Renato Baretić: Kvadratoljubi, koje biste od svojih ognjišta prvo prsimice branili da, ne daj bože, zagusti? - Monitor.hr
08.07.2019. (08:30)

Renato Baretić: Kvadratoljubi, koje biste od svojih ognjišta prvo prsimice branili da, ne daj bože, zagusti?

Pričam s frendom u Zagrebu prije otprilike mjesec i pol i on mi kaže otprilike ovako: uzmi si dva dana i polako vozi podsljemenskom zonom gor i dol, pa pokušaj izbrojati koliko u njoj ima novih kuća vrednijih od dva milijuna eura, samo uz cestu. Ima ih, stari, najmanje tisuću! Automobila skupljih od 50.000 eura na zagrebačkim ulicama ima i nekoliko puta više… Sve u svemu, po odokativnoj procjeni, rekao bih da je najmanje dvije trećine današnjih hrvatskih bogataša svoj imetak steklo nekom kemijom koje nema bez umreženosti s politikom i državom na raznim razinama… – piše Renato Baretić za Tportal.


Slične vijesti

Jučer (19:00)

Počivao u miru

Klauški: Bernardić je otišao. Prekasno. Ali to ne znači da se SDP spasio

Današnja ostavka Davora Bernardića došla je prekasno za SDP, ali i za Hrvatsku koja ostavlja HDZ praktički bez opozicije u naredne četiri godine. Bernardić je u promašio sve što je mogao. U jeku afirmacije žena i borbe za prava žena, on žene nazove eksperimentima i makne ih sve (osim jedne) sa čelnih mjesta lista. U jeku borbe protiv najezde klerikalnog-konzervativizma, on pusti aktiviste, udruge i medije da predvode borbu za ljudska i manjinska prava. Ukratko, Bero je promašio duh vremena, kao što to SDP već godinama čini. I ono najvažnije, ni Bernardić ni SDP nisu izgledali kao da im je doista stalo da dobiju izbore. Ne kao što je to, po tko zna koji puta, pokazao HDZ. Nisu se borili, nisu se izlagali, nisu se zalagali. A kad su kritizirali, onda su obično promašivali – piše Tomislav Klauški i drugu kolumnu danas.

Jučer (16:00)

Knjigom o glazbi novog vala

Dragaš: ‘Zamisli život…‘ – novi val s gradskog asfalta, razbijen o stijene seljačkog mentaliteta

U iščekivanju novog vala korone dobili smo još jednu knjigu o novom valu, ali onom jugoslavenske rock i pop glazbe, “Zamisli život…” beogradskog novinara i publicista Dušana Vesića (r. 1959)… Njegova knjiga krcata je iskričavim krokijima iz kojih ćete se podsjetiti na detalje o akterima novog vala, ali i saznati nešto novo, pogotovo ako ste mlađi. Čak će i stariji naći pokoju “cvebu” iz života članova Pankrta, Parafa, Azre, Filma i drugih protagonista Vesićeve knjige, a pogotovo onih iz beogradskog kruga poput Idola, Šarla, Orgazma ili Pilota. Komentira Aleksandar Dragaš za Jutarnji list

Prekjučer (15:30)

90s of shame

Jurica Pavičić: Što smo mi to radili devedesetih?

Što smo radili kad su nam pred očima nestajala industrija, tehnologija, urbanizam i planski razvoj, sekularizam i zdravstvena prevencija, sve te brižljivo njegovane biljčice moderniteta? Čime smo bili zauzeti? Kako se nitko, baš nitko nije pobunio? – pita se i pokušava objasniti Jurica Pavičić nakon što je pročitao zbornik radova ‘Devedesete – kratki rezovi’.

Subota (23:00)

Sve je lako kad si mlad

Tomić: I mi smo jednom bili mladi, ali ovo danas, moj gospodine…

Što na velikoj, što na maloj nuždi, mudrijaši su takve grdne milijune namlatili da zapravo i ne čudi da nema zahoda kod HNK. Zahod kod HNK, na ovu skupoću, ne bi stajao manje od Pelješkog mosta. I na to jedino smijete biti ljuti ako rano ujutro, prolazeći pokraj Kazališta, namirišete mokraću iz grmlja. Ljutite se na sebe, krotke klajnbirgerske bedake koji ne vide dalje od vlastitog nosa. Vi ste krivi jer ste to trpjeli kao magarci, jer ste puštali da vas pljačkaju i opetovano glasali za lopove. Mladi koji se tu okupljaju sasvim su nedužni. Vjerujte, oni su još ispali dobri kakav ste vi ološ. Za Jutarnji list piše Ante Tomić

Petak (21:30)

Čak i previše izbora, reklo bi se

Klauški: Zašto (ne)treba izaći na izbore? I za koga to (ne)treba glasati?

HDZ u kampanji nije imao nijedno prepoznatljivo lice, pa se sakrio iza lidera Andreja Plenkovića, i da, otvorio je vrata koronavirusu (i glasačima iz BiH). SDP je maznuo naziv koalicije. Onda je u kampanju ušao s Davorom Bernardićem na čelu. Pa je obećavao borbu protiv korupcije, s osuđenikom za korupciju na listi… Kampanja je trebala motivirati glasače da izađu na izbore. Nismo sigurni da su u tome uspjeli. Barem ne s ovakvim kampanjama, piše Tomislav Klauški.

Petak (19:30)

Žene 21. stoljeća

Vodič za modernu ženu: Kako se vratiti na tvorničke (Božje) postavke

One dvije žene-diskete koje ovih dana promoviraju ideje iz 1780-ih – ja im kao član kluba 2020. NE DAM da su i na sekundu važnije od recepta za sendvič. To su samo čudni ljudi koji viču čudne stvari – točno onakvi zbog kakvih na putu do dućana samo pređeš na drugu stranu ulice i odmah zaboraviš da postoje. Nisu KIND, ne djeluju SMART, dakle nisu IMPORTANT. Kao i diskete, žive u nekom drugom, zaboravljenom vremenu – i dobrodošle su na sve manje mjesta, piše Andrea Andrassy.

Petak (01:35)

Zastraši pa vladaj

Kregar: Politika je manipulacija, a u katastrofi je bolje biti na vlasti nego bez nje

Stara vlast ne može ostati a mora, pa će se grčevito boriti. Nova vlast ne može preuzeti a mora. A svi vide da dolaze teška vremena i olovni oblaci. Ovaj sustav ne može stvoriti stabilnu i legitimnu vladu. Vladari ga ne žele demokratizirati (”demokratizacija demokracije”). Učimo se na pogreškama tek kad moramo. Podijeljena nije politika već društvo, a vladari ga dalje mrve – piše rezignirani Josip Kregar za Autograf.

Četvrtak (20:30)

Glavni lik u pjesmi?

Dežulović: Vera, ljubav i otadžbina

Dežulović je pomno analizirao pjesme rečenog američkog pjevača naših korijena – koji god to korijeni bili – i ostao zapanjen neistraženim dubinama njegove istine. U cjelokupnom njegovom bogatom autorskom opusu nijednom, ni na jednom jedinom mjestu, ne spominju se ni Srbija ni Hrvatska!… ‘Istina’ je možda ‘voda duboka’, ali svaka – kako smo naučili – ima dno.

Četvrtak (11:30)

Bliski sk

Basara: Epidemiološke kontemplacije

Nije samo u Hrvatskoj onako kako je u Hrvatskoj, slično je u Srbiji. Basara: Postojeći krizni štab najbolji je od svih mogućih kriznih štabova – utuvite da u ovom izricaju nema ni trunke ironije – a tome je tako zato što su epidemiološke stvari postavljene naglavačke, pa umesto da politika striktno sledi uputstva kriznog štaba, krizni štab obmotava političke odluke medicinskom terminologijom i cupka kako politički bubanj kaže.