Nikolaidis o Kosovu: Politika "zamrznutog konflikta" dovela do konflikta - Monitor.hr
29.05. (22:30)

Loše vijesti su im dobre vijesti

Nikolaidis o Kosovu: Politika “zamrznutog konflikta” dovela do konflikta

Politiku “zamrznutog konflikta” promovišu oni koji se protive sporazumu Beograda i Prištine – srpski nacionalistički krugovi i njihov centar: Srpska pravoslavna crkva… Umjesto da se tačke mogućeg incidenta eliminišu tako što će biti pretvorene u tačke ako ne suživota, a ono sporazuma, one se umnožavaju. Dok se, istovremeno, mjesta suživota neprekidno proizvode u tačke mogućeg incidenta – Andreja Nikolaidisa, al Jazeera, jako zabrinjava “bure Kosmeta”.Slične vijesti

Jučer (17:30)

Novi plan - SAO Boka

Kako Amfilohije i četnici stvaraju veliku Bosnu i Hercegovinu

“Kao da se devedesete nikada nisu desile. Kao da rata i stradanja koja je on donio nije bilo. Amfilohije preko svojih piona najavljuje “crkveno-narodni sabor” na kojem će, bude li mu Milo dirao imovinu i pare, proglasiti SAO Boka, koju bi trebali činiti Budva (nisu precizirali, ali vjerovatno pod tim podrazumijevaju i Petrovac), Tivat, Kotor i Herceg Novi… Neka se BiH spremi da u svoja njedra primi još pola Crne Gore”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

Prekjučer (10:30)

Otmjenost više klase

Nikolaidis: Da se ne lažemo – Crveni tepih je crveni barjak bačen u blato

“Kako su i zašto najzapaženija lica na crvenom tepihu naši premijeri, ministri, predsjednici stranaka i direktori javnih preduzeća? Nemam ja ništa protiv crvenih tepiha, ali koji će nam kurac ako nemamo zvijezde?”, pita me jutros prijatelj iz Sarajeva… Sav javni prostor naših zemalja džinovski je, samo njihov crveni tepih, kojim oni pod svjetlom reflektora i blicevima foto-aparata gaze dan i noć, praćeni rojevima guznih muha koje su, nemojmo se pretvarati da to ne znamo, naše političke elite – dobra nova kolumna Andreja Nikolaidisa na Žurnal.info. A ima i dobar vic.

12.08. (13:00)

Ma dobar je on makar je Srbin

Nikolaidis: U priči o Tesli ne zna se čiji je cinizam veći – srpski ili hrvatski

Što se hrvatske strane tiče… Tesla je, čini se, jedini Srbin iz Hrvatske kojega se ova ne odriče. Svima ostalima dobro je i tamo gdje su na traktorima pobjegli. Što se srpske strane tiče… Kako to da Tesla nije i hrvatski, ako je rođen u današnjoj Hrvatskoj? Zato što je pripadnost naciji jedina bitna pripadnost – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

30.07. (12:30)

Balkanski špijuni

Nikolaidis: Prijavi bližnjeg svog

U liberalnoj demokratiji je antikorupcijska borba, kao i čistke u staljinizmu, permanentna. Ako liberalna demokratija neprekidno istrajava na borbi protiv korupcije, to je zato što je korupcija inherentna liberalnoj demokratiji. Zato što je inherentna, antikorupcijska borba nikada neće biti dovršena: korupcija nikada neće biti pobijeđena. Kako bi i mogla biti pobijeđena, kad u središtu civilizacije koja je u stalnoj borbi protiv korupcije stoje banke, najkorumpiranije institucije u istoriji čovječanstva? – piše Andrej Nikolaidis, nadahnut reklamama u Crnoj Gori koje pozivaju kupce da prijavljuju prodavače koji ne izdaju račun.

29.07. (07:30)

Nikolaidis: Hoće Crnu Goru kao Monako, a radnici plaćeni kao u Kongu

Elitni turizam, treba li pomenuti (očito treba), ne možete stvoriti tako što ćete loše, u najboljem osrednje proizvode prodavati po astronomskim cijenama. Oni koji vam pod tim uslovima dođu na more nisu elita, nego debili. Očistite plaže, maknite parazite koji ljudima deru kožu s leđa iznajmljujući im suncobrane i ležaljke, očistite ulice, redovno praznite kontejnere. Ukinite seljobersku muziku koja svu noć odzvanja vašim „elitnim“ destinacijama. Omogućite ljudima da se vašom zemljom voze kao da su na odmoru, ne kao da su u zbjegu – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru o crnogorskom turizmu, a mogao bi ticati i hrvatskog.

22.07. (08:30)

Otimanje javnog prostora

Nikolaidis: Crna Gora – Lakše proći kroz Siriju nego kroz privatne resorte

Probajte, ne spustiti torbu i peškir, neko kročiti u Karizma rizort u Ulcinju, a da ne platiš. Čim si pomislio da uđeš, pred tebe iskače obezbjeđenje, za koje ne znaš jesu li elitne postrojbe NATO ili ninđe. Probajte se, ako niste platili stotinjak eura, koliko košta to zadovoljstvo, okupati na Zavali. Veće su ti šanse da pješke prođeš kroz Siriju nego kroz rizorte u vlasništvu, mislim da se to još uvijek tako zove, “uglednih investitora” na crnogorskom primorju – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

14.07. (18:30)

Andrej Nikolaidis: Nesojluk epskih razmjera

“‘Desničar’ i ‘ekstremista’ su, kada se tim riječima pokušaju opisati ljudi koji rašire barjak na kojem piše ‘Pobio vas Alija, vaš balija’, tvrde da ‘u Srebrenici nije bilo genocida’ i da je ‘Ratko Mladić heroj’ – eufemizmi. Za takve ljude u Crnoj Gori postoji prikladan naziv – nesoj. Odnosno, još preciznije: nesoj od nesoja. Kažem ‘preciznije’, zato što se nesojluk rečenog nesoja ne označava kao incident, nego kao kontinuitet”, piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

06.07. (10:30)

Nikolaidis: Fotošopirani vijetnamski biznismen

Andrej Nikolaidis se osvrnuo na nedavnu zgodu u Republici Srpskoj koja je zapravo princip privatizacije i to ne samo u BiH već šire: Milorad Dodik i Željka Cvijanović primili su vijetnamskog „uglednog invetitora“ i poveli ga u obilazak lokacija koje nude na prodaju… Bio je to, još, dokaz neozbiljnosti bosanskohercegovačkih i srpskoentitetskih vlasti. Predsjednici koji primaju nižerazrednog prevaranta i pred kamerama se diče njim. Njihove službe koje nisu provjerile, ili nisu umjele provjeriti („Lako je sad pričati, nego hajde ti provjeri – ti žuti su ionako svi isti, nisu li“) ko je čovjek koji je primljen na najvišem državnom nivou. Bio je to, povrh svega, još jedan, nakon svega izlišan, dokaz da su postjugoslovenske zemlje više nalik na plac ili nekretninu na prodaju nego na ozbiljnu, ili bilo kakvu, državu.

22.06. (15:30)

Nikolaidis: Kada je lopovluk temelj i razlog postojanja države, onda borba protiv lopovluka, zaista jeste antidržavno djelovanje

Pokazalo se kako je država Bosna tek ustavni okvir za bezakonje, otimačinu i korupciju epskih razmjera. Pokazalo se da institucije te države postoje da bi zaštitile najgore među bosanskohercegovačkim građanima: najveće lopove među nama. Pokazalo se da vladavina prava u praksi znači vladavinu jačeg. Ako se bavite istinskim istraživačkim novinarstvom, država će istraživati i isljeđivati vas, što mogu potvrditi novinari “Žurnala” koje BiH državne institucije tretiraju kao neprijatelje države – piše Andrej Nikolaidis za Žurnal. O istoj temi sa manje poezije i više činjenica piše Benjamin Butković, Al Jazeera.

19.06. (22:30)

Kad ne znaš popravit svoje, petljaš se u tuđe posloive

Nikolaidis: Vučić je kao Mourinhove ekipe – jedino ga zanima kvarenje igre protivnika

Andrej Nikolaidis bavi se petljanjem Beograda i Srpske pravoslavne crkve u Crnu Goru, posebno nadahnuto: “Kad uzmem u obzir koliko se Vučić i ekipa bave Bosnom, Crnom Gorom, Kosovom i u Sjevernom Makedonijom, ne znam kad se stignu baviti Srbijom. Zbog čega im, uostalom, posao vođenja vlastite zemlje i ide tako traljavo. Vučićeva Srbija je kao Murinjove fudbalske ekipe: jedino što ih zanima je kvarenje igre protivnika. Aleksandar Vučić je kao gusle. To, gusle, jedini su instrument koji je lakše napraviti nego slušati. A Vučić je jedini diktator kojega je teže slušati nego trpjeti.