali ipak) da izgradi poštenije društvo: “Napad na Pupovca je skretanje pažnje i zaborav da su smijenjeni ministri zbog zloupotreba, da su pokrenute istražne radnje, da se Vlada klima, a najveća stranka ima više klika nego Hrvatska političkih stranaka, da su obračuni samozvanih desničara, licemjernih vjernika, ordinarnih pljačkaša javne imovine nešto što se ne događa, da su za sve naše jade krivi Srbi (starci i zaplašeni), komunisti (zar i nakon 30 godina? Možda bolje Turci?), udbaši (mahom u novim službama i mirovini)”.

Četvrtak (10:30)

Andrej Terorković

Mijić: Kakva je razlika između četiristo crnokošuljaša koji nose natpis “Novinari crvi” i Plenkovića?

“Nikakva! Samo što bi navijači vlastoručno i vlastonožno zgazili te crve koji izvještavaju o hapšenju njihovih pripadnika koji su ničim izazvani pretukli ljude koji su gledali jednu njima nepoželjnu nogometnu utakmicu, dok premijer zbog delikta mišljenja na novinare šalje svoje rotvajlere kako bi umjesto njega učinili to isto, samo na drugi način, u rukavicama” – komentira Branko Mijić u Novom listu navijačke prijetnje novinarima i hapšenje Duhačeka.

Četvrtak (08:30)

Suza za Kolindine brege

Dežulović: Popevke sem slagal

“Jesu li Kolinda Grabar-Kitarović i njeno revizionističko društvo na vlasti isti debili kao i udbaši? Jesu li oni zapravo udbaški jataci, kad naknadno – punih trideset godina kasnije – zabranjuju u Jugoslaviji pjesme koje su komunistima promakle? Naravno da nisu… Naši su kneževi ipak mrvu veći debili: oni ne samo da pjesme zabranjuju i danas, nego ih zabranjuju čuvajući ustavni poredak države u kojoj se konačno, shvatili ste, slobodno smiju pjevati pjesme” – piše Dežulović o KGK i Gordanu Duhačeku

Srijeda (23:30)

A tamburica ubojita samo izdaleka pa se morao odmaknut do SAD-a

Ante Tomić: Smrtonosni bećarac iz Škorine tamburice

Neobično je kod Domovinskog rata da se on stalno mijenja, svaki je dan drugačiji, kao rijeka. Dvadeset pet godina od rata ovdje se još otkrivaju novi junaci i nova junaštva. Eto, na primjer, za Miroslava Škoru bi do jučer rekli da je bio obična, civilna kukavica… Tip ima manje braniteljskog staža od Viktora Ivančića, a nastupa ponosno i uvrijeđeno kao da je on, lično, oslobodio domovinu. On je danas ikona naše borbe i stradanja. On je, kaže, “1991. na ramenu nosio tamburicu.” Pa to je zbilja za popišat se od smijeha – piše Ante Tomić povodom jednog otužnog otkrivanja spomenika pravom ratniku.

Srijeda (15:30)

Snalaženje u vremenu

Basara: Podnarednički utisak

Odličan Basara, otišao do filozofskim pitanja čak, ali svejedno u bogatom i duhovitom stilu: “Kada napišem ‘realnost’ ne mislim, naravno, na misterije strukture pojavnog sveta (to je posao fizike, ćorav inače) nego na takozvanu realnost noosfere, što će reći na ljudsku percepciju pojavnosti, uočavanje razlike između onoga šta sanjamo i onog šta nam se događa i razaznavanje šta je u datim, po pravilu zaguljenim okolnostima, moguće učiniti, šta pak ne”.

Srijeda (13:30)

Nenamjerna ironija

Krasnec: Hrvatska će brinuti o demokraciji i ljudskim pravima – dok privodi novinara i napada povjerenstvo za sukob interesa

Groteskno je da se u danima kad dvije žene iz Hrvatske preuzimaju brigu o demokraciji i ljudskim pravima u Europi [Marija Pejčinović-Burić i Dubravka Šuica] događa to da novinar biva privođen zbog objava na Twitteru ili to da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa mora tražiti međunarodnu pomoć – od GRECO-a, antikorupcijskog odbora Vijeća Europe – pred blatantnim političkim pritiskom vladajuće stranke i Vlade. Hrvatska može i treba biti bolja od toga što se dogodilo u ova dva primjera – piše Tomislav Krasnec za Večernji.

Utorak (23:30)

Put your money where your mouth is

Jergović: Ono što vas je uzrujalo u Tedeschijevu govoru zove se patriotizam

Emil Tedeschi voli košarku i rock muziku, on voli uglavnom ono što su voljeli mladi u vrijeme kada je i on bio mlad. I to je, naravno, u redu. Lijepo je imati svoj košarkaški klub, ulagati u njega novce, lijepo je imati i svoj glazbeni radio, i povremeno raditi kao disk džokej. Ali to s društvenim vrijednostima nema baš nikakve veze. I to nije ulaganje u društvene vrijednosti – piše Jergović o nedavnom Tedeschijevom govoru, kojeg podržava, ali poziva da iza svojih riječi stane s onim što je u stanju dati, a to je novac.