Peru i Bolivija: Zamorci, ljame i čaj od koke na meniju - Monitor.hr
03.10.2016. (14:10)

Put pod noge

Peru i Bolivija: Zamorci, ljame i čaj od koke na meniju

Pun kufer donosi savjete za ljude koji žele posjetiti Peru i Boliviju. Treba znati da su avionske karte dosta skupe, a ako želite posjetiti Machu Picchu karte treba rezervirati unaprijed jer su posjete ograničene. Također, zanimljivost je hrana – meso zamorca i ljame je specijalitet, a potpuno legalno možete probati čaj od koke ili pak žvakati par listića, koji pomažu prilagodbi na nadmorsku visinu i dobri su za probavu.


Slične vijesti

26.08. (12:00)

Mudri Indijanac

Potpredsjednik Bolivije o ratu u Ukrajini: “Kličite bratstvu svijeta!”

  • Mi, izvorni narodi, nikada nismo odstupili od logike u skladu s kojom funkcionira Život. Naslijedili smo je od naših predaka i nazivamo je trijalektika. Za andsko-amazonske kulture, vidljivi život je jednak, dualan je i komplementaran te ga održavaju dvije sile; kozmička sila i zemaljska sila, majka-otac, chacha-warmi, koji podržavaju sve manifestacije života. Ove dvije sile reguliraju se prema trijalektičkoj logici komplementarnosti, ravnoteže i harmonije. U drugim kulturama, Vrijeme desetog Pachakutija naziva se Vrijeme Apokalipse, Vrijeme otkrivanja istine ili Vrijeme krize zapadne civilizacije.
  • Od naših predaka naučili smo da se svako oštećenje i svako narušavanje komplementarnosti u dualnoj matrici života obnavlja kada se proturječja depolariziraju i sukob nestane. U rodnom gradu iz kojeg dolazim, gdje govorimo materinjim jezikom Aymara, postoji riječ aruskipasipxañanakasakipunirakispawa, koja znači da se kroz dijalog proturječnosti depolariziraju, a kroz konsenzus sukob nestaje, stvarajući centar snage koji štiti sve.
  • Poruka sadašnjeg trenutka poziva čovječanstvo da nadiđe antropocentrični, egocentrični pristup koji stvara podjele kako bi se depolarizirao život u svim njegovim manifestacijama i uspostavila ravnoteža između polariteta, a sve to da bi se povećale vibracije i snaga za Dobar Život Svih.
  • U svijetu u kojem vlada laž ne može se pronaći istina i radost postojanja. Čovječanstvu je uskraćeno da živi u istini komplementarnosti, ravnoteže i harmonije i putem obmane prisiljeno je živjeti u podjelama, konfrontacijama, patnji i ratovima. U svijetu laži doprinosi koje ljudi daju putem poreza koriste se za proizvodnju ratova, pljačke i kolektivnih zločina.
  • Rat koji je započeo između Ukrajine i Rusije u veljači 2022. godine mora završiti. To je vrlo ozbiljan zločin i mora mu se suditi i osuditi ga prema zakonu, pravdi i pravilima međunarodne zajednice. Mora se otkriti istina o interesima vidljivih i prikrivenih aktera ovog rata koji je odnio nedužne živote. Dobro je poznato da prvo treba odrezati ruke i noge kako bi se prodavale skuplje proteze.
  • Domorodački narodi koji propovijedaju i prakticiraju Put dobrog života grade novu naraciju koja prioritet daje vrlinama ljudskog bića, ulozi zajednice i pridržavanju zakona Majke Zemlje. Naši su preci običavali govoriti: “Ako put nije put svijesti, onda nije put”. Zato smatramo da u nemirnim vremenima zapravo nema rata, već vidimo događaje kao svijest koja pokušava povratiti ravnotežu. Zbog svega toga želim reći da se borba vodi za sve nas, za sve njih i ni protiv koga. Kličite bratstvu svijeta! H-alter
17.11.2019. (16:30)

Case study

U priči o Moralesovom padu nije riječ samo o sudbini jednog čovjeka

Za razliku od oduševljenja s kojim je dočekan na početku prvog mandata, ali i s kojim su sve donedavno o njemu govorili jačanju nove ljevice skloni političari u SAD-u i Europskoj uniji, Moralesova posljednja poruka njegovim saveznicima koji su ostali u Boliviji, kojima se ogrnut u zastavu Meksika obratio iz meksičkog vojnog zrakoplova, da će “i dalje zajedno raditi za Boliviju”, dočekana je sa strahom – Viktor Vresnik, Jutarnji.

15.11.2019. (11:30)

Evo morao otići

Kako je došlo do krize u Boliviji?

Deutsche Welle piše o usponu i padu Eve Moralesa, prvog bolivijskog predsjednika indogenog porijekla, koji je tom zemljom vladao od 2006. godine. Nakon žestokih prosvjeda oporbe, propalog reizbora i Moralesovog bijega u avionu meksičke vojske, neki spekuliraju da se u Boliviji dogodio vojni udar. Jedino Rusija je izrazila nedvosmislenu podršku Moralesu.

23.12.2017. (08:11)

O dječjem radu i siromaštvu u Boliviji: Dobrovoljno odustajanje od djetinjstva?

12.08.2016. (08:47)

Kulminirao rudarski prosvjed u Boliviji – ima ozlijeđenih u sukobima s policijom, nepoznat broj policajaca uzet za taoce; rudari predsjednika Molaresa optužili za provođenje neoliberalne agende

24.02.2016. (11:54)

Bolivija: Glasači na referendumu glasali protiv još jednog mandata Eva Moralesa

04.10.2015. (22:30)

Čile i Bolivija još uvijek se svađaju oko ishoda rata koji su vodili prije 131 godinu