Robopas šeće Velikom Goricom - Monitor.hr
08.03. (16:00)

SF Velika Gorica

Robopas šeće Velikom Goricom

Ovaj ‘pas‘ trenutno je na daljinskom upravljanju, ali poanta je da radi sam, da je autonoman, da ima zadatak koji obnaša i po završetku istog vrati se napuniti – objasnio je Milan Rajčević iz goričke tvrtke Notum Robotics gdje smatraju da robopas može imati i značajniju ulogu u društvu. Naime, ideja da se programira robopsu za spašavanje, gdje se on, umjesto ljudi šalje na teško dostupna mjesta nesreća, kao na primjer požara – samo je jedna od mogućnosti koje ovaj zanimljiv ljubimac može ostvariti. (Jutarnji list)


Slične vijesti

29.04. (20:00)

I katedralu z biškupom

Najveći 3D pisač na svijetu može ispisati sve – od kuće do aviona

Najveći 3D pisač za polimere na svijetu, službenog naziva Factory of the Future 1.0, je u stanju rastaliti i precizno ispisati do 230 kilograma materijala na sat. Pisač je namijenjen brzom i održivom ispisivanju kuća, mostova, vjetroturbina, vodenih turbina, plovila ili letjelica. Stručnjaci smatraju da će donijeti revoluciju u brojne industrije. (Bug)

20.03. (22:00)

Smanjuje i broj ralica

Novi beton koji sam otapa snijeg na cestama

Znanstvenici su razvili beton koji se sam zagrijava i može otapati snijeg na cestama, bez korištenja soli. Ovaj inovativni materijal koristi tekući parafin koji ispušta toplinu kada se smrzne, čime održava cestu toplom i bez snijega čak i pri niskim temperaturama. Testiranja su pokazala da beton s parafinom može značajno smanjiti nakupljanje snijega i poboljšati sigurnost vožnje, pružajući novi način održavanja cesta u zimskim uvjetima. (HAK)

08.03. (09:00)

Tehnološka rješenja koja pružaju ravnopravnost i praktičnost

Inovacije koje su transformirale svakodnevni život

Predmeti dizajnirani za osobe s tjelesnim poteškoćama koji su postali nezamjenjivi i korisni za širu populaciju:
1. Pisaći stroj/tipkovnica: Izumitelj Pellegrino Turri 1608. stvorio je pisaći stroj kako bi olakšao pisanje za slijepe.
2. Električna četkica za zube: osmišljena kako bi pomogla je osobama s ograničenom pokretljivošću u održavanju oralne higijene.
3. Aplikacije za prepoznavanje govora: Razvijene u 1990-ima, omogućile su ljudima s poteškoćama u pisanju lakši pristup komunikaciji.
4. Fidget spinner: Izvorno namijenjen osobama s autizmom ili ADHD-om, postao je popularan kao sredstvo za smirivanje i koncentraciju.
5. Odrezani rubnjaci: Dizajnirani za korisnike invalidskih kolica, postali su korisni i drugima.
6. Savitljiva slamka za piće: Iako nije izravno namijenjena osobama s invaliditetom, pružila je olakšanje pacijentima u bolnicama.
7. Audio knjige: Razvijene kao alternativa za čitatelje s oštećenjem vida, postale su popularne kod šire populacije zbog praktičnosti.
Ove inovacije ne samo da olakšavaju život osobama s invaliditetom, već su postale neizostavan dio svakodnevnog života za mnoge ljude diljem svijeta. (N1)

07.03. (09:00)

Vodek - moj superheroj u borbi protiv žeđi

Prva dizajnerska česma za pitku vodu, nazvana “Vodek”, puštena u pogon

Ova česma predstavlja odgovor na potrebu za većom dostupnošću besplatne pitke vode u javnom prostoru. Dizajnirao ju je zadarski arhitektonsko-dizajnerski studio PIN, a predstavlja inovativan pristup pružanju pitke vode u javnim prostorima. Vodek pruža vodu na više načina, od direktnog konzumiranja do točenja u boce i hranjenja životinja, istovremeno sprječavajući nepotrebno rasipanje vode. Dosad je Vodek vodu donio građanima u Zadru, Kastvu, Novskoj i Biogradu, što je korak naprijed prema većoj dostupnosti pitke vode u gradovima. (Viz kultura)

17.02. (09:00)

Kad se male ruke slože...

Njegovanje inovacijskog ekosustava Hrvatske: Izazovi i mogućnosti

Hrvatska se sve više prepoznaje po potencijalu za inovacije i poduzetništvo. Unatoč izazovima poput odljeva mozgova i nedostatka pristupa financiranju, zemlja ima bogatu povijest kreativnosti i stručnosti. Ključni su koraci podizanje svijesti o poduzetništvu, olakšavanje regulatornih procesa te poticanje suradnje između javnog i privatnog sektora. Inicijative kao što su HAMAG-BICRO i EU-fondirani programi pružaju podršku startupima. Kroz zajednički napor, Hrvatska može postati globalni lider u inovacijama i poduzetništvu. Monitor

07.02. (15:00)

Svašta se može s njima

Revolucionarni solarni paneli stvaraju vodu, ne električnu energiju

U svijetu gdje je voda postala neprocjenjiva roba, inovacija je ključna. Cody Friesen, iz Državnog sveučilišta Arizone, predvodi revoluciju sa svojim hidropanelima na solarni pogon. Umjesto električne energije, ovi paneli proizvode vodu iz zraka, koristeći Sunčevu svjetlost. Ova tehnologija već je instalirana na lokacijama diljem svijeta, od luksuznih odmarališta u pustinjama do osnovnih škola u Africi. Paneli se koriste Sunčevom energijom za izvlačenje vlage iz zraka, stvarajući četiri do pet litara vode dnevno po panelu. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, učinkovitost ovih panela može se dodatno poboljšati, čineći ih vitalnim izvorom vode u sušnim područjima. (Tportal)

23.01. (15:00)

Nema više – još jedna putna pa idemo

Inovativna tehnologija za detekciju alkoholiziranih vozača

Vodeća tehnološka tvrtka za mobilnost, Magna, predstavila je revolucionarnu sigurnosnu tehnologiju usmjerenu na detekciju alkoholiziranih vozača. Integrirano rješenje koristi kombinaciju kamere i senzora kako bi precizno odredilo sposobnost vozača za sigurnu vožnju. Infracrvena senzorska tehnologija prati zjenice vozača, dok senzori u blizini mjere razinu alkohola i ugljičnog dioksida u izdisajima. Ovo inovativno rješenje predstavlja ključni korak prema poboljšanju sigurnosti na cestama. (Revija HAK)

13.01. (14:00)

Pimp my ride

Domaća tvrtka restaurira stare automobile i u njih ugrađuje inteligentni hardver

Tehnološka tvrtka Bmmpr, koja izrađuje inteligentni hardver, a koja se pojavila na CES-u sa svojim poznatim automobilom budućnosti nazvanim Lightning – upravo se time bavi. Taj automobil budućnosti je, u biti, potpuno restaurirani Mustang Fastback iz 1967. Automobil u Soul Red boji s trkaćim prugama reagira na vozača na temelju blizine. Lightning oživi kada mu se vozač približi, a zaspi kada se vozač udalji, a čak i kada Lightning “spava”, automobil će cijelo vrijeme pratiti promjene, spreman dočekati svog vozača po povratku, a sve zahvaljujući elektroničkom uređaju Bmmpr x Cars, koji se lako postavlja i s kojim svaki automobil može postati pametan. Bmmpr × Cars nadzire vibracije, nagib i promjene tlaka kako bi otkrio, na primjer, krađu katalizatora i kotača te provale kroz razbijene prozore. Senzori unutar hardvera hvataju te signale i odmah šalju telefonska upozorenja vlasniku putem mobilne aplikacije Bmmpr: Next. (Index)

12.01. (17:00)

Leteći taxi

Hyundai-ov let u budućnost: Supernal predstavio S-A2, električni zrakoplov za taksiranje

Tvrtka za naprednu zračnu mobilnost, Supernal, predstavila je na CES-u svoj najnoviji projekt – S-A2, električni zrakoplov za okomito polijetanje i slijetanje. Ova inovacija potvrđuje Hyundai Motor Grupinu u namjeri ulaska u svijet električnih zračnih taksija, s planovima da prevozi putnike već 2028. godine. Zrakoplov S-A2 koristi električni pogon s osam potpuno nagibnih rotora, dizajniran za brzinu od 190 km/h na visini od 460 metara što potvrđuje da je namijenjen kraćim putovanjima, uglavnom iz predgrađa u gradove. Interijer je modularan, a zanimljivo je da se baterija može nadograditi kako tehnologija napreduje. S-A2 predstavlja korak prema ostvarivanju vizije zračnih taksija Hyundaija, inicijalno najavljene na CES-u 2020. godine. (Bug)