Snaga i smisao podrške: "Kad imamo nekoga tko nas podržava, naši se kapaciteti šire" - Monitor.hr
16.09.2023. (21:00)

Shvatila sam da u životu nisam tražila previše, nego sam tražila - od krivih ljudi (Nepoznata autorica)

Snaga i smisao podrške: “Kad imamo nekoga tko nas podržava, naši se kapaciteti šire”

Iscjeljujuća moć emocionalne podrške - UNIQORNER

  • Što znači podržati nekoga? To znači svojom prisutnošću biti s njim tamo gdje on jest. Uvažiti osjećaje koji jesu, misli koje jesu, stanje kakvo jest. Vidjeti ga, čuti, doživjeti. To ne znači osjećati isto što i on, već biti tu za njega na načine koji su mu potrebni. Ako vaša sreća, entuzijazam i dobra energija nisu mjesta susreta u kojem ste podržani, ako “smetaju” drugome, vrijeme je za preispitivanje opstanka tog odnosa, koliko god vam važan bio.
  • Podrška je potreba od koje ne smijete odustati. Iako, vjerujem da su mnogi od vas silom prilika tijekom odrastanja odustali. Ako vam nije bilo dopušteno tražiti i dobiti podršku u obitelji, naravno da ste nastavili ići kroz život smatrajući da vam podrška i ne treba. Vrlo je moguće da vas je izostanak podrške i „osnažio“. Moram ovu riječ staviti u navodnike jer vas prava podrška osnažuje na puno dubljem nivou. Ako spadate među one koje su zbog pomanjkanja podrške postali „oni koji sve mogu sami“, onda vjerojatno znate da takva vrsta snage ima svoj vijek trajanja.
  • Snaga koja je građena na krhkim temeljima, na izostanku podrške, jednom se mora početi lomiti. I, ako ste u toj fazi, ako se osjećate potrošenima zbog bezrezervnog davanja podrške drugima, dok ju sami nikada ne tražite, vrijeme je za promjenu. Vrlo je moguće da vas je sram tražiti podršku. Moguće je da ćete, ako se i odvažite zatražiti podršku, biti odbijeni jer ste se okružili ljudima koji vide i žele samo vašu snagu. No to ne znači da i vi ne zaslužujete podršku. Sensa

Slične vijesti