La vita e buonissimo
Pasta Grannies – fini recepti talijanskih nona
Nikakvih negativnosti na YouTube kanalu Pasta Grannies nema, samo simpatične talijanske bakice koje spremaju tjesteninu po domaćoj recepturi.
Nikakvih negativnosti na YouTube kanalu Pasta Grannies nema, samo simpatične talijanske bakice koje spremaju tjesteninu po domaćoj recepturi.
Rezistentni škrob nastaje kada se skuhana tjestenina ohladi, čime se smanjuje glikemijski indeks obroka. Popularna ideja da se on stvara namakanjem sirove tjestenine nije točna. Hlađenje uzrokuje rekristalizaciju škroba, što ga čini otpornijim na probavu i korisnim za crijevnu mikrofloru. Niži glikemijski indeks (GI) je generalno dobra stvar, posebno za dijabetičare, one koji žele smršaviti ili imati stabilniju energiju. Podgrijavanje ne uništava većinu rezistentnog škroba. Takva priprema može pomoći osobama s dijabetesom, ali važno je i birati integralne i alternativne vrste tjestenine te ih kombinirati s vlaknima i proteinima za dodatne koristi. Idealno je tjesteninu hladiti 24 sata. Agroklub
Mladi kuhar iz Čakovca kaže da ne moraš biti vrstan gurman da bi bio dobar u kuhanju, koje je više stvar tehnike, odnosno treninga. Iako je završio Filozofski fakultet, odlučio se za posao kuhara, i to “v truc”, a uz to je i proputovao cijeli svijet. U San Franciscu je završio s 22 godine gdje je učio kuhati u Michelinovom restoranu. No, u Londonu mu je iskustvo bilo nešto teže, gdje je znao raditi i po 18 sati na dan, a radno okruženje je bilo puno toksične muškosti. Iako ga je to iskustvo izgradilo, danas vjeruje da je zbog toga bio prestrog kada je radio isti posao kasnije u Zagrebu, gdje je podijelio puno otkaza. Za našu gastronomiju kaže da je vidljiv porast kvalitete, iako s problemom manjka radne snage. No, najvažniji je odnos prema zaposlenicima. HRT
Stara je to kuharska priča. Grah treba prije kuhanja ostaviti preko noći u vodi, potom vodu baciti, pa ga potom kuhati nekoliko minuta, a zatim prvu vodu baciti. Razlog tome je – kažu iskusne kuharice – da od prve, hladne vode grah nabubri, pa se lakše skuha, a od druge, tople vode izgubi otapanjem „nešto“ iz sebe što izazva nadimanje. U tome ima, dakako, istine, no ima i jedne druge. Grah moramo namakati prije svega zbog fitinske kiseline. Ona dobro izvlači olovo iz kostiju, ali je samo uvodi u krv gdje tek može napraviti štetu. Fitinska kiselina snižava razinu glukoze u krvi i smanjuje pojavu karijesa, a usto je antioksidans, što znači da sprječava nastanak raka debelog crijeva. No unatoč poželjnim djelovanjima, činjenica da snižava nutritivnu vrijednost hrane, fitinska se kiselina smatra antinutrijentom. Stoga je treba izbjegavati – i namakati grah 18 do 24 sata prije kuhanja, tvrdi kemičar u kući, Nenad Raos za Bug.
Satirički The Onion na svom se YouTube kanalu šali na račun popularnih savjeta za kuhanje kojima internet obiluje. U jednom videu ismijavaju navodno brze recepte koji zapravo trebaju mnogo posla, a u drugom videu na uvredljiv način prezentiraju kako napraviti omlet. Metafilter
You Suck At Cooking je zabavan YouTube kanal čiji vlasnik, pogađate, ne kuha baš najbolje. No momak se zato snalazi na razne načine, bude baš smiješan i simpatičan, a u svoje video recepte ubacuje i svakakve “specijalne efekte”. Evo kako je pekao pitu od tikve – video. Riječ je zapravo o savršenom paketu komedije i praktičnosti.