Sanja Modrić: Ovaj mirovinski sustav isplati se samo zaorati bagerom - Monitor.hr
14.06.2019. (08:30)

Prva rupa

Sanja Modrić: Ovaj mirovinski sustav isplati se samo zaorati bagerom

Bivša kolumnistica Novog lista počela je pisati za Telegram. Osvrnula se na mirovinsku reformu i potpise za referendum inicijative “67 je previše”: “Rastrojeni algoritam naših mirovinskih formula raspao se davnih dana i danas pruža goru sliku od poderanih gaća. Taj razbucani “sustav” ne samo da je financijski neodrživ, nego je pun oštrih nepravdi, nelogičnosti, taloga kalkulacija i najsirovijeg politikantstva”.


Slične vijesti

Jučer (23:30)

HDZupcija

Dežulović: Mangupi u našim redovima

Premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio kako “neće više mirno spavati” zvao se Ivo Sanader; premijer i predsjednik HDZ-a koji je organiziranom kriminalu poručio da je “dosta korupcije” zove se Andrej Plenković. Ima li još bitnijih razlika između ova dva slučaja? Zapravo nema: obje su izjave bile zapravo neslužbeni početak predizborne kampanje – piše Boris Dežulović koji sugerira (ako nekome nije jasno) da je korupcija dio HDZ-ovog sustava vladanja, a da su hapšenja za korupciju marginalna i isključivo za predizborne potrebe.

Jučer (20:30)

Aleksandar Predstečajni

Basara: Stečajni model

Bilo je potrebno dvesta i kusur godina haluciniranja, bulažnjenja, pravljenja Velike praćenog uništavanjem i pljačkama (koliko toliko) postojeće Srbije, decenije i decenije improvizacije, drtljavosti, raspirivanja osionosti, bulažnjenja o identitetu i državotvornog lopovluka da bi se kao kruna svega toga ustoličio Visoki Upravnik. Onaj ko nije u stanju – a srpsko društvo očigledno nije – da sagleda pravi uzrok nedaća, osuđen je da zauvek podnosi posledice – piše Basara o Srbiji, a mogao je slično tako i o ovoj jednoj susjednoj državi gdje imamo iluziju izbora, demokracije i pravde.

Jučer (16:30)

Hadezeanski kalendar

Dežulović: Zaboravljene tajne hrvatske državnosti

Datum 30. svibnja u povijesnom je smislu prijeloman i važan samo kao Dan dolaska HDZ-a na vlast. Ništa više, ništa manje. Istina, nije toliko historijski veličanstveno kao Dan državnosti, ali – kako ćemo shvatiti u sljedećih trideset godina – nije ni nevažno. I barem je točno – osvrće se i Boris Dežulović na problem datuma proslave Dana državnosti (kaže on da je važniji 9. svibnja kad je 1944. formalno proglašena Federalna Država Hrvatska).

Jučer (01:30)

I da se ne zove ruža isto bi mirisala...

Tomić: Škoro i Raspudić – nakalemljeni Hrvati

Raspudića i Škoru, pomislio sam jutros na Pazaru, trebalo bi nacrtati za agronomski udžbenik i pozvati nekog učenog da poljoprivrednim proizvođačima, voćarima, vinogradarima i maslinarima objasni postupak kalemljenja, cijepljenja ili navrtanja. Time se mijenja sorta loze, masline ili voćke, biljka je dolje u korijenu jedno, a gore u krošnji nešto drugo. Lako se prevariti u njezinu istinsku prirodu, piše Ante Tomić.

Prekjučer (17:30)

Josipa Rimac je samo posljednja u nizu

Rašeta: Život HDZ-ovaca je kao vječiti praznik, oni mogu raditi što žele

HDZ je preuzeo sve ustanove države i pretvorio život svojih članova u vječiti blagdan. Kažu da Dostojevski ovdje nikad ne bi napisao ‘Zločin i kaznu’ jer kazne za zločine nema. Na robiji je samo Sanader. Bez demontaže tog sustava nema budućnosti, a demontaže sustava nema sve do razgradnje stranačke države, u što se Hrvatska definitivno pretvorila ili, bolje reći, iz čega nikad nije ni izašla, piše Boris Rašeta.

Prekjučer (01:30)

I tamo onda počiste milijune

Raos: Nepravomoćno osuđeni ne mogu biti čistačice u školi, ali – mogu u Sabor

Za Sabor se ne mogu kandidirati osobe koje su bezuvjetno osuđene na više od šest mjeseci zatvora, kao i za osobe osuđene za zločine protiv čovječnosti i ljudskoga dostojanstva, za ubojstva i djela protiv službene dužnosti. S druge strane, pri zapošljavanju na razna radna mjesta, mora se priložiti potvrdu o nekažnjavanju koja dokazuje da se protiv nekoga u danom trenutku ne vodi kazneni postupak. To znači da vas već i nepravomoćna presuda može koštati potencijalnoga radnog mjesta, ali se komotno možete kandidirati za Sabor – Višeslav Raos ističe apsurd (a onda se ne bismo smjeli čuditi kakvi ljudi završe ondje, zar ne?!).

Utorak (20:30)

Diploma iz cenzorskog fakulteta

Viktor Ivančić: Betoniranje strahovlade

Rektor i ravnatelj, vlast i vlast, hadezeovac i hadezeovac, puni iskrenog poštovanja jedan prema drugome, utvrđuju protokol betoniranja strahovlade – i pritom bez zadrške cipelare novinarsku profesiju i njene osnovne uzuse – a ljepota prizora leži u tome što oboje ordiniraju u ustanovama u čijim je svetim spisima zlatnim slovima upisana riječ ‘autonomija‘ – osvrće se Viktor Ivančić na slučaj u kojem je zagrebački rektor sabotirao izbor dekana Filozofskog, a ravnatelj HRT-a se ispričavao jer je HRT zasmetao; i nikom ništa.

Ponedjeljak (18:00)

Politička televisa presenta

Klauški: Zoki misli da je vođa pokreta otpora, ali zapravo je HDZ-ova vreća za udaranje prije izbora

Radi se o simbiozi: Milanović se pravi da animira ljevicu i ruši neke noseće stupove HDZ-ove samovolje, a Plenković se pravi da štiti nacionalne vrijednosti, Domovinski rat, parlamentarnu demokraciju, pa čak i zakone.”… “Što smo dobili? Predsjednika koji bojkotira državne praznike i demokratske izbore, premijera koji politizira praznike i štanca afere. Očito nismo bolje ni zaslužili“, zaključuje Tomislav Klauški u sarkastičnoj kolumni za 24 sata.

Nedjelja (23:00)

Pavičić: U slučaju Josipe Rimac funkcija je bila sporedna, njena glavna titula bila je ‘utjecajna HDZ-ovka’

Kad za pedeset ili sto godina umni historičar bude istraživao kakvo je bilo hrvatsko društvo ranog 21. stoljeća, najpametnije bi mu bilo da se okani službenih izvora, državnih dokumenata i javnih ideoloških iskaza. Da bi shvatio svagdan hrvatskog društva u eri zrelog HDZ-a, najbolje bi mu bilo čitati tekstove koje je kreirao najpouzdaniji kroničar: a to je Državno odvjetništvo. Jer, upravo iz marnih proznih uradaka hrvatskih istražnih organa budući će povjesničar najbolje razumjeti mentalitet Hrvatske u zreloj epohi HDZ-a. A među takve odsječke života – odsječke koji poput munje rasvjetljuju sve – spada i ovaj kojem svjedočimo danas. U trenutku dok u medije cure okrajci afere vezane za vjetroelektranu Krš-Pađene, čovjek se ne može oteti dojmu da je u toj priči – priči o “hobotnici” Josipe Rimac – kao u kapsuli briketirana čitava Hrvatska 2020. – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Nedjelja (21:00)

Kauboj Vaso otišao u zalaz s vjetrom u kosi

Sanja Modrić: Smrt mita o nezamjenjivom političkom geniju Milijanu Brkiću

Sanja Modrić

Duboka grla iz Plenkovićevog kruga tvrde da Milijan Brkić neće braniti boje HDZ-a ni na jednoj izbornoj listi. Izgleda da ga nitko živ naprosto nije predložio. Stranačko članstvo previdjelo je i Miru Kovača. Brkić je izvisio čak i u vlastitoj lokalnoj organizaciji HDZ-a, kamo se pripada valjda po mjestu stanovanja. Kad su u njegovom temeljnom ogranku Stenjevec dizali ruke da kažu koga bi sve trebalo uvrstiti na listu za Sabor, odjednom se nitko od stranačkih drugova nije mogao sjetiti dojučerašnjeg potpredsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora. Kako se ono zvao? Identično je prošao i Miro Kovač. Prebrisan spužvom… – piše Sanja Modrić za Telegram.