SAD povukao vojsku s područja Sirije gdje su Kurdi, ali šalju vojnike na naftna polja - Monitor.hr
26.10.2019. (09:30)

Mašinu treba podmazivati

SAD povukao vojsku s područja Sirije gdje su Kurdi, ali šalju vojnike na naftna polja

SAD pojavača svoju prisutnost u Siriji kako bi spriječio da borci tzv. Islamske države (ISIS) dođu do naftnih polja i prihoda koje bi od njih mogli imati, izjavio je američki ministar obrane Mark Esper. Vojnici stižu s tenkovima.

 

 


Slične vijesti

19.10.2019. (09:30)

Koncentracijski logor na tuđoj zemlji

Sporazum o Kurdistanu: Turci dobili sve što su htjeli postići ratom

Kurdi sa sjevera Sirije, prema dogovoru Pance – Erdoğan, dobili su rok od pet dana da se povuku najmanje 30 kilometara od turske granice na jug te se k tome moraju odreći teškog naoružanja, a Ankara još traži da se unište svi “fortifikacijski objekti i građevine”. Turska je najavila da će na to područje naseliti sirijske izbjeglice koji se sada nalaze u turskim izbjegličkim kampovima. Radi se o 3-3,5 milijuna ljudi. Ako se Kurdi ne povuku kako je dogovoreno, Ankara je objavila da će se operacija nastaviti (Jutarnji). Republikanski vođa u Senatu Mitch McConnell opisao je ovo kao etničko čišćenje.

16.10.2019. (10:30)

Gledanje u leđa

Peter Galbraith: Nema saveznika kojeg Trump ne bi izdao, nema granica Trumpovoj izdaji

“Ovo nije bila odluka ljudi u vladi, bilo karijernih ili političkih dužnosnika, ali imamo predsjednika koji ne sluša nikoga, koji se u razgovoru s turskim predsjednikom Erdoganom htio iskupiti što se nije susreo s njim u UN-u… Ne znam ima li Trump poslovni interes u Turskoj, ima par hotela u Istanbulu, ali to je sramota”, rekao je prvi američki veleposlanik u Hrvatskoj u intervjuu Indexu o povlačenju američkih vojnika s područja Sirije koji kontroliraju Kurdi. Galbraith poručuje Europi da mora preuzeti ulogu svjetskog vođe – “SAD je sada odsutan. Ima nepouzdanog, neiskrenog predsjednika, a ako se Europa ne suoči s činjenicom da mora biti lider, to će biti tužan dan za svijet”.

15.10.2019. (23:30)

Vlado heroj, a jedva da je prstom mrdnuo

Turska ofenziva na Kurdistan: Putin ispao zaštitnik i al Asada i Kurda

Jutarnji analizira politiku iza Turske ofenzive na sjeveroistok Sirije gdje žive Kurdi: U “trokutu Moskva – Ankara – Damask” pao je dogovor koji će Turskoj omogućiti da u većoj mjeri realizira svoj plan i stvori “sigurnosnu zonu” na granici te da se kurdsko područje u Siriji podijeli između Bašara al-Asada i Ankare, uz “obećanje” da će Damask kontrolirati “svoj” dio Kurda. Moskva je ovim dodatno ojačala i Bašara al-Asada, ali ga i još više vezala uz sebe, čak je ispalo da su [Rusi] zaštitnici Kurda, sada kada im je Trump zabio nož u leđa.

15.10.2019. (13:30)

Kurdi, stani!

SAD uveo sankcije Turskoj zbog ofenzive u Kurdistanu

Sankcije su uvedene za turska ministarstva obrane i energije, kao i ministre obrane, energije i unutrašnjih poslova, a sankcije konkretno znače da je zamrznuta sva imovina ovih ministara i ministarstava u SAD-u te sve transakcije s njima. Trump je i nazvao Erdogana da zatraži trenutačno primirje, a potpredsjednik Mike Pence uskoro će otputovati u Tursku. Obje države su u NATO-u.

 

12.10.2019. (09:30)

Turska bira saveznike

Putin: Akcija u Siriji mogla bi oživjeti ISIL

Ruski predsjednik upozorio je da bi pripadnici Islamske države koji su trenutno u zatvoru na sjeveroistoku Sirije mogli iskoristiti tursku vojnu operaciju i pobjeći. Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su da su u zatvoru koji su Turci pogodili artiljerijskom vatrom “najopasniji kriminalci iz više od 60 zemalja”, naglasivši da turski napadi na zatvore riskiraju “katastrofu”. Kurdi drže oko 11.000 pripadnika ISIL-a. Guardian

10.10.2019. (22:30)

Rid maj lips: Oku-pa-ci-ja

Erdogan prijeti da će poslati 3,6 milijuna izbjeglica u Europu

Turska je pokrenula ofanzivu na sjever Sirije koji kontroliraju Kurdi, uključujući kopnenu invaziju. Erdogan je zaprijetio europskim državama da će “otvoriti vrata i poslati 3,6 milijuna izbjeglica k vama”, ako njegovu vojnu akciju budemo nazivali “okupacijom”. Dobro, Erdogane, Vaša vojna akcija nije paradajz ni artičoka nego okupacija, da sad ne spominjemo da bi zbog ove okupacije moglo pobjeći 11.000 ISIL-ovih boraca koje Kurdi drže u zarobljeništvu.

10.10.2019. (12:00)

Kurdi u sjevernoj Siriji u zarobljeništvu drže 11.000 ISIL-ovih boraca, što ako počnu bježati zahvaljujući turskoj ofenzivi?

09.10.2019. (19:30)

Tampon-bomba

Turska započela ofenzivu na Kurde

Turski borbeni avioni bombardirali su dijelove sjeveroistočne Sirije na početku ofenzive koja bi mogla dovesti do otvorenog sukoba Kurda i Turaka. Erdogan kaže da je svrha operacija stvoriti “sigurnu zonu” bez militanata u Siriji, u koju svrhu vjerojatno služi i gomilanje turskih kopnenih snaga na granici. Ofenziva je počela samo nekoliko dana nakon što je Trump povukao američke snage iz sjeverne Sirije, što je odlučio nakon telefonskog razgovora s Erdoganom. Kurdi – ključni američki saveznici u rušenju Islamske države – trenutno u zarobljeništvu drže tisuće ISIL-ovih boraca i njihove rodbine, a napad Turske kreće točno kad se ISIL počeo pregrupirati.

 

28.09.2017. (11:30)

Bagdad bijesan

92 posto Kurda na referendumu se izjasnilo za neovisnost

Na referendumu o neovisnosti iračkog Kurdistana koji je organiziran u ponedjeljak na inicijativu predsjednika ove autonomne regije Massouda Barzanija čak 92,7 glasača zaokružilo je “da”. Referendumu je pristupilo 3,305.925 glasača, što je izlaznost od 72,16 posto. Predsjednik Barzani ranije je najavio da očekivana pobjeda glasova “za” neće za sobom povući objavu neovisnosti, već da bi se ta pobjeda iskoristila kao sredstvo pritiska na središnju vlast u Bagdadu kako bi se izborili ustupci u vezi sa sporovima oko nafte i financija. HRT