Sinčić o kazni u EU-parlamentu: Spreman sam na sve - Monitor.hr
22.10.2020. (19:30)

Joj, hajd nemoj, nisi baš neki atleta!

Sinčić o kazni u EU-parlamentu: Spreman sam na sve

“Kada se u Europskom parlamentu suprotstaviš pljački građana i tražiš da im se vrati njihovo, dobiješ sankcije. Spreman sam na sve, idemo do kraja, do uvođenja Univerzalnog temeljnog dohotka” – poručio je Ivan Vilibor Sinčić kojem su u Euro-parlamentu oduzete dvije dnevnice i suspendiran je na dva dana. Razlog – za govora na EU-sjednici skinuo se u majicu te krenuo skidati hlače dok je za siromaštvo građana optužio EU za neadekvatno nošenje s krizom koja će u bankrot otjerati milijune građana.


Slične vijesti

20.03. (12:30)

Zeleni turizam

Nizozemski eurozastupnik: ‘Masovni turizam donosi brzu, ali kratkotrajnu zaradu, i dugoročno je poguban za Hrvatsku’

Bas Eickhout, potpredsjednik kluba zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu (EP) te potpredsjednik Odbora EP-a za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, uoči plenarne sjednice Europarlamenta o strategiji EU-a za održivi turizam Hrvatskoj savjetuje da promisli o svojim ulaganjima u masovni turizam. Smatra hrvatsku obalu velikim potencijalom, no ovakav oblik turizma mogao bi taj potencijal i uništiti, a izlaz vidi u promišljanju o obnovljivim izvorima energije te mirnijem obliku turizma koji je sve više tražen u svijetu. Telegram

06.04.2017. (19:50)

Put prema jednakosti (telefoniranja)

Uklonjena i posljednja prepreka za ukidanje roaminga

Zastupnici Europskog parlamenta uklonili su i posljednju prepreku na putu do potpunog ukidanja maloprodajnih dodatnih naknada za roaming – usvojili su neformalni dogovor s Vijećem o gornjim granicama veleprodajnih cijena za roaming među državama članicama, što otvara put potpunom ukidanju roaminga za krajnje potrošače. Cilj je da do kraja lipnja 2022. godine veleprodajna cijena poziva u roamingu iznosi 0,032 eura po minuti, a SMS poruke 0,01 euro. Ukidanje maloprodajnih dodatnih naknada 15. lipnja 2017. omogućit će potrošačima jednake cijene kao kod kuće dok putuju po Europi. Deutsche Welle

08.12.2016. (18:14)

Bruxelles: Usvojeni amandmani hrvatske zastupnice o zaštiti djece od reklama koje potiču alkoholizam i pretilost

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača izglasao je amandmane hrvatske zastupnice Biljane Borzan o potrebi zaštite maloljetnika od agresivnog reklamiranja u sklopu revizije Direktive o audiovizualnim i medijskim uslugama.

„Najvažnije izmjena na kojoj sam inzistirala je zaštita maloljetnika od reklamiranja štetnih proizvoda poput alkohola i nezdrave hrane, ne samo u televizijskim sadržajima, već i servisima poput Youtubea. Naime, gledanje različitih video sadržaja na Internetu je u velikom porastu. Čak pet posto glazbenih videa promovira alkohol, a 87 posto djece i adolescenata se vratilo pogledati video koji promovira alkohol ili duhanske proizvode u nekoliko navrata. To je posebno zabrinjavajuće, pogotovo ako uzmemo u obzir da djeca do 12 godina ne znaju prepoznati reklamnu aktivnost u takvim sadržajima“, objašnjava Biljana Borzan.

Borzan je uvažila i žalbe roditelja u izvješću pravobraniteljice za djecu kako je potrebno strože kontrolirati reklamiranje u tzv. prime timeu. Zabranu od 20% reklamnog sadržaja u prime timeu, Europski parlament je proširio na 20% u bilo koje vrijeme dana.

„Oglašavanje prema djeci mora biti u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Alkohol je najčešći štetni proizvod kojem su djeca izložena, a najviše među djecom od 13 do 15 godina jer se pojavljuje u slikama, reklamama, video igricama i slično. Uz to, gotovo 40 posto djece u dobi do 12 godina je direktno izloženo reklamiranju nezdrave hrane, a četvrtina djece školske dobi je pretila“, kaže Borzan.

Najveća odgovornost za štetno reklamiranje maloljetnicima je na industriji i državama članicama. Švedska je primjerice zabranila određene TV programe za djecu mlađu od 12 godina, a Velika Britanija je zabranila reklamiranje tzv. EDNP proizvoda, tj. energetskih proizvoda s niskom nutritivnom vrijednošću.

„U Europi je je više od pola stanovnika pretilo, a velik dio ih pati od bolesti povezanih s alkoholom. Unatoč tome, države članice su smanjile sredstva za reguliranje reklamiranja sa 2,9 na 1,9 posto. Upravo zato je važno da imamo kvalitetan zakonodavni okvir na razini EU“, kaže Borzan.

22.05.2015. (10:48)

Šutnja je pamet

Hrvati koji su položili testove za posao u EU: Diskriminirani smo

Hrvati koji su 2009. položili prvi natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama EU osjećaju se diskriminirano nakon što im je iz institucija EU poručeno da nemaju kvalifikacije da se sada zaposle na nekim pozicijama jer su se u međuvremenu mijenjali europski propisi. Skupina takvih kandidata zatražila je pomoć od svih europarlamentaraca iz Hrvatske ali, premda je njih sedmero odmah potpisalo pismo podrške, HDZ-ovi zastupnici to još nisu učinili. Kako doznaje Večernji, HDZ-ovci smatraju da su diskriminirani hrvatski kandidati preoštro sročili pismo te da možda ne treba otvoreno optuživati institucije EU za diskriminaciju Hrvata.

10.02.2015. (23:56)

Još da je tako i u Saboru

Hrvati imaju najrevnije zastupnike u Europskom parlamentu

Prošlo je nešto više od pola godine otkad su zastupnici Europskog parlamenta započeli s radom. U parlamentu trenutačno sjedi 751 zastupnik iz 28 članica EU. Zastupnici su dosad imali priliku glasati 318 puta, a kao što je to slučaj u svim parlamentima, dio predstavnika sudjeluje žešće i češće od drugih. Prema podacima sa stranice VoteWatch Europe hrvatski su zastupnici najrevniji u Europskom parlamentu i sudjeluju u 96 posto glasanja, čime su dokinuli dugogodišnju vladavinu Austrijanaca koji su od 2004. godine bez prestanka na vrhu ljestvice najaktivnijih. N1, Index