Puštanje lampiona u zrak nije divno nego opasno - Monitor.hr
23.12.2017. (13:30)

Nitko ne misli o tome

Puštanje lampiona u zrak nije divno nego opasno

U nizu je gradova i općina i ovaj advent obilježavan puštanjem lampiona želja u zrak ili, u slučaju Zagreba, svijetlećih balona. Često su takvi ‘eventi’ humanitarnog karaktera, no unatoč dobroj namjeri rezultat je zagađenje okoliša (posebice ako su u pitanju LED lampice), a također su zbog vatre moguće nesreće, o čemu kao da nitko ne brine. H-alter


Slične vijesti

13.11.2017. (09:40)

Ove godine ubijen je 161 borac za očuvanje okoliša – najviše u Brazilu, gdje pokušavaju spriječiti nelegalnu siječu Amazonske prašume; slijede Filipini i Honduras

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

22.04.2017. (09:23)

Ljudi za prirodu

Pokrenuta internetska stranica Priroda za ljude

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) pokrenula je povodom Dana planeta Zemlje stranicu Priroda za ljude: “Ovom stranicom želimo prikazati prirodu kroz vrijednosti vode, šume, mora i drugih ekosustava bez kojih život na Zemlji ne bi bio moguć. Želimo ohrabriti političare da prilikom donošenja odluka uzmu u obzir širok spektar prirodnih vrijednosti, a poslovni sektor da integrira zaštitu i održivo korištenje prirodnog i društvenog kapitala u svojem poslovanju”, objasnila je urednica stranice Kasandra-Zorica Ivanić iz WWF Adrije. T-Portal

16.09.2016. (11:41)

Razmišljajte zeleno

Split prvi u Hrvatskoj dobiva studij održive i zelene gradnje

Splitsko Sveučilište uvelo je novi sveučilišni diplomski studij, koji će studenti moći početi upisivati već za dvije godine. Radi se o programu održive i zelene gradnje, koji dosad nije bio dostupan nigdje u Hrvatskoj. Ovaj je program vrijedan gotovo tri milijuna kuna, od čega je 2,75 financirano iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda te hrvatskog državnog proračuna. Srednja.hr

03.09.2016. (23:30)

Prvo novice pa klice

Japan: Prve zelene novine koje nakon čitanja postaju cvijeće

U Japanu se prodaju prve doista zelene novine na svijetu. Dnevni list Mainichi, koji se prodaje u 5 milijuna primjeraka, tiska se na recikliranom papiru uz korištenje tinte nastale iz povrća, ali u sebi sadrži sjemenke iz kojih niču klice i cvijeće. Nakon čitanja, dakle, građani mogu obogatiti svoj vrt ili balkon, i pritom smanjiti količinu otpada koji završava na deponijima. CroEnergo.eu

24.02.2016. (20:44)

Zašto je životinjski strah od predatora dobra stvar za okoliš?

01.12.2015. (12:50)

Kako je preživljavanje Svijeta postalo dosadna vijest

Mnogi političari u prigodničarskim su obraćanjima prilikom otvaranja konferencije klimatske promjene naveli kao glavnu svjetsku opasnost, dakako uz terorizam. Ispada da se održavanje ove konferencije moglo opravdati samo davajući njezinoj temi sekundarnu poziciju u odnosu na opasnost od terorizma, iako su posljedice klimatskih poremećaja znatno dalekosežnije i smrtonosnije, te velikim dijelom zaslužne za razvoj konflikata i ratova. Klimatskim opasnostima i terorizmu zajednička je nemogućnost međunarodne zajednice da se s njima suoči uslijed činjenice da se globalni poredak još uvijek temelji na globalnoj kompeticiji i nejednakom razvoju, piše Bilten o summitu o klimi u Parizu.

10.11.2015. (09:34)

Hrvatski nacionalni portal – Registar onečišćavanja okoliša (HNPROO)

08.04.2015. (23:46)

Uz malo dobre volje

Može li svjetska ekonomija preživjeti bez fosilnih goriva?

Protekla tri stoljeća napretka dogodila su se na krilima ugljena, nafte i plina. Sagorijevanje onoga što je na planetu preostalo dovest će do katastrofe za okoliš i ekonomiju; no kako sačuvati Zemlju, a da ne odustanemo od napretka? Mogli bismo provesti zelenu tehnološku revoluciju i dekarbonizirati energiju. Atlanta i Barcelona imaju jednak broj stanovnika s jednakim prihodima, ali Atlanta zagađuje okoliš deset puta više. Trebamo se vratiti hodanju, javnom prijevozu, dijeljenju automobila, bicikliranju. Trebamo više Barcelona i manje Atlanti ako želimo preživjeti, piše Guardian.

08.04.2015. (14:07)

Za održivi razvoj i čist okoliš u EU fondovima osigurana 21 milijarda kuna

„Za zaštitu okoliša osigurana je čak 21 milijarda kuna u EU fondovima. To je velika prilika za razvoj. I to održivi razvoj temeljen na cirkularnoj ekonomiji i učinkovitom upravljanju resursima koji su ugrađeni i u sve politike i mjere Europske unije. Sve što radimo tiče se okoliša. Svaki zahvat u izgradnji nove tvornice, luke, željeznice, poljoprivrednog objekta, stambene ili komercijalne zgrade, tiče se okoliša. I zato zaštita okoliša zadire u sve sektore. Okoliš imamo samo jedan, ponosni smo time što je očuvan, a sada imamo 21 milijardu kuna da osiguramo da tako i ostane. Svaka ta kuna potencijal je koji se može direktno pretvoriti u zeleni rast i razvoj i nova radna mjesta, a uz nikad veća europska sredstva koja su nam na raspolaganju ta radna mjesta su i ostvariva“– rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović danas u Rijeci na predstavljanju mogućnosti ulaganja iz EU fondova.

„Hrvatskoj je za razdoblje 2014.-2020. na raspolaganju više od 80 milijardi kuna iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koje našoj zemlji otvaraju velike mogućnosti u zapošljavanju, posebice mladih, stvaranju konkurentnog gospodarstva, ravnomjernom razvoju svih hrvatskih krajeva i osiguranju dugoročno održivog gospodarskog rasta. To su naši ciljevi, odredili smo prioritete ulaganja, započeli cijeli niz projekata, a sad je na nama svima da zajedno iskoristimo sve mogućnosti koje nam se pružaju iz EU fondova“ – istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

„Našim je poduzetnicima u narednom razdoblju na raspolaganju 7,4 milijarde kuna, što je neusporedivo najveći iznos bespovratnih potpora koji im je ikad bio dostupan. Već ovaj tjedan otvaramo prvi javni poziv ukupne vrijednosti 1,13 milijardi kuna namijenjenih za izgradnju proizvodnih kapaciteta i opremanje. Kroz bespovratne potpore poduzetnicima želimo omogućiti da lakše razvijaju svoje proizvode i usluge, da povećaju produktivnost, a time otvore i nova radna mjesta. Želimo da svaki, i najmanji poduzetnik bude upoznat s mogućnostima koje mu se nude iz EU fondova i da tu priliku iskoristi za vlastiti uspjeh, ali i uspjeh gospodarstva u cjelini“, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Ove godine s radom kreću dva centra za gospodarenje otpadom, ŽCGO Marišćina za Primorsko-goransku županiju i ŽCGO Kaštijun za Istarsku županiju. Zajedno su vrijedni preko pola milijarde kuna i pokrivat će potrebe Primorsko-goranske i Istarske županije i njihovih 504.000 stanovnika. Vrijednost svih 13 centara za gospodarenje otpadom, koliko će ih u Hrvatskoj biti, procjenjuje se na oko 5 milijardi kuna, a za njihovu izgradnju osigurano je 90% sredstava, i to 70% sredstava iz EU fondova te ostatak do 90% iz nacionalnog Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Europska sredstava, među ostalim, koristit će se i za sanaciju visoko-onečišćene lokacije Sovjak u Općini Viškovo vrijednosti 365 milijuna kuna, a za koju je u tijeku priprema dokumentacije.

Do sada je u infrastrukturne projekte uloženo oko 200 milijuna kuna. U razdoblju do 2020. na raspolaganju je 830 milijuna kuna. Četiri projekta su spremna za financiranje, ukupne vrijednosti od 150 milijuna kuna. To su Eko kampus Puljani u Nacionalnom parku Krka, Podzemni grad Velika Paklenica u Nacionalnom parku Paklenica, Info centar Geo parka Voćin u Parku prirode Papuk i posjetiteljski centar Poklon u Parku prirode Učka. Još 11 projekata procijenjene vrijednosti od oko 400 milijuna kuna je u fazi projektiranja.

Zaštita zraka i ublažavanje i sprječavanje klimatskih promjena također su jedno od prioritetnih područja. Sa 232 milijuna kuna na raspolaganju za prilagodbu klimatskim promjenama modernizirat će se meteorološka mreža kako bi se povećala dostupnost podataka o klimatskim promjenama. Sljedeće godine započinje veliki projekt nadogradnje i modernizacije državne mreže za trajno praćenje kakvoće zraka vrijedan oko 153 milijuna kuna. Uz sve navedeno, gotovo 4 milijarde kuna namijenjeno je za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.