Mate Rimac tvrtku je osnovao prije samo 10 godina, a danas je najbogatiji Hrvat - Monitor.hr
26.05.2019. (19:30)

Čista matematika

Mate Rimac tvrtku je osnovao prije samo 10 godina, a danas je najbogatiji Hrvat

Nakon što su parteri njegove kompanije postali Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation Mate Rimac postao je najbogatiji hrvatski poduzetnik, piše Slobodna Dalmacija. Rimac drži 47,7 posto tvrtke “Rimac Automobili”, kineski Camel group je na 14 posto, Hyundai na 11 posto, Porsche 10 posto, Kia 2,7 posto i ostalo su manji udjeli dosadašnjih ulagača iz 2012. i 2013. godine. Ekonomist Ivica Brkljača na osnovu toga izračunao je da “Rimac Automobili” vrijede 4,3 milijarde kuna. Rimčev udio u firmi težak je 279 milijuna eura ili 2,1 milijardu kuna, čime je prešišao sve ostale teškaše u Hrvatskoj, kako je zaključio Brkljača.


Slične vijesti

Utorak (20:30)

Puna šaka brade!

Rimac po prvi puta poslovao s dobiti

Tvrtka Rimac Automobili lani je ostvarila prihode od 183,1 milijuna kuna (rast od 152 posto), pozitivnu EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) od 32,7 milijuna kuna te 14,7 milijuna kuna čiste dobiti. Vrijednost ukupne imovine premašila je milijardu kuna. Ocjenjuje Tportal da je Rimčeva firma ovime prešla iz start-up faze poslovanja u zreliju fazu koju karakterizira stabilna financijska struktura i brzi organski rast.

30.03. (14:00)

Mate Rimac: Najbolja je odluka bila da radimo od doma

Svi naši zaposlenici ostat će na radnom mjestu i svi će dobivati istu plaću. Ukupan broj zaposlenih u dvije tvrtke je 722. Tvrtke uglavnom na svojim računima imaju vrlo malo gotova novca za preživljavanje u ovakvim situacijama, prikazujući istraživanje JP Morgan Chasea. Ispada da se u većini slučajeva radi o nekih 28 dana – govori Mate Rimac u javljanju preko YouTubea. Večernji

09.02. (00:30)

Jedno je dobro, oboje je bolje

Porsche i Rimac snimili lijepi video o Hrvatskoj, a i o autu

Njemački proizvođač sportskih automobila snimio je lijepi video o Hrvatskoj s prizorima Zagreba, Rovinja, otoka Paga, Nacionalnog parka Krka, poluotoka Pelješca i Dubrovnika, dok o svojoj državi lijepo u videu priča Mate Rimac. Ova mjesta su točke ovogodišnje rute Porsche Travel Experience, tradicionalne vozačke avanture koju Porsche organizira za svoje kupce. Porsche od prošle godine ima udio od 15,5% u Rimac Automobilima.

26.09.2019. (21:30)

Investicijski ciklo

Tvrtka Mate Rimca za proizvodnju e-bicikala u 48 sati kampanje prikupila gotovo milijun eura

Greyp Bikes je od ponedjeljka do kraja srijede prikupio 7,4 milijuna kuna od zainteresiranih investitora preko javne ponude digitalnog tokena, piše Novac.hr. Od 2.000 ulagača polovica je iz Hrvatske, najmanji ulog je 100 eura, a Grey je prva tvrtka u Hrvatskoj, ali i u svijetu, koja je pokrenula kampanju javne ponude tokena, preko njemačke tvrtke Neufund.

31.07.2019. (20:30)

Povjerenik za poduzetništvo

Mate Rimac među 4 najuspješnija mlada poduzetnika istočne Europe

Osnivač Rimac Automobila Mate Rimac jedan od četvorice najuspješnijih mladih poduzetnika i budućih milijardera na području istočne Europe, prema mišljenju Slavorum.org. Osim njega izdvojeni su Branko Milutinović, osnivač Nordeusa, kompanije za razvoj mobilnih igara, Konstantin Rangelov čija tvrtka Dronamic zračno prevozi male proizvode, te Rostislav Knap čiji online service CallPage prati ponašanje i aktivnosti korisnika na internet stranicama.

19.05.2019. (18:30)

Svi putevi vode u Rim(ac)

Rimac pored dvorca Kerestinec kreće u izgradnju glamuroznog sjedišta svoje high-tech tvrtke za 2000 ljudi

Mate Rimac, u čiju su tvrtku Hyundai Motor Company i Kia Motors Corporation odlučili uložiti 600 milijuna kuna, kreće u projekt razvoja investicije koja se mjeri između 80 i 100 milijuna eura – u projekt Rimac Campus. Taj budući prostor bit će središte njegove tvrtke u kojem će raditi više od dvije tisuće ljudi, i u tamo će se smjestiti razvojno-istraživački centar, proizvodnja, testiranje, prostor za edukacije, kinodvorana, bit će i hotel za goste i zaposlenike koji dolaze izvana, vrtići za djecu zaposlenika, restorani, proizvodnja hrane, frizeri, sportski objekti, startup inkubator, ali i golemi park na kojem će zaposlenici, ali i posjetitelji moći slobodno raditi i uživati. Rimac želi integrirani objekt, no ne želi otkriti točnu lokaciju kampusa. Jutarnji piše da je pored dvorca Kerestinec.

15.05.2019. (10:30)

Radnik najbolje radi kad radi za sebe

Mate Rimac: 7 posto tvrtke dat ću radnicima

Tvrtka Rimac Automobili je u deset godina od osnivanja imala ukupno 140 milijuna eura investicija u kapital, što je “više nego sve hrvatske tehnološke startup tvrtke zajedno”, kaže Mate Rimac u intervjuu Jutarnjem. Objašnjava da će Hyundaijevu investiciju (600 milijuna kuna) potrošiti na gradnja kampusa za 2.000 ljudi, razvojno-istraživačkog centra i tvornice, zapošljavanje ljudi, opremanje firme i, generalno, prelazak na serijsku proizvodnju. Što se vlasništva tiče, kaže da on da sada drži 47,7% tvrtke, kineski Camel group 14%, Hyundai 11%, Porsche 10%, Kia 2,7%, a najavljuje da će svi zaposlenici dobiti udjel – “vjerojatno će im ići ukupno sedam posto, od čistačice do direktora, ali neće svi dobiti jednak dio”. Rimac automobili sad vrijedi 500 milijuna eura.

30.04.2019. (21:30)

Nešto kao fen na kotačima

Mate Rimac: Budućnost autoindustrije je u struji, dijeljenju i autonomnosti

Sve su to njegove procjene i predviđanja, ali ima smisla: U sljedećih 20 godina automobili će se koristiti prema potrebi, korisnici neće biti vlasnici, a sljedeće generacije vjerojatno ih neće ni naučiti voziti. Do 2030. godine gotovo 80 posto automobila bit će autonomno, a svi će biti spojeni na internet. Do 2030. bit će više od trećine električnih automobila, do 2030. će se 90 posto automobila dijeliti. Poslovni

07.12.2018. (14:30)

Mate Rimac u razgovoru sa Nicom Rosbergom

Bivši svjetski prvak u Formuli 1 Nico Rosberg na svom YouTube kanalu ugostio je Matu Rimca i napravio intervju [video_icon] (48 minuta) sa njim. Pričali su o svemu – o Rimčevim počecima, o tome zašto tvrtka Rimac Automobili uopće postoji, o Rimčevim poteškoćama u životu, o odgovornosti koju nosi pozicija šefa tako velike tvrtke… Index ima kraći tekstualni sažetak razgovora.