Renato Baretić: Kvadratoljubi, koje biste od svojih ognjišta prvo prsimice branili da, ne daj bože, zagusti? - Monitor.hr
08.07. (08:30)

Renato Baretić: Kvadratoljubi, koje biste od svojih ognjišta prvo prsimice branili da, ne daj bože, zagusti?

Pričam s frendom u Zagrebu prije otprilike mjesec i pol i on mi kaže otprilike ovako: uzmi si dva dana i polako vozi podsljemenskom zonom gor i dol, pa pokušaj izbrojati koliko u njoj ima novih kuća vrednijih od dva milijuna eura, samo uz cestu. Ima ih, stari, najmanje tisuću! Automobila skupljih od 50.000 eura na zagrebačkim ulicama ima i nekoliko puta više… Sve u svemu, po odokativnoj procjeni, rekao bih da je najmanje dvije trećine današnjih hrvatskih bogataša svoj imetak steklo nekom kemijom koje nema bez umreženosti s politikom i državom na raznim razinama… – piše Renato Baretić za Tportal.Slične vijesti

Prekjučer (21:30)

Bliski špijun

Dizdarević o smrti osnivača Bijelih kaciga: Obavili posao pa pobjegli. Pošteno

“U ovom času nije najbitnije šta će pokazati vjerojatna istraga o smrti Le Mensuriera… Za svijet je on bio šef organizacije za Nobela (sve jadnijeg ni kriva ni dužna), uzdizane u nebo kao grupe hrabrih Sirijaca koji su se organizirali da pomažu napaćenom stanovništvu tamo gdje je prošla vojska surovog terorista Assada” – piše Zlatko Dizdarević o sumnjivoj smrti osnivača Bijelih kaciga; navodno je  “pao s balkona svog apartmana u Turskoj” s kojeg je “nemoguće pasti”. Kaže bivši diplomata i novinar da se ovdje sve svodi na “vječiti bliskoistočni red stvari: uzmi im, i ne daj im da se dignu na svoje noge!”.

Prekjučer (15:30)

BoriSlovak

Dežulović: Kako su Vatreni osvetili Vukovar

Razumljivo je stoga što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava oduševljen poklonjenom pobjedom. „Što ćemo s ovih 3-1? Mi smo na sjednici Gospodarskog vijeća već napravili jedan okvirni plan, golom Nikole Vlašića izgradit ćemo Drvno-tehnološki centar i Agrotehnološki centar za skladištenje povrtlarskih i voćarskih kultura, Petkovićev gol bit će dovoljan za završetak dogradnje infrastrukture Luke Vukovar, a onim lijepim golom Ivana Perišića mislili smo u obnovljenom vodotornju urediti rotirajući riblji restoran sa bandži džampingom” – odlični Dežulović za N1.

Ponedjeljak (23:00)

Krik i bijes

Nikolaidis: Ne postoji bedem koji može zaštititi od srdžbe

Ima vremena bez nade. Naše je takvo. Ali nije bilo vremena bez srdžbe. Divlji plamen srdžbe javio se u sarajevskom Kliničkom centru. Tamo ga je donio otac bolesnog djeteta. Navodno je vitlao pištoljem i doktoru prijetio da će ga ubiti… Lako ćemo se složiti – to što je srditi čovjek učinio nedopustivo je. Srdžba nije anđeo koji sjedi na ramenu i šapuće nam mudre savjete. U srdžbi nema ni mjere ni mudrosti. Srdžba mari samo za sebe. Srdžba ne donosi zadovoljenje. Poslušamo li je, nakon nje ostaju samo tuga i praznina. I stid. Sve ono što srdžba traži od nas bolje je ne učiniti. Odmazda je ništa. Odmazda je sila nemoći. No, možemo li se složiti da je nedopustivo i ono što je izazvalo srdžbu? – piše melankolični Andrej Nikolaidis, a što je točno izazvalo srdžbu više na Žurnal.info (nije klikbejt, nego detalji ne stanu ovdje, tek poneka poanta).

Ponedjeljak (08:00)

Sanja Modrić: Svakoga tko u Zagrebu plaća luđački prirez od 18 posto, zanimalo bi je li DORH ikada zavirio u sve te Bandićeve najmove

Sanja Modrić

Špartam jutros po Trgu bana Jelačića, samo te tramvaji podsjete da ipak nisi na sajmenom danu u Mrduši Donjoj… Ali tek sad dolazi ono glavno. Jer gospodin Krajina kućice ‘promotivno-edukativno’ iznajmljuje drugima. Njemu je Bandić iznajmio Trg za 10.500 kuna, a on kućice dere pet tisućica po komadu. Ne znamo, doduše, je li uspio utopiti baš svih 51, ali da jest, zaradio bi 255.000 kuna. Kad odbiješ onaj tringelt koji je ugovorio s Gradom Zagrebom, ostaje mu 244.500 kuna. Molim lijepo. Čist poso. Poduzetnik godine. – piše Sanja Modrić za Telegram.
Tomislav Klauški uočava logiku u nelogičnosti: Vozaču koji je, posve slučajno, promijenio iskaz na sudu u gradonačelnikovu korist.

Subota (18:30)

Najbolja je prazna bilježnica

Robi K.: Štrajk učitelja

“Mama je rekla: ‘Pa kakoš šporak ić vanka, za gospu blaženu?’ Meni je uletilo čudilo: ‘Zašto bi bija šporak?’ Mama je rekla: ‘Zato šta ti je mama oprala bičvice, mudante, rebe i maju, al ti nisan oprala mozak! A nema šanse da mi ideš vanka sa neopranim mozgom, pa da svi govore kakvi si to šporkaćun i kakva ti je to mater!’ Ja sam zableušio se u mamu sa težim ošamutom. Onda sam ja pitao: ‘Pa šta mi ne opereš i mozak?’ Mama je rekla: ‘E pa nisan ja školovano nastavno osoblje da bi to znala, mladiću! Ja san samo za bičve, mudante i te stvari!’” – piše Robi K. iz svog trećeg razreda.

14.11. (23:30)

Martin Luther Kreg

Josip Kregar: Ja, nevjernik, želim pohvaliti protestantizam!

Kregar se oduševio knjigom o 500 godina protestantizma u Hrvatskoj: “Kako su oni opstali? Kako ćemo mi opstati? Mi, skloni cinizmu i kritici, a ne slijepoj vjeri, mi koji vjerujemo u pozitivno znanje i volimo osporavati dogme? Vjerojatno samo tako da cinici i skeptici poštuju one koji slijepo vjeruju i ne smatraju ih zatucanima i farizejima, ali i obratno, da vrijednosti i etika nisu potekle samo iz vjere, već iz iskustva da nije neprijatelj onaj tko ne vidi svijet tvojim očima”.