Sabor sa 81 glasom protiv odbio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda - Monitor.hr
25.06.2021. (17:00)

Očekivano

Sabor sa 81 glasom protiv odbio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda

Protiv su bili HDZ, Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti, za SDP, HSS i Možemo!. Suzdržan je bio SDSS, Milorad Pupovac izjavio je kako misli da je Đurđević dobra kandidatkinja, ali da način dolaženja do kandidata nije bio dobar. Marija Selak Raspudić cijeli je proces nazvala “farsom u kojoj Most neće sudjelovati”. Večernji


Slične vijesti

30.06.2021. (22:30)

Što znači imati muda

Josipović: Zlata Đurđević junakinja je našeg doba

Zlata Đurđević junakinja je našeg doba. Ona je heroina koja je, svjesna da neće biti izabrana za predsjednicu VSH, da će biti izložena orkestriranoj harangi desničara i pravosudno-političkog lobija koji ne želi novu osobu, drukčiju od njih samih na čelu pravosuđa, da će biti predmetom laži, kleveta i uvreda, pristala ući u utakmicu… Sve ovo što se dogodilo do sada u izboru predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda, vjerojatno i ono što slijedi, možemo nazvati samo na jedan način: mali državni udarpiše Ivo Josipović za Autograf.

30.06.2021. (16:30)

Zlata vrijedna

Đurđević: Ne zna se koji sam zakon prekršila, nije bilo objašnjeno koja je to protuustavna radnja

Zlata Đurđević u intervjuu za RTL izjavila je kako ju je više razočaralo sudstvo nego politika: Postupila sam u skladu s pravilima. Nisam se bila dužna javiti na prvi poziv. Pristala sam na prijedlog predsjednika koji je Ustavom ovlašten. Moj pristanak nije nezakonita radnja, ne zna se koji sam zakon prekršila. Ni to nije billo objašnjeno koja je to protuustavna radnja. Nijedan ozbiljni kandidat neće se javiti na poziv. Okrivljuje me se za radnje predsjednika države. Treba raditi razliku između kritike riječi predsjednika države i moje stručnosti.

25.06.2021. (11:30)

Zlata Đurđević: Mjesecima me diskreditiraju moćnici iz političkih i sudačkih redova jer sam im prijetnja

Zlata Đurđević u otvorenom pismu govori o postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda i napadima kojima je izložena: Signal koji se šalje ili jasan zahtjev jest da može proći samo tajno dogovoreni kandidat, kandidat koji se prethodno dogovorio sa predsjednikom i premijerom ili o kojem su se njih dvojica dogovorili. Takav dogovor naravno ne bi bilo moguće javno obznaniti jer bi bio protuustavan, stoga bi se moglo raditi samo o tajnom kandidatu, a što u slučaju predsjednika VSRH znači i kandidatu ovisnom o politici. Radi se o zaobilaženju procedure na kojoj se fiktivno neprikosnoveno inzistira, a zapravo se ona koristi samo kao puko sredstvo za diskvalifikaciju “neposlušnog” kandidata. N1

29.05.2021. (21:30)

Ima li odgovornosti za one koji su u pravu?

Đurđević: Glavni razlog sadašnjeg stanja pravosuđa je korporativizam, formiranje sudske vlasti bez vanjske kontrole

U svom programu pri ocjeni sadašnjeg stanja razlikujem dva razdoblja: 1. politička devastacija u devedesetima, 2. izolacija sudske vlasti ukidanjem demokratskog legitimiteta te uklanjanjem kočnica i ravnoteža od 2001. do danas. Trauma koju je politika nanijela pravosuđu u devedesetima bila je tako velika da je, prema mom uvjerenju, uvjetovala proces koji se dogodio u drugom razdoblju. Da se radi o traumi, vidljivo je iz dva procesa. Jedan je tabuiziranje ove teme, koja je duboko zakopana u podsvijest pravosuđa jer pogađa i prijeti samoj njezinoj biti te se o njoj, iako je notorna, u pravosudnim, stručnim ili javnim krugovima ne govori, Zlata Đurđević u razgovoru za Večernji.

21.05.2021. (15:30)

Pravo-suđe

Đikić: Slučaj Đurđević – akcija difamacija

Vladajuća stranka, zajedno s dijelom svojih koalicijskih partnera i desničarskih opozicijskih partija, nepostojanje argumenata pokušava nadomjestiti kišom lažnih optužbi i difamacija na račun gospođe Đurđević, pa čak i infantilnim hvatanjem za njezine lapsuse u javnim istupima: zanima ih samo kratkoročni politički interes i održavanje nezdravog statusa quo pod firmom europskih standarda i plemenitih principa. Đurđević je, u svakom smislu, negacija svega što je HDZ napravio od pravosudnog sustava u proteklih tridesetak godina i samo zbog toga neće biti izabrana. Sve drugo je batrganje i zamagljivanje tragične istine o HDZ-ovim motivima kad je riječ o Vrhovnom sudu i o domaćem pravosuđu – piše Ivica Đikić.

15.05.2021. (16:30)

Zlata vrijedna

Zlata Đurđević u otvorenom pismu Vladi: Vrijeme je da sudstvo i politika počnu djelovati u javnom interesu

Zlata Đurđević, kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda poslala je otvoreno pismo Vladi u kojem demantira nedavne napise i zaključke o njezinom programu koji kolaju javnim medijskim prostorom te se dotaknula niz tema. Pismo u cijelosti objavio je Jutarnji. Đurđević navodi kako neovisnost od politike nije tema njezinog programa niti pitanje hrvatskog sudstva u sadašnjem trenutku, a “traganje za apsolutnom neovisnosti sudstva” u odnosu na sudsku granu vlasti dovelo je do gubitka iz vida drugo, ključno načelo, a to je odgovornost. Nadalje, Đurđević dodaje kako kako je prikazivanje sustava izbora u zapadnim demokracijama u kojima suce bira zakonodavna i izvršna vlast, služilo u svrhu dokazivanja demokratskog legitimiteta sudstva te uočavanja njihovih prednosti: transparentnosti i odgovornosti. (HRT)

09.05.2021. (18:30)

Zlata Đurđević: Predsjednik Milanović se možda ogriješio o zakon, ali ne možete za to kriviti kandidata

Kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda Zlata Đurđević gostovala je u Točki na tjedan N1 Televizije, gdje je istaknula kako njena kandidatura nije politički motivirana te da joj privlačenje političkih stranaka nije u planu. “Javila sam se kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju” (Index). S predsjednikom o ustavnosti njegovih postupaka, kaže, nije razgovarala, jer ona nije savjetnica niti predsjednika niti bilokojeg političkog tijela, ali i da će poštivati odluku Ustavnog suda. Pritom je izrazila nadu da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o bitnim pitanjima od državnog interesa poput pravosuđa.

07.05.2021. (15:30)

Intervju s kandidatkinjom za predsjednicu Vrhovnog suda

Đurđević: Đuro Sessa ne radi dobar posao, a Milanovića osobno ne poznajem

Najvažnije u našem pravosuđu je da se pokuša vratiti povjerenje javnosti. Javnost ima vrlo nisko povjerenje u pravosuđe. Pravosuđe ovisi o povjerenju javnosti. Rad pravosuđa temelji se na autoritetu. Pravosuđe može imati legitimitet samo ako ima povjerenje javnosti. Čak 80 posto građana smatra da sudstvo nije neovisno i da radi loše. Ne može netko tko je na čelu vlasti, a istovremeno ima te negativne trendove, obavljati dobar posao – izjavila je Zlata Đurđević.

23.09.2020. (20:30)

Lekcije iz prava

Profesorica pravnog fakulteta: Šef USKOK-a nikog iz izvršne vlasti nije smio brifirati

Redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Zlata Đurđević za N1 je komentirala da vlast ne može biti obaviještena o tajnim istragama. Treba razlikovati istrage i izvide. Istraga kreće nakon uhićenja, ona je nejavna i svi znamo o njoj. Izvidi prije kaznenog postupka su tajni. Nadzor i odluku u provođenju tih mjera donosi isključivo sud i DORH. Izvršna ili zakonodavna vlast nema nikakve ovlasti u odlučivanju o njima pa ne može biti o njima niti obaviješten s obzirom na to da se radi o tajnim mjerama, kaže Đurđević.

20.07.2015. (09:54)

Pravna bandera

Profesorica utvrdila teške pogreške Ustavnog suda u slučaju Bandić

Odlukom Ustavnog suda kojom je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću omogućen izlazak iz istražnog zatvora, prekršeni su hrvatski zakoni i narušena vjerodostojnost državnih institucija pred građanima, smatra profesorica kaznenoprocesnog prava na zagrebačkom Pravnom fakultetu Zlata Đurđević. U svom posljednjem radu ističe i da su ustavni suci svojom odlukom osporili legitimnost jamstva kao kaznenopravnog instrumenta i učinili ga neučinkovitom zamjenom za istražni zatvor. T-Portal