Puhovski: Antifašizam je arhivirani pojam, jer fašizma, kao jedinstva ideologije, pokreta i poretka više nema - Monitor.hr
24.06.2018. (13:50)

Doista?

Puhovski: Antifašizam je arhivirani pojam, jer fašizma, kao jedinstva ideologije, pokreta i poretka više nema

Žarko Puhovski: “U osnovi, problem započinje vezivanjem JNA, koja je napadala Hrvatsku, uz antifašističke simbole – koji su tako oglašeni stranim tijelom i u novoj Hrvatskoj. S druge strane, oni koji danas propagiraju antifašizam odbijaju priznati njegovu odgovornost za poratne pokolje i to onemogućava ozbiljan razgovor. No, bitno je, mislim, sljedeće: antifašizam je bitno arhivirani pojam, naprosto stoga što fašizma, kao jedinstva ideologije, pokreta i poretka više nema i ne može biti, iako kriptofašista, filofašista, pa i fašista ima uokolo. To čini, zapravo, čitavu diskusiju doktrinarnom i u osnovi iracionalnom”


Slične vijesti

20.02.2020. (21:30)

Zeleno je novo crveno

Hajdaš Dončić: Antifašizam 21. stoljeća je borba protiv klimatskih promjena

Fašisti bi i dalje ostali na margini da nemaju potporu “mainstream” stranaka političke vlasti. Antifašizam 21. stoljeća je borba protiv klimatskih promjena koje su posljedica djelovanja grubog i bešćutnog kapitalizmarekao je Hajdaš Dončić, kao Milanovićev izaslanik, na konferenciji “Fašizam i antifašizam u Europi danas”.

06.10.2019. (14:30)

Svjetlo u mraku

Zašto je Istra nešto drugo?

I nakon previranja i nacional-šovinističkih poriva diljem države kojoj pripada, Istra je ostala mirna enklava, nenarušenog multinacionalnog duha i njegovanja antifašističke tradicije. Kako je decenijama ostala primjer očuvane tolerancije među ljudima, ne odričući se ni bliže, ni dalje historije ? I zašto je, kad se o njoj govori, refren: “Istra je nešto drugo?”

24.11.2018. (09:41)

Tri žene i jedan svećenik – usamljeni borci protiv korupcije, nepravilnosti i zaštitnici slabijih i obespravljenih

“U zemlji koja je de facto ostala bez oporbe, u kojoj su političke trgovine izobličile volju birača, a vladajuća garnitura izgubila i smjer i kompas, uloga korektiva vlasti, boraca protiv korupcije, nepravilnosti te zaštite slabijih i obespravljenih spala je na ukupno četiri imena, i to na tri žene i jednog svećenika.” Jutarnji

12.11.2018. (22:00)

Dragan Markovina u N1 studiju o razlozima koji su ga potaknuli na osnivanje škole antifašizma [video_icon]

23.05.2018. (19:14)

Peta bolest

Pofuk: Svibanj – tužan mjesec hrvatske nezrelosti

“Antifašist koji nije u stanju iskreno i pokajnički priznati zločin počinjen u ime ideje koju zastupa, doista je takozvani antifašist, kao što je i sućut prema Pavelićevoj “hrvatskoj vojsci” lažna i služi produljenju, a ne završetku rata, dokle god se ista počast ne iskaže i svima onima koji su na Sutjesci i drugdje, pod nekim drugim zloupotrijebljenim znakom, također živote dali za Hrvatsku” – osvrće se Branimir Pofuk na izjave nadbiskupa Puljića i predsjednika SABA RH Franje Habulina o Bleiburgu, odnosno Jasenovcu.

22.06.2017. (13:12)

Daleko smo dogurali od šume

Plenković: Na temeljima antifašizma izgrađena je moderna Hrvatska

Premijer Andrej Plenković hrvatskim je građanima čestitao Dan antifašističke borbe, podsjetivši na to da je pobjeda nad fašizmom značajno odredila budućnost suvremene Europe. Plenković se tako prisjetio da je na temeljima antifašizma izgrađena današnja moderna i demokratska Hrvatska te iskazao zahvalnost onima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu. N1

13.04.2017. (10:54)

Čista logika

Osnivač Antifašističkog vjesnika: Ako zabranimo zvijezdu, možemo i šahovnicu

“O značenju crvene zvijezde najbolje govori to tko ju je postavio, a tko skinuo sa svoga čela. Uostalom, ako je mrlja iz 1991. razlog za njezinu zabranu, onda imamo na stotine tisuća grobova i razloga da zabranimo i šahovnicu. Riječ je o simbolima koje ne možemo promatrati jednoznačno”, kaže Lovro Krnić, jedan od osnivača Antifašističkog vjesnika, u zanimljivom intervjuu za Novosti.

12.05.2016. (13:21)

Niti laje, niti grize

Boris Buden: Hasanbegović je potpuno u pravu, antifašizam je floskula

“Upravo zato što antifašizam danas nije politički faktor, što je izgubio svoj mobilizacijski naboj, što je stav bez realnog političkog učinka, benigan, bezopasan, što niti laje niti grize, svatko može biti antifašist, pa tako i jedan uvjereni postfašist. U tom smislu Hasanbegović je potpuno u pravu kada tvrdi da je antifašizam floskula. Čak bih se usudio reći da je antifašizam ušao u Ustav samo zato što je postao floskula. Instalirala ga je Tuđmanova ideologija”, kaže Boris Buden u intervjuu za Lupigu.