R.U.R. i Mi - knjige koje su prije 100 godine predvidjele budućnost - Monitor.hr
03.09.2021. (16:30)

Vizionari

R.U.R. i Mi – knjige koje su prije 100 godine predvidjele budućnost

BBC piše o djelima Karela Čapeka i Jevgenija Zamjatina, autorima koji su bili prije svog vremena i pisali o ljudskoj prirodi i potencijalno negativnim efektima tehnološkog napretka. Čapekova drama R.U.R. govori o robotima koji su se pobunili protiv čovječanstva, a Zamjatinov roman Mi, kritika totalitarizma i kulta ličnosti, kasnije je inspirirao Orwella za 1984.


Slične vijesti

29.04.2017. (11:50)

Rusi znaju o čemu govore

‘Mi’ – zaboravljeno distopijsko djelo koje opominje

Kultiviši se podsjeća na tri odlična distopijska romana čija je radnja sve sličnija stvarnosti. Uz dobro poznate 1984. Georgea Orwella i Vrli novi svijet Aldousa Huxleya, tu je i manje poznat Mi Jevgenija Zamjatina, koji je zapravo otvorio put modernoj književnoj distopiji. Radnja se odvija u Jedinstvenoj Državi čiji stanovnici umjesto imena imaju brojeve, žive u staklenim kućama kako bi ih stražari držali na oku, djecu odgaja vlast, a veliki vođa zove se Dobrotvor.

24.03.2016. (13:43)

Sumrak sage

Kraj teen distopijskih filmova

Filmovi o Harryju Potteru pokrenuli se fenomen adaptacija fantasyja za mladež, koji je eksplodirao pojavom Sumrak sage, a onda i Igara gladi, puneći blagajne kina nevjerojatnom brzinom: Mladi mjesec udario je rekord zaradom od 338 milijuna dolara samo u SAD-u, dok je prvi nastavak Igara gladi to nadmašio s 442 milijuna dolara. No nekoliko godina odmaka napravilo je svoje i čini se da se publika umorila od tinejdžerskih distopija: već se Pobunjena dobrano bori s time da dostigne zarade prethodnika, piše Indiewire.