Nakon filma, stigao i prijevod knjige Ubojice cvjetnog mjeseca u kojoj je opisan početak FBI-a - Monitor.hr
06.11.2023. (19:00)

Opaki dečki

Nakon filma, stigao i prijevod knjige Ubojice cvjetnog mjeseca u kojoj je opisan početak FBI-a

U prosincu 1924. Stone je Hooveru dao posao za kojim je ovaj čeznuo. Hoover će žustro pretočiti Ured u monolitnu silu— onu koja se tijekom skoro pet desetljeća njegove uprave neće samo boriti protiv zločina, već će također počiniti strašne zlouporabe moći. J. Edgar Hoover je zahtijevao da osoblje FBI-a nosi tamna odijela, pristojne kravate i crne cipele, uglačane do visokog sjaja. Htio je da njegovi agenti budu tip savršenog bijelog Amerikanca. Nacional ekskluzivno donosi ulomak iz svjetskog bestselera ‘Ubojice cvjetnog mjeseca’ autora Davida Granna, o tragičnom poglavlju u povijesti američkog zapada, koji je književni predložak za istoimeni aktualni blockbuster Martina Scorsesea, a koji govori o prvom opsežnijem istraživanju jednog slučaja sigurnosne organizacije koja će uskoro nakon toga postati FBI.


Slične vijesti

28.03. (08:00)

Power bank je moj suputnik

FBI upozorava na opasnosti punjenja mobitela u zračnim lukama

Federalni istražitelji upozoravaju putnike da izbjegavaju korištenje javnih USB priključaka za punjenje mobitela i elektroničkih uređaja u zračnim lukama. Iako su ti priključci privlačni kada je baterija pri kraju, skrivene opasnosti vrebaju iza ove pogodnosti. Prema FBI-u, takvi priključci mogu biti modificirani kako bi instalirali zlonamjerni softver, što može dovesti do krađe osjetljivih podataka poput lozinki i bankovnih informacija. Ova tehnika, poznata kao juice jacking, čini vaš uređaj ranjivim ne samo u zračnoj luci, već i bilo gdje drugdje. (N1)

24.10.2023. (12:00)

Jedan od onih filmova koji se gledaju samo jednom

Novi film s DiCapriom i De Nirom snimljen je prema potresnoj istinitoj priči

Radnja filma orijentirana je oko niza ubojstava čije su žrtve početkom 20. stoljeća bili članovi indijanske obitelji Osage, tada najbogatiji ljudi na svijetu, koji su svoja ogromna financijska sredstva stjecali od kasnog 19. stoljeća i pronalaska nafte u Oklahomi. Film je rađen prema knjizi novinara, koji je isprva mislio da radi priču o jednom ubojici, čiji je slučaj jedan od prvih kojeg je istraživao tada tek osnovani FBI. Istraga je utvrdila 24 slučaja ubojstva, s više od 150 članova obitelji koji su umrli pod sumnjivim okolnostima. Scorsese je prvo imao u planu priču o agentu FBI-a, no ulazeći dublje u kompleksnost narativa, fokus je pomaknuo na odnos između centralne figure obitelji Osage, Mollie, i njenog supruga Ernesta. Tportal. Film komentiraju i na Forumu.

24.01.2023. (20:00)

Samo prati trag novca...

Jedan od šefova FBI-ja uhićen zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom

US: Ex-FBI counterintelligence agent aided Russian oligarch

Donedavno visoki FBI-ajev dužnosnik 54-godišnji Charles McGonigal, uhićen je u New Yorku zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije. Prošle godine Deripaska je kazneno optužen za kršenje tih sankcija. Prema Forbesovoj listi milijardera, 55-godišnji Deripaska težak je 1,7 milijardi dolara, a prije sankcija Rusiji njegovo bogatstvo iznosilo je gotovo 7 milijardi dolara. McGonigal je bio šef protuobavještajne jedinice FBI-a u New Yorku. Povukao se 2018. godine nakon 22 godine rada u tajnoj službi. Uhićen je ovog vikenda u njujorškoj zračnoj luci JFK na povratku iz Šri Lanke. Kako navodi CNBC, McGonigal je optužen i zbog primanja 225.000 dolara u gotovini dok je radio u FBI-u, od osobe koja je imala poslovne interese u Europi i koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe. Slobodna

10.10.2017. (10:56)

Strogo povjerljivo

Kako FBI oblikuje sliku o sebi kroz filmove

FBI, logično, ima veliki interes prema filmovima koji se bave tematikom te državne agencije, te stoga ima i posebni odjel koji se bavi tim pitanjima i komunicira s Hollywoodom. Posljednjih godina, u težnji da poprave svoju sliku u javnosti, ali i kako bi kontrolirali što izlazi van, počeli su se aktivno javljati i nuditi informacije filmašima. Ima situacija kada su zabranili objavu nekih detalja. Buzzfeed piše o toj zanimljivoj temi.

17.05.2017. (09:12)

Sve se može, ništa više nije nenormalno...

Trump tražio FBI da prekine istragu o vezama s Rusijom

Američki predsjednik Donald Trump tražio je šefa FBI-ja Jamesa Comeyja da prekine istragu o vezama njegovog (Trumpovog) savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna i Rusije, piše CNN. “Nadam se da možeš to ostaviti” navodno je Trump rekao Comeyju nakon sastanka u Bijeloj kući još u veljači, stoji u izvještaju kojeg je napisao bivši šef FBI-ja. Bijela kuća demantira. Kome će Amerika vjerovati – Trumpu ili Comeyju, pita se CNN.

13.05.2017. (20:54)

Iako nije ni Donaldov

Jacobin: FBI nije vaš prijatelj

“Zasigurno, FBI je napravio neke dobre stvari. Istraživao je infiltraciju bijelih nacionalista u policijske redove. Uhićivali su desničarske teroriste koji su napadali manjine. Čak i za najgorih, Hooverovih dana istraživali su KKK i ubojstva aktivista na jugu. Također je istina da se Comey trudio ostati politički neutralan. No ništa od navedenog ne može zamesti činjenicu da FBI ima dugačku povijest kao intenzivno politizirana organizacija, koja je vrlo često potkopavala vrijednosti za koje se načelno zalagala”, piše Jacobin o povijesti FBI-ija.

29.10.2016. (01:19)

U finišu kampanje FBI opet otvara istragu o e-mailovima Hillary Clinton

15.10.2016. (22:40)

Kako je FBI istraživao Wu-Tang Clan