Sanja Modrić: Čega se bojiš kad ti djeca krenu u prvi razred? - Monitor.hr
10.09.2019. (10:30)

Vratite nam ih bolje!

Sanja Modrić: Čega se bojiš kad ti djeca krenu u prvi razred?

Sanja Modrić

I ova djeca u ovim našim okolnostima s vremenom postat će zbunjena i dezorijentirana. Postat će im nejasno gdje je ta oštra crta između dobra i zla, dopuštenog i zabranjenog, ljudskog i neljudskog koja iz nekog razloga vrijedi samo doma, a vani ne, crta koju ti i sustav mora jasno pokazivati da se lakše izgradiš u čestit karakter. To treba biti državna himna naše zemlje – piše razumno i otužno Sanja Modrić za Telegram.


Slične vijesti

Jučer (07:30)

Nacionalni blues

Jergović: Što se događa kad bi genij da popravlja nacionalnu himnu

Intoniranje državne himne trenutak je u kojem malograđani i svi ostali uprosječeni građani, kojima Bog, a ni obrazovanje, nisu pružili tu povlasticu da razlikuju goblen od Rembranta i da razumiju zašto je Picasso umjetnost, a Mona Lisa reproducirana na zastoru od tuš kabine je sranje, imaju tu jedinstvenu priliku da uživaju u svome estetskom idealu… trenutak u kojem ih jednako podilaze srsi patriotizma – piše Miljenko Jergović.

Prekjučer (21:30)

Vladimir, put it!

Đivo Đurović: Kako je Trump nevjerojatnim nizom ludih poteza omogućio Putinu novo uplitanje u američke izbore

Tajne službe režima Vladimira Putina nastoje osigurati reizbor Donalda Trumpa te pomoći izbor Bernieja Sandersa za demokratskog kandidata. Bernie je kandidat radikalne ljevice koji među demokratima izaziva najviše razdora, Trump opravdano vjeruje da će do nove pobjede najlakše doći ako se bude natjecao protiv deklariranog “socijalista” i njegova programa radikalne, skupe i u brojkama neutemelje “revolucije” – analizira Đivo Đurović i opisuje kako je Trump smijenio obavještajce koji su mu smetali.

Prekjučer (17:00)

Glupo i ružno jezero

Sanja Modrić: Kako su u Imotskom spaljena sva hrvatska djeca koju odgajaju gej parovi

Pred povorkom u kojoj je bilo najviše klinaca prerušenih u vile, zečeve i bubamare, oganj bijesa progutao je u jezivoj alegoriji sve istospolne parove i svu njihovu djecu koja s tom dječjom publikom možda idu u isti razred i zajedno se gombaju ne samo s brojevima i slovima, nego i s poimanjem što je prihvatljivo i neprihvatljivo, fino i ružno, poželjno i zazorno –  Sanja Modrić.

Ponedjeljak (08:30)

Kum IV

Basara o dokumentarcu o Vučiću – “Vladalac”

Pogruženom u medijski automrak, promače mi TV film „Vladalac“ Slaviše Lekića posvećen retrospektivi poslova i dana našeg trenutnog (umal ne napisah „doživotnog“) vladaoca, Aleksandra Vučića. Koliko danas ću ga pronaći u bespuću www zbiljnosti i pogledati, strepeći malčice da ću posle špice ugledati dežurnog opozicionog policaja koji maše pendrekom i govori – „tek sad gledaš film, a, izdajniče“? uvodi vas Svetislav Basara u dokumentarac “Vladalac”, političku biografiju Aleksandra Vučića, koji je privukao veliku pažnju u Srbiji. I zaključuje Svetislav Basara – Ništa od svega što se u Vladaocu može videti, Vučić nije radio tajno. Naprotiv! Trudio se da sve bude što javnije. Zašto niko na vreme nije gledao šta radi?
Film ima dva dijela po sat i pol.

A ovdje je drugi dio.

Ponedjeljak (08:00)

I izusti on ime Gospodina Boga svoga uzalud

Dežulović: Tako nam Bog pomogao

– Ko je sad, upičkumaterinu? – ljutito je Gospodin uzeo svoj zlatni iPhone sa stola, bacio mrki pogled na displej, pa iznenada začuđeno podigao bijele obrve. – ‘Zoran Milanović’?
– Milanović? – zamrmoriše okupljeni, vidno odahnuvši što je Starome konačno nešto odvuklo pažnju s jebenog potresa.
– Aha. Poruka od Milanovića.
– I? Šta kaže?
– Ništa. ‘Tako mi Bog pomogao.’
Tako je ovoga utorka izgledao redovni kolegij u kabinetu Gospodina Boga. Sva su se nebesa čudom čudila poruci novog predsjednika Republike Hrvatske, velika se teološka rasprava zbog Milanovićeva poziva u pomoć povela kad je Jahve bijesan napustio kolegij…
– božanski Boris Dežulović izvještava za Novosti direktno iz nebesa o jednoj dilemi.

Subota (22:00)

Zvuči kao već viđena krvava priča

Nikolaidis: Vučić je taj koji vodi hibridne ratove protiv BiH i Crne Gore

Nakon što je učinio sve što je mogao da destabilizuje i ugrozi mir u Crnoj Gori i, hvala na pitanju, nije dobio po prstima zbog toga, Aleksandar Vučić je zaključio da može nastaviti sa stvanjem haosa u regionu, pa se bacio na staru ljubav beogradske spoljne politike – razbijanje Bosne i Hercegovine. Da ponovimo ono što se podrazumijeva, ali i zaboravlja. Iza napada na cjelovitost i stabilnost Bosne i Hercegovine i Crne Gore stoji Srbija, velikosrpski nacionalizam, odnosno Aleksandar Vučić. Pod čijom su punom kontrolom političke elite Srba u BiH i Crnoj Gori – likovi kakvi su Milorad Dodik ili Andrija Mandić nisu nikakvi autonomni “lideri“ i “donosioci odluka“, nego prosti izvršioci beogradskih strategija, planova i naredbi – piše Andrej Nikolaidis za Al Jazeeru.

Subota (12:00)

Krucijalno je da zdravi dio društva ne daje trolovima na važnosti

Sanja Modrić: Zašto je krucijalno da se zdravi dio društva suprotstavi nasrtaju ekstremizma na umjetničku slobodu

Sanja Modrić

U toj najnovijoj staljinističkoj larmi – kad sve razgrnemo – uopće i nije bitna Josipa Lisac, iako se i ona, dakako, ovdje osjeća osobno pogođenom. Tu se radi o glavi svima nama, ovom društvu i svijetlom idealu slobode. Riječ je, dakle, o tome kakva ćemo zemlja biti, kamo idemo i kako livadu kosimo za svoju djecu. To nije nikakva sitnica – piše Sanja Modrić za Telegram

Subota (11:00)

Kuća baš za sve

Klauški: S Milanovićeve ‘kuće za sve’ već su počele otpadati ciglice

Milanovićeva savjetnica Žarković Pečenković nije aktivno participirala u širenju diskriminacijskih poruka, ali je njezina Agencija stajala iza konferencije na kojoj su se širile diskriminacijske poruke, i to pod krinkom edukacije prosvjetara. Tko može garantirati da Ured predsjednika u budućnosti neće biti pokrovitelj sličnih događanja? Tomislav Klauški upućuje na članak Novosti Agencija za odgoj i prokazivanje od prije tri godine u kojem piše što je nova savjetnica tada radila. Da ga je predsjednik pročitao možda bi drugačije birao.

Subota (10:00)

Sveto ime HAŠK-Građanski

Dežulović: Sveto ime Franjo

Legenda o svetom imenu Dinamo, naime, priča je samo, jedino i isključivo o Franji Tuđmanu, i baš ni o čemu drugom: navijači Dinama u toj su priči tek statisti za zabavnu i glupu priču o operetnom malom diktatoru, zagorskom domobranu s kompleksom Francisca Franca, koji je poput magarca zapeo da jednom nogometnom klubu promijeni komunističko ime, i nazove ga imenom svoje male državice. Gluplje fiks-ideje i gluplje političke borbe svijet nije vidio. „Bad Blue Boysi su bili uporni i vratili ono što im je oduzeto“? „Za povratak imena Dinamo najzaslužniji su Canjuga i Mamić“? Bad Blue Boysi, Canjuga i Mamić nemaju baš ništa s tim: ime Dinamo klubu je vraćeno tako što je u jednom trenutku Franjo Tuđman umro, i to je cijela legenda o svetom imenu. Da je Tuđman imao Manolićev gen, danas bi se na Maksimiru pripremali za tridesetu godišnjicu svetog imena Croatia – još jedna sjajna kolumna Borisa Dežulovića. (Nova je vlast 26. lipnja 1991. promijenila ime Dinamo u HAŠK Građanski, a 24. veljače 1993. u Croatiju. Tuđman je umro 10. prosinca 1999., a 14. veljače 2000. vraćeno je ime Dinamo.)

Petak (19:30)

Markovina: Što se to događa u BiH i ima li šanse za odcjepljenje kojim Dodik toliko prijeti?

Svima onima koji poznaju prilike u BiH ovo izgleda kao film koji su već nebrojeno puta gledali, budući da Milorad Dodik svako malo prijeti odcjepljenjem, postavlja ultimatume i često u tome ima podršku HDZ-a. Fascinantno je da netko desetljećima pokušava istim ponašanjem postići drukčiji rezultat i od toga ne odustaje. Koliko je to pak tužno za sve ljude na ovim prostorima, ne treba posebno naglašavati. Dragan Markovina