13.04.2018. (09:01)

Kemijsko oružje

Najviše pesticida – u jagodama i špinatu

Jagode i špinat sadrže najveće količine ostataka pesticida – jagode su u testu potrošačkog vodiča Environmental Working Group bile pozitivne na 20 različitih pesticida, dok je špinat sadržavao gotovo dvostruko više ostataka pesticida od bilo kojeg drugog voća ili povrća (ovdje izvještaj). Osim njih, najkontaminiranije pesticidima su nektarine, jabuke, grožđe, breskve, trešnje, kruške, rajčice, celer, krumpir i paprike. Popis je identičan prošlogodišnjem, što znači da se u uzgoju navedenih vrsta voća i povrća malo što mijenja. Proizvodi za koje je najmanje vjerojatno da će sadržavati pesticide su avokado, slatki kukuruz, ananas, kupus, luk, smrznuti zeleni grašak, papaja, šparoge, mango, balancane, kivi, cvjetača, brokulaSlobodna, CNN



Slične vijesti

Jučer (15:30)

Profit iznad svega

Prodaju nam konjetinu, jaja s otrovom za buhe i aditive, zarade su ogromne, a kazne smiješno niske

Food Fraud Network je mreža Europske komisije za spriječavanje prevare hranom. Nakon “Horsegatea”, u kojem je ustanovljeno da je govedina zapravo bila konjetina, otkrivene su i nizozemska jaja natopljena otrovom za buhe, kao i tuna nafilana aditivima. Biljana Borzan kaže da su kazne za prijestupnike preniske. Plasiranjem patvorene hrane neki proizvođači zarade između 45 i 60 milijardi dolara godišnje. Slobodna Dalmacija

Četvrtak (22:30)

Travnati odrezak

Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće potjecati od životinja

Najmanje 60 posto mesa bit će ili industrijski uzgojeno u velikim tankovima ili će biti zamijenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati okus i izgled mesa, stoji u novom izvješću. Ono naglašava teške posljedice koje tradicionalni uzgoj mesa ima na okoliš, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju, te da će ljudi sve više prelaziti na vegetarijanstvo i veganstvo.

 

29.04. (17:00)

Zašto su neka jela (grah, sarma, gulaš…) bolja drugi dan?

05.04. (17:30)

Bolje neslana šala nego presoljena supa

Loša ishrana kriva za 11 milijuna mrtvih svake godine

Nekvalitetna ishrana odgovorna je za 11 milijuna preuranjenih smrti u svijetu godišnje, što znači da je loša hrana faktor kod svake pete umrle osobe, što je više nego pušenje. Riječ nije o pretilosti, nego o lošoj hrani koja šteti srcu ili izaziva karcinom, a najproblematičnija je sol koja je kriva za tri milijuna umrlih. Drugi najveći faktor je premali unos cjelovitih žitarica što stoji iza tri milijuna slučajeva umrlih, a treći premali unos voća s dva milijuna prerano umrlih.

23.03. (09:30)

Nutelin poučak

Borzan: ‘Nakon pet godina izborili smo bitku za jednaku kvalitetu proizvoda u EU! Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku…’

Nakon deset sati pregovora postignut je konačni dogovor europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi, javljaju iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan. Time je završena petogodišnja borba ove europarlamentarke, kako su priopćili u nastavku, koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi. “Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis”, rekla je Biljana Borzan. Tportal

12.03. (12:09)

Mediteranska prehrana povećava izglede za zadržavanje kognitivnih sposobnosti u starijoj životnoj dobi, više nego bilo koja druga vrsta prehrane

05.02. (20:30)

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje

Razbijanje mitova o prehrani: Kava potiče izlučivanje tekućine, alkohol je dobar za probavu

Njemački nutricionisti pozabavili su se nekim mitovima o prehrani:
-Za ljude s normalnom težinom nevažno je u koje doba dana jedu, ali ako osoba želi izgubiti na težini, bilo bi uputno da pokuša prestati jesti prije spavanja ili noću
-Među proizvodima od žitarica, poput kruha, rezanaca, riže i brašna najzdraviji su oni od punoga zrnja, ali nije baš svaka vrsta smeđeg kruha ili onog sa sjemenkama napravljena od cjelovitog zrnja – neke su smeđe zbog ekstrakta slada.

31.01. (20:30)

Znanstveno objašnjenje: Jer je super i jedno i drugo, a super stvari vole druge super stvari!

Zašto nam se spava nakon jela?

Više je teorija, prva glasi da nam je evolucijski ostatak iz vremena kad smo lovili hranu pa smo morali biti budni i usredotočeni pa nakon ulova i hranjenja nastupe umor i pospanost. Druga teorija kaže da tijelo nakon hranjenja šalje krv prema trbuhu kako bi se pokretalo probavu, mozak dobiva manje krvi pa se javlja pospanost, pogotovo kod ljudi koji ne doručkuju. Treća tvrdi da obilna i jela s prerađenim mesom potiču pospanost jer san pomaže u probavi.