Marko Vučetić: Naša država je bezosjećajni prostor za iživljavanje - Monitor.hr
01.04. (20:30)

Republika Sadistička

Marko Vučetić: Naša država je bezosjećajni prostor za iživljavanje

Naši političari, uz časne iznimke onih koji se u ovom perverznom glibu još uvijek imaju snage boriti za ljudski lik države, samo su ministranti, sluge ili branitelji nasilnika i nasilja, oni se, kako to Nietzsche kaže, samo trude da država bude ”najhladnija od svih hladnih nemani” – piše Marko Vučetić o državi koja ima pravosuđe nakrivo postavljeno.


Slične vijesti

29.04. (23:30)

Don Self-destruct

Vučetić: Pater Gerbic kao negator kršćanstva želi nacionalnu državu

Kršćanstvo nije politika, politika djeluje izvana, a kršćanstvo čovjeka mijenja iznutra. Za kršćanstvo je sasvim dovoljno da ima slobodu djelovanja, a ta sloboda ne podrazumijeva da se, zbog nekih pseudokršćanskih motiva, stvori vjerska država u kojoj se provode vjerske politike. Takva država nije kršćanska država jer država ne može i ne smije biti kršćanska. Ako se neka država pokušava pretvoriti u kršćansku državu, tada se nedvojbeno radi o političkoj uzurpaciji kršćanstva. Političku uzurpaciju kršćanstva izvršio je, prošlu nedjelju, pater Gerbic – osvrće se iz svoje filozofske perspektive, zadarski profesor filozofije Marko Vučetić na propovijed svećenika i redovnika Gerbica (što je prenosila i HTV).

15.04. (15:30)

Ima li slobode u životu?

Vučetić: U neslobodnom gradu prošli tjedan je umro slobodni čovjek

Lokalni izbori su za život građana najbitniji izbori, ali su, upravo zbog toga što se na njima odlučuje o politikama kojima se uređuje život koji graniči s našim osobnim, intimnim i drugima nepriopćivim životom, a to je život našeg mjesta i lokalne zajednice kojoj pripadamo, to izbori očitovanja ili naše humane razine koja shvaća odnos čovjeka i vremena, kao i autentičnog života i autentičnom životu pripadajućeg sjećanja – piše Marko Vučetić u najavi lokalnih izbora, a nakon što je umro “slobodan čovjeka” Stijepo Obad.

08.04. (22:30)

Mi gradimo demokraciju, demokracija gradi nas

Marko Vučetić: Hoćemo li ostati u bezosjećajnom jazu, ovisi jedino o nama

U državi u kojoj postoje demokratski izbori, a to nesumnjivo postoji, ali ne postoji poštivanje zakona i procedura, u državi u kojoj ne postoji neovisno pravosuđe i snažne, slobodne i neovisne institucije, a to na našu žalost očigledno ne postoji, ne može biti govora o demokraciji. Mi smo upali u jaz između ne-demokracije i demokracije – piše Marko Vučetić i naglašava da postoji korak naprijed – izbori.

26.03. (00:30)

Kad su nam borci takvi

Marko Vučetić: Zdravko Mamić nas je podsjetio da živimo u antidržavi

Ne zanima me je li istina ono što Mamić kaže da je istina, ali me itekako zanima zašto istina koju je SOA utvrdila kao istinu ugrožavanja nacionalne sigurnosti nije rezultirala istinom mnogih pravnih i političkih posljedica. Da je bilo pravnih i političkih posljedica, ne bi nam trebao Zdravko Mamić u ulozi borca protiv korupcije koja se odigrava načelom sjećanja na korupciju u kojoj je sudjelovao. Sve dok nam je Zdravko Mamić borac protiv korupcije, ova država je i dalje antidržava – piše Marko Vučetić o hrvatskom pravosuđu.

19.03. (00:32)

Manje je više

Marko Vučetić: Prenaglašavanje ideje nacije rezultira potamnjenjem nacije i njezinom kapitulacijom pred nacionalizmom

Nacionalizam počiva na ideji neprijateljstva prema onima koji navodno ugrožavaju ideju nacije, a prava istina je da je najveći neprijatelj ideje nacije i njezinog ostvarenja upravo nacionalizam. Isto tako, kada je riječ o religijskom području, vjeru i religiju ne ugrožava ništa što nastaje izvan religije, nego ono što nastaje u nekoj religiji, a da nema veze s vjerom – osvrće se filozof Marko Vučetić na dva zastranjenja, često povezana, nacionalizam i religijski fanatizam.

12.03. (00:30)

Padaj silo!

Vučetić: Milanović propagira korupciju kao borbu za legalnost

Kolumnist Autografa ogorčen analizira pozadinu izbora predsjednice/ka Vrhovnog suda: U nedovršenoj državi sve proizlazi iz divlje, sadističke volje i sve je podložno udovoljavanju zahtjeva te volje. Institucije, zakoni i procedure služe samo kao kulise uprizorenja trijumfa sadističke volje i kapitulacije poniženih građana koji ne žive u državi nego preživljavaju u prostoru za političko iživljavanje

05.03. (00:30)

A show mora ići dalje

Vučetić: Smrt lopova u Hrvatskoj je spektakularna smrt

Kolumnist Autografa ni jednom riječju ne spominje onog o kojem piše danas, u odličnom tekstu o duhovnosti i građanstvu: Naši Vatikanski ugovori primjer su feudalne svijesti Katoličke Crkve i njezine neosjetljivosti prema siromašnima. Hrvatska je jedna od najsiromašnijih država EU-a, a potpisala je Vatikanske ugovore prema kojima je obvezna financirati Katoličku Crkvu, a onda, slijedom toga, i ostale religijske zajednice, kao da se radi o najbogatijoj državi. Za opravdanje ovakvih Vatikanskih ugovora ne postoji niti jedan drugi razlog osim feudalne svijesti, odnosno našeg građansko-demokratskog siromaštva.

18.02. (23:31)

Piši globalno, djeluj lokalno

Marko Vučetić: Kalmeta u ovoj kampanji sada radi sve što ja želim da radi

Prebjezi se nužno politički umanjuju, i to vlastitim izborom. Oni se toliko umanje da dođu na političku i spoznajnu marginu, koja im, onako sitnima, izgleda kao centar svijeta. Tada se tješe umišljajem vlastite političke veličine, te počinju djelovati kao politički amateri. To se upravo dogodilo u Zadru – piše profesor Marko Vučetić, koji je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zadra, nakon što je napravio neobičan eksperiment na Viru.