Obuljen Koržinek: Strane produkcije donijele su nam u deset godina više od 1,3 milijarde kuna - Monitor.hr
23.10.2021. (20:00)

A devastirani Jadran film ko šiša, ne?

Obuljen Koržinek: Strane produkcije donijele su nam u deset godina više od 1,3 milijarde kuna

Model poticaja stranim produkcijama uveli smo u Hrvatskoj 2011. godine izmjenom Zakona o audiovizualnim djelatnostima, a počeo se provoditi godinu dana kasnije. U našem mandatu, donošenjem novog Zakona o audiovizualnim djelatnostima 2018. godine, ojačali smo taj sustav tako da smo povećali udio sufinanciranja i otvorili mogućnost poticaja i za dio domaće produkcije ukoliko se radi o ulaganjima. Ukupni učinci ‘filminga’, prema istraživanjima Instituta za javne financije, kad govorimo o stranim produkcijama, od 2011. godine do danas iznose više od milijardu i 300 milijuna kuna, rekla je ministrica kulture u intervjuu za Tportal u kojem se dotaknula niza tema o stanju audiovizualne produkcije kod nas. Bila je tu i tema o Oscarima, a nama je zanimljiva ona o najavljenom filmskom studiju: Proteklih godina razgovaramo s nizom potencijalnih investitora i grupacija koji iskazuju veliki interes (za njegovu izgradnju), i ja vjerujem da će doći do realizacije tog projekta, zaključivši da bi filmski studio, prema objavljenoj studiji, bio uspješan i isplativ.


Slične vijesti

05.08.2022. (10:00)

Vrijeme je da žene preuzmu

Lana Barić: Nakon Hribara smo izgubili svoj identitet kao kinematografija

‘Snjeguljica’, kratkometražni prvijenac Lane Barić, u Motovunu je osvojio nagradu Corto Montonese za najbolji hrvatski kratki film. Ona je ujedno kao glumica dobitnica Zlatne arene za najbolju glavnu žensku ulogu, u filmu ‘Glava velike ribe’. Za Nacional je pričala o iskustvu redateljice, ali i o hrvatskom filmu općenito: Još je teže doprijeti do publike. Mislim da bi se HAVC trebao prestrojiti na način da se puno više ulaže u promociju hrvatskog filma i na domaćem i na međunarodnom tržištu, u čemu smo mi zaista skromni u odnosu na europsku, a osobito na američku kinematografiju. Ne samo što se malo ulaže u promociju već i u distribuciju, i zato nismo konkurentni. A osim toga, trebalo bi se puno više uložiti u privlačenje publike natrag u hrvatska kina, koja su tijekom pandemije doživjela veliku krizu.

26.10.2021. (16:00)

Računala i igara

Prvi HAVC-ov natječaj za razvoj i proizvodnju videoigara

Raspisan je prvi poziv za razvoj i proizvodnju videoigara, a Hrvatski audiovizualni centar pozivom od otprilike 600 000 kn pokušava potaknuti pojedince na razvoj ovoga vrijednog tržišta te probijanje na svjetska tržišta. Iako je riječ o maloj sumi, očekuju mnogo prijava jer je ta grana industrije u nas u porastu te omogućuje rad u Hrvatskoj uz inozemne plaće, što mnogi IT-jevci čekaju kao ozebli sunce. Na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuli su i program cjeloživotnog obrazovanja za ova zanimanja te pripremaju i sveučilišni studij. HRT

19.06.2021. (10:00)

Prilika za neka nova imena

Sredstva za snimanje dugometražnog filma dobili Igor Jelinović, Vanja Vascarac i Hana Jušić

Objavljeni su rezultati prvih i drugih rokova Javnih poziva HAVC-a u 2021. godini. Na Javni poziv za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u kategoriji proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova, stigle su ukupno 32 prijave, a sredstva su odobrena za tri projekta u ukupnom iznosu od 11.000.000 kuna. (Jutarnji) Riječ je o filmovima ‘Koke’ Igora Jelinovića, ‘Blok 62’ Vanja Vascarac i ‘Bog neće pomoći’ Hane Jušić. (Tportal)

24.12.2020. (16:30)

Sretan Kratkić

HAVC besplatno prikazuje maraton 15 kratkometražnih filmova

HAVC na svom sajtu od sutra pa do 6. siječnja besplatno prikazuje izbor iz ovogodišnjeg 8. Maratona kratkometražnog filma koji je upravo obišao nezavisna kina diljem Hrvatske. Bit će prikazano šest domaćih i devet europskih naslova, među ostalima višestruko nagrađivani studentski film Južno voće Josipa Lukića, animirani Neobična kupka gospodina Otmara Nike Radasa, dobitnik nagrade Oktavijan za najbolji animirani film 2019. godine, pobjednik ovogodišnjeg Liburnia film festivala Porvenir Renate Poljak

17.12.2020. (11:15)

HAVC će sufinancirati nove filmove Radislava Jovanova i Pavla Marinkovića

28.07.2020. (14:00)

Kultura se budi

Knjiga Tisje Kljaković Brajić “U malu je uša đava” postaje animirani film

“Tisjina knjiga na trenutak mi je oživjela svijet šarma, humora i ljubavi obitelji koja zajedno prolazi kroz suze i smij od prve do zadnje stranice tog divnog štiva. Osjetio sam da svjedočim dokumentu koji je zabilježio i vrijeme mojeg djetinjstva i da sam zavirio u ispovijest ljubavi djeda prema unuci koja rastapa srce i puni dušu. Odmah sam pomislio da je to svijet u koji želim zaroniti i da je riječ o fantastičnom materijalu za animirani serijal”, kazao je Popović, animator i voditelj studija Lemonade3d, koji je radio i za američku seriju “Sleepy Hollow”. Večernji list

 

11.03.2020. (18:00)

Evo što ćemo gledati

HAVC financira novi film Rajka Grlića i Ante Tomića te ekranizaciju ‘Proslave’ Damira Karakaša

HAVC je objavio rezultate natječaja za dodjelu sredstava. Tri projekta dobit će 12.500.000 kuna, između ostalog ‘Proslava‘, debitantski film koji nastaje prema romanu Damira Karakaša (scenarij Jelena Paljan, režija Bruno Anković). Sredstva će dobiti filmska suradnja Ante Tomića i Rajka Grlića ‘Svemu dođe kraj‘ te ‘Zatvoreno za javnost‘ redateljice Vanje Juranić. T-portal

07.10.2019. (23:00)

3-2-1 kreni

Na 67 stranih produkcija u sedam godina zaradili smo milijardu kuna

U proračun se od 2012. do danas od 67 velikih svjetskih produkcija koje su u Hrvatskoj snimale hit-serije i filmove slila milijarda kuna prihoda. To su najnoviji podaci HAVC-a koji je istovremeno s 204,9 milijuna kuna poticaja stimulirao njihov dolazak. Samo ove godine, i to do rujna, strane filmske ekipe kod nas su potrošile 326,2 milijuna kuna.

13.05.2019. (22:30)

Imali smo i mi našu #MeBranitelj histeriju

DORH odbacio sve prijave branitelja protiv Hribara i filmaša

Ovom odlukom DORH-a sve prijave protiv Hribara, a kojih je u protekle tri godine Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata podnijela desetak, odbačene su kao neutemeljene. Kao i u izvidima u povodu nalaza Državne revizije, Državno odvjetništvo nije zaključilo da se u postupanju Hribara i ostalih 18 prijavljenih nalaze elementi kaznenoga djela. “Ta grupa za rušenje HAVC-a je bila jako revna. Podneseno je sijaset prijava, smisao im je bio da uzbuđuju javnost, i uopće ne bih podcjenjivao učinak tih prijava u akciji proizvođenja laži i zbunjivanja javnosti” – komentirao je Hrvoje Hribar.

17.04.2019. (19:30)

Chris Marcich: Očekujem povećanu financijsku podršku filmu od države i HTV-a

Novi ravnatelj HAVC-a dao je intervju Jutarnjem: Što se tiče poticaja, to je bitan i hitan prioritet. Tu govorimo o doprinosu iz državnog budžeta – za iduću godinu se nadam značajnom povećanju doprinosa, koji se može očekivati u kontekstu sve bolje financijske situacije državnog proračuna. Dalje, očekujem da će HTV ispuniti svoje obaveze programiranja i u smislu financiranja, uključujući nezavisne produkcije… Kino Europa je neophodno. To nikako ne smijemo izgubiti.