Raos: Minerali su poput živih bića - Monitor.hr
05.12.2022. (07:00)

Ipak se kreće!

Raos: Minerali su poput živih bića

Kao što je pronalazak neobičnih, egzotičnih vrsta životinja na Galapagosu potaklo Darwina da postavi teoriju evolucije, tako je i otkriće rijetkih minerala navelo geologe da malo dublje razmisle o njihovom postanku. U traženju uzroka zašto su neki minerali rijetki, a drugi česti možemo se povesti za biologijom. Dokazano je kako minerali evoluiraju gubeći simetriju. Drugim riječima, od čestih minerala nastaju oni rijetki i pri tome gube elemente simetrije. Nekoć su kristale smatrali živima jer se (na svoj način) hrane, rastu i razmnožavaju. No pustimo sad stare priče: ovo nam istraživanje otkriva evoluciju i njezine zakone tako gdje bismo ih najmanje očekivali. Nenad Raos za Bug.


Slične vijesti

19.08.2021. (10:03)

As u rukavu

Talibani sjede na bilijun dolara vrijednim mineralima koje svijet očajnički treba

2010. godine američki vojni dužnosnici i geolozi otkrili su da Afganistan ima nalazišta minerala vrijedna gotovo bilijun dolara, što bi moglo dramatično promijeniti gospodarske perspektive inače jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta. Zalihe željeza, bakra i zlata raštrkane su po provincijama. Tu su i rijetki zemni minerali i, možda najvažnije, jedno od najvećih svjetskih nalazišta litija, bitne komponente punjivih baterija i drugih tehnologija vitalnih za rješavanje klimatske krize. Index

12.06.2021. (19:30)

Čuda kemije

Prvi pokus s atomskom bombom stvorio mineral dosad neviđene strukture

U znanosti je vrlo nezahvalno govoriti da je nešto nemoguće, a „nemoguće“ se pojavilo i na nemogućem mjestu: kvazikristal je otkriven u kvazimineralu, piše Nenad Raos za Bug.hr. Stijene i minerali su prirodnog porijekla i o njihovim strukturama je poznato gotovo sve. No, eksplozijom prve atomske bombe 16. srpnja 1945. nastala je nova, dosad neviđena vrsta minerala. U krateru je pronađen crveni trinitit, kvazikristal koji je nastao pri temperaturi od 1500 oC i pod tlakom od 5 – 8 stotina tisuća bara. To je zasad prvi poznati kvazikristal nastao kao posljedica ljudskog djelovanja.