Rostuhar: Poticaj mi je svijest što smo živi na ovom predivnom planetu - Monitor.hr
22.05.2018. (07:07)

Polarni snovi

Rostuhar: Poticaj mi je svijest što smo živi na ovom predivnom planetu

“Jednako kao što su mene inspirirale priče drugih ljudi, tako sada dijelim svoju priču nadajući se da ću nadahnuti nekog drugog, tko će opet dijeliti svoju priču da nadahne nekog trećeg”, kaže putnik i avanturist Davor Rostuhar u intervjuu za Večernji. Nakon rasprodanog termina 25. travnja, Rostuhar će u Lisinskom ponoviti Polarni san, multimedijalno predavanje o svojoj ekspediciji na Južni pol. Što ga je natjeralo na takav podvig? “Jednostavna svjesnost toga koliko je nevjerojatno i apsolutno fenomenalno to što smo živi i to što se nalazimo na jednom planetu koji ne samo da je jedini djelić svemira u kojem je život moguć, nego je još k tome i prekrasan, prepun raznolikosti, krcat ljepotom i posve senzacionalan”, kaže Rostuhar. Večernji


Slične vijesti

29.12.2018. (08:47)

‘Polarni san’ Davora Rostuhara danas u 20 sati na HTV2, o njegovoj ekspediciji po Antarktici

20.01.2018. (09:17)

Najduži put na svijetu do slastičarnice

Rostuhar iz kampa na Južnom polu: Senzacija – torta i šampanjac!

“Toliko uživam u stvarima koje su inače toliko obične da na njih nikad ne obraćamo pažnju. Činjenica da mogu sjesti na wc i obaviti što treba dok čitam novi broj Economista koji je stigao sa zadnjim letom. Stol za kojim mogu sjediti k’o čovjek i jesti i pisati. Normalna struja na kojoj mogu napuniti baterije. Sjesti u udobnu stolicu pored peći, dići noge u zrak na drugu stolicu i pisati ove retke”, piše hrvatski avanturista Davor Rostuhar iz kampa na samom Južnom polu, nakon što je u 47 dana prepješačio od ruba kontinenta do njegovog središta. Priča i da su ga nahranili domaćini – “za doručak tost, kajgana od jaja koja nisu u prahu, pržena slanina, jogurt i voće. Voće! Ananas, dinja, jabuka, grejp. A za ručak rakovi s avokadom. Pa za desert torta od borovnica s punošlaga i šampanjac! Pa to je čista senzacija!”.

18.01.2018. (14:36)

Glavna pouka - slijedite svoje snove!

Pobjeda! – Rostuhar dopješačio do Južnog pola

Hrvatski avanturista Davor Rostuhar dopješačio je do Južnog pola – prešao je 1.163 kilometara od ruba kontinenta do geografskog Južnog pola u 48 dana hodanja. Rostuhar je ovime prvi čovjek iz Hrvatske kojem je to pošlo za rukom. “‘Podijeli s ljudima svoju priču, jer priča je sve što ostaje’ rekao mi je moj idol Stipe Božić i poslušao sam ga. Čitajte, lajkajte i šerajte i dalje. Danas ja pričam svoju priču. Sutra ću čitati vašu”, napisao je u tekstu nakon dolaska do Južnog pola. Ovdje ekspedicijski dnevnik, ovdje poruke Rostuharu. BRAVO!!! KEK.hr

17.01.2018. (14:20)

Laganica za kraj

Pješice do Južnog pola: Još samo 20 kilometara do cilja

“Cilj je sada tu, odmah iza horizonta, miris pobjede sve je jači. Prođe mi kroz glavu koliko sam zidova trebao preskočiti ili srušiti da do ovdje dođem… Odjednom se na tom horizontu pojavi crna točka. Znanstvena stanica na samom polu. Prvo se razveselim. Sada mi pogled ima čvrstu točku prema kojoj idem i koja je zadnja točka do koje trebam doći. Krajnji cilj. Kraj svijeta”, piše Davor Rostuhar sa svoje ekspedicije pješačenja do Južnog pola – ostalo mu tek 20 kilometara (prepješačio je 1.143 km). Osjeća se “potpuno miran, pomiren, predan, prisutan”. U Knjigu snova može se Rostuharu upisati riječi podrške, snove, komentare…

03.01.2018. (12:15)

White Walker

Pješice do Južnog pola: Savršen dan

“Uživam prepunim plućima. Ne mogu se zasititi ovih praznih, pustih, beživotnih krajolika iako sam već trideset treći dan u njima. Ne mogu se zasititi ove količine sunčanih sati i života pod vedrim nebom 24 sata dnevno. Ne mogu se nadiviti čistoći i konzistenciji ovog snijega kojeg topim i pijem. Ne mogu se nadisati ovog svježeg zraka, naslušati ove tišine i nauživati ovog mira”, piše Davor Rostuhar sa svoje ekspedicije pješice preko Antarktike do Južnog pola. Ukupno je dosad u 33 dana prehodao 790 kilometara, još mu ostalo 362 km.

02.01.2018. (20:30)

Pamet odozdo

Rostuhar s Antarktike: Držite se novogodišnjih odluka, koliko god puta padali

Avanturista Davor Rostuhar, koji upravo hoda od ruba Antarktike do Južnog pola, (prešao više od pola u mjesec dana) obično u svom ekspedicijskom dnevniku piše o ovom poduhvatu, ali u posljednjem tekstu dotaknuo se novogodišnjih odluka: “U našoj suvremenoj kulturi smeta mi što je likova na koje se možemo ugledati sve manje. Što se iz slabosti stvara vrijednost. Što je biti gubitnik napeto, a biti frajer patetično… Pad služi da te nauči kako da se digneš. Što češće i što brže se digneš, to su veće šanse da ćeš manje padati i to je tvoja odlučnost snažnija”.

27.12.2017. (21:21)

Zahodski pol

Pješice po Antarktici: Na pola puta do Južnog pola – WC

Mjesto gdje put za Južni pol prelazi lanac Transantarktičkih planina naziva se Thiel corner i tu se nalazi vrlo bazični „aerodrom“ s jednim objektom, jednim bagerom i puno barela goriva. Jedan jedini objekt, jedan mali kontejner je zapravo wc. Možda sam malo prolupao, ali tako mi je bilo neobično vidjeti WC u ovoj pustoši. Nameće se, naravno pitanje, jesam li ga iskoristio. Nisam! Iz dva razloga. Prvo, da mi ne bi netko sutra zamjerio da sam koristio ikakav „support“, i da ne izgubim status „unsupported“ ekspedicije. A drugo, zato što mi jednostavno nije bilo vrijeme za to. Uredno to obavljam svako jutro. Prebizarno mi je bilo ići na wc samo zato što je on tamo – piše Davor Rostuhar sa svoje ekspedicije pješice preko Antarktike do Južnog pola.

26.12.2017. (09:25)

Da bi stopala bila sretna

Pješice do Južnog pola: Dan odmora pa prema cilju

Sutra ću prijeći polovicu puta, a onda ću se nagraditi danom pauze. Nakon toga ostaje mi 19-20 dana do cilja. Teren će postati teži, od 86-88 stupnja imam veliku uzbrdicu, snježne dine i velike sastruge preko kojih je teže prelaziti i u tom dijelu puše jak vjetar u prsa. Potom imam 200 km polarnog platoa na 2.800m nadmorske visine koji su zbog tanke atmosfere ekvivalent visine Mt. Blanca, dakle izazov je i s rijetkim zrakom te je i hladno ispod -30, a snijeg je suh kao pijesak pa je trenje veće. Dobra strana je što će mi sanjke biti već puno lakše, a ja ću biti još nabrijaniji kad ulazim u finiš – piše hrvatski avanturista Davor Rostuhar u svom dnevniku s ekpedicije pješice do Južnog pola. Kaže da je umoran nakon 25 dana marširanja i da se mora pripremiti za drugi dio ekspedicije. E, da, pohvalio se i da je imao – bijeli Božić [zubo].

23.12.2017. (12:20)

Brrrr

Davor Rostuhar s Antarktike: Ljeto je i -14 stupnjeva

“Dan je dvadeseti. Prvi je dan ljeta na Antarktici i toliko je toplo da sam prvi put skijao bez maske za lice, jakne i samo u tankim rukavicama. I dalje je dobar minus, ali nije bilo ni daška vjetra. Prva stvar koja mi je prošla kroz glavu kad sam skidao jaknu bila je da ne bih smio to raditi jer ću se prehladiti ili dobiti upalu pluća, kao što nas straše bake i mame. Tim više me iznenadila južnoafrička doktorica Gaynor u bazi Union Glacier, kad mi je objasnila da čim krenem na ekspediciju, ne mogu dobiti virusne bolesti jer u unutrašnjosti kontinenta nema nijednog živog bića tko bi mi to mogao prenijeti. Mogu od pothlađivanja dobiti čitav niz problema, ali to je sasvim neka druga priča”, piše Davor Rostuhar. Jutarnji

18.12.2017. (11:55)

Kadica subotnje večeri

Pješice do Južnog pola: Nakon 17 dana odlučio sam se istuširati

“Danas je prošao 16 dan, znači vremenski sam najvjerojatnije odradio prvu trećinu, pa sam odlučio trijumfalno promijeniti donji veš. I ne samo to. Odlučio sam se i istuširati sa tri litre tople vode! To mi je događaj dana!” – piše hrvatski avanturista Davor Rostuhar sa svoje ekspedicije pješice preko Antarktike do Južnog pola (“kupao” se u maloj rasklopivoj kamperskoj kadici). To je bila subota (što i jest dan za kupanje, zar ne? [zubo]), dok je jučer, tkđ. tradicionalno – slušao Bacha. I misao za kraj: “Sreća vrijedi tek ako se zasluži”.