Pravobraniteljica: Zbog slabe zaštite lani manje istospolnih brakova - Monitor.hr
04.04.2017. (18:38)

Pravobraniteljica: Zbog slabe zaštite lani manje istospolnih brakova

U Hrvatskoj je od kolovoza 2014. godine, kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu, do kraja 2015. godine sklopljeno 108 partnerstva, u prosjeku 6,4 mjesečno, dok je prošle godine mjesečno sklopljeno 5,5 partnerstva. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić navodi da lani nije bilo prepreka u provedbi zakona, no ukazuje na nedovoljnu učinkovitost zaštite fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema toj skupini. SeebizSlične vijesti

07.10.2016. (20:42)

Razočaran jer nisu lagale

Papu rastužila vijest o civilnom partnerstvu bivših redovnica

Papu Franju rastužila je vijest da su dvije bivše časne sestre sklopile civilno partnerstvo u Italiji, rekao je zamjenik vatikanskog državnog tajnika nadbiskup Angelo Becci. Federica i Isabel, obje 44-godišnjakinje, sklopile su prije desetak dana blizu Torina civilno partnerstvo pošto su odlučile istupiti iz franjevačkog reda jer su se zaljubile dok su radile u misiji u zapadnoafričkoj državi Gvineji. Napisale su da su mogle postupiti kao i drugi pripadnici klera koji žive zajedno u samostanu i kriju svoju vezu, ali su ocijenile da bi to bila “laž”, te dodale kako su se osjetile “same i napuštene”. Channel News Asia, Novi list

11.04.2016. (17:50)

Norveška crkva odobrila vjenčanje istospolnih parova

Norveška crkva u ponedjeljak je odobrila crkveno vjenčanje istospolnih parova, čime su okončane višegodišnje rasprave o tom pitanju.

Ukupno je 88 od 115 nazočnih članova na općoj sinodi, najvšem tijelu koje donosi odluke u Evangelističkoj luteranskoj crkvi, glasalo za taj prijedlog u Trondheimu u zapadnoj Norveškoj.

Iako se odluka odnosi na cijelu crkvu, svaki pastor će imati pravo odbiti takav obred.

“To je poruka norveškom društvu koja kaže da homoseksualci ne bi trebali biti tretirani drukčije, ali i signal upućen ostatku svijeta, prvenstveno drugim crkvama da ljubav između dvije osobe istoga spola također treba biti priznata u vjerskoj areni”, izjavio je za agenciju AFP Gard Realf Sandaker-Nilsen, čelnik liberalnog pokreta Apen Folkekirke (Otvorena crkva) koji je i sam homoseksualac.

Protivnici ove odluke, koji su bili u manjini, smatraju da Biblija definira brak kao zajednicu između muškarca i žene.

Norveška protestantska crkva osnovana je nakon 1536. i oko 73 posto od 5,2 milijuna stanovnika izjašnjava se njezinim članovima. Posljednja sinoda održana je 2014. kada je taj prijedlog odbijen.

Vjenčanja istostpolnih parova u crkvi dosad su omogućile samo Švedska i Danska.

27.05.2015. (16:11)

Svjetlosnim godinama daleko

U ime obitelji: Irska lekcija Hrvatskoj

“Kako bi se to reklo frazeologijom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, pokazalo se da Irci imaju uključivo poimanje obitelji, a Hrvati isključivo. Da to nisu samo pretpostavke, nego empirijski utvrđeni podaci, pokazuje, primjerice, studija Instituta za društvena istraživanja o vrijednostima hrvatskih studenata, od kojih se većina ne bi vjenčala s osobama druge nacije jer u Hrvatskoj obitelj izgleda to uopće nije ako iskače iz gabarita čistog hrvatstva i katoličanstva”, piše Tportal o legalizaciji istospolnih brakova u Irskoj.

24.05.2015. (12:11)

Crkva na usluzi narodu, ne narod koji služi Crkvi

Nadbiskup Dublina: Legalizacija gay brakova – društvena revolucija!

„Poštujem kako se homoseksualci i lezbijke sada osjećaju, da se dogodilo nešto što obogaćuje njihov život. Mislim da je to društvena revolucija“, rekao je nadbiskup Dublina Diarmuid Martin nakon što su u Irskoj legalizirani istospolni brakovi i izjednačeni s heteroseksualnima. „Mi, Crkva, moramo zastati i provjeriti što se događa u stvarnosti. Ne smijemo zapasti u stanje negiranja“, kaže Martin. Jutarnji