Špijuni: Rusi potkopavaju Bidena - Monitor.hr
08.08. (08:30)

Moskva voli blesavo

Špijuni: Rusi potkopavaju Bidena

U neuobičajenoj javnoj objavi, direktor američkog Nacionalnog kontraobavještajnog i sigurnosnog centra William Evanina je upozorio da će Rusija, Kina i Iran pokušati utjecati na predsjedničke izbore u SAD-u, pri čemu Rusija već pokušava potkopati izglednog demokratskog kandidata Joe Bidena. S druge strane Kina priželjkuje da Trump ne osvoji drugi predsjednički mandat, jer ga Peking smatra previše nepredvidivim.

 


Slične vijesti

09.08. (23:00)

Apsurdi poimanja društvenih mreža

Besmislen pohod na TikTok u eri samonuđenja informacija na društvenim mrežama

Tko nešto objavi na TikToku on – ili ona – upravo želi da to vidi cijeli svijet. Tko to ne želi, taj ni ne koristi TikTok. Za razliku čak i od Facebooka, TikTok uopće nije ni zamišljen za osobe koje žele komunicirati samo s prijateljima ili rodbinom… Predodžba kako demokracije ovoga svijeta mogu zaustaviti veliku špijunažu autokratskih režima tako da zabrane njihove platforme socijalnih mreža je zato besmislena i naivna. Za zaštitu vlastitih podataka je u prvom odgovoran svaki čovjek koji koristi te socijalne mreže. Deutsche Welle

05.07. (11:30)

Širenje zida

Novi zakon koji je Kina donijela za Hong Kong opasan je za cijeli svijet

Unatrag dvadesetak godina u svijetu se neprekidno raspravlja o tome da dolazi vrijeme kineske globalne dominacije. No, Kina, zbog svog demokratskog deficita i zbog nemogućnosti stvarne modernizacije nikad neće moći postati svjetski lider, još će dugo ostati golemo, moćno, ali nužno politički izolirano područje koje predstavlja svijet za sebe, a katkad i opasnost za cijeli svijet ili za svoje susjede – analizira Ivan Violić za Telegram novi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

02.07. (13:30)

Mao Ce Stisak

Kina uvela zakon kojim Hong Kongu oduzima veliki dio sloboda

Kina je predstavila novi zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, kojim se dobrim dijelom ukida slobode koje ova otočna polu-država uživa do pripajanja Kini 1997. U osnovi ovaj zakon donosi temeljne promjene u pravnom sustavu Hong Konga. Uvode se nova krivična djela kažnjiva doživotnim zatvorom, sigurnosno osoblje iz Kine može legalno djelovati u Hong Kongu, osobe iz Hong Konga koje se urote sa strancima u izazivanju “mržnje” prema kineskoj vlasti bit će proganjani za krivično djelo, kineski državni organi imaju pravo istraživati “kompleksne”, “ozbiljne” ili “teške” slučajeve u Hong Kongu, suđenja se mogu održavati u tajnosti i bez porote dok suce može birati Peking posredno, strance se tkđ. može progoniti po novom zakonu (uključujući zbog nečega što su nekad bili rekli o Tibetu, npr.).

 

30.06. (11:36)

Indija zabranila TikTok, WeChat i još 57 drugih kineskih aplikacija (BBC)

17.05. (12:30)

Previsoki zid

Ekonomski lab: Što je to politički kapitalizam kao esencija kineskog modela

Korupcijski virus, ugrađen u kineski politički kapitalizam, onemogućavao je puni razvoj kineskih potencijala. Jačanje uloge države u ekonomskom procesu umjesto očekivane i najavljene liberalizacije 2013. godine dodatno će naglasiti kineske kontradikcije koje se kriju u konceptu ‘korumpirane meritokracije’. Unatoč proklamiranoj borbi protiv korupcije, a koja se do sada instrumentalizirala za konsolidaciju političke moći Xi Jinpinga, povećanje državne kontrole potencijalno će otvoriti vrata još većoj korupciji. U takvom scenariju lako je zamisliti novi ciklus političke centralizacije pod egidom anti-korupcijske borbe, što će režim učiniti još krhkijim. Zbog tog trenda Kina neće biti u poziciji ekonomski i politički predvoditi svijet nakon korona krize – Ekonomski lab.

14.04. (13:30)

Green phone

Hrvatica iz Šangaja: Svatko ima svoj barkod na mobitelu – ako je zeleni, slobodni ste

Bivša Nacionalova novinarka Branka Prica opisala je za Jutarnji život u Šangaju: hrana iz supermarketa stiže na kućna vrata u roku od maksimalno sata pa više gotovo nitko i ne kupuje u dućanima; restorani također brzo dostavljaju; svaki blok kuća ili zgrada ima menadžment koji brine o posjetama, organizira preuzimanje smeća, roba koja se dostavlja prosljeđuje se do ulaznih vrata; svi računi plaćaju se skeniranjem mobitela; aplikacije dokazuju zdravstveno stanje čovjeka – svaka osoba ima svoj barkod sa zdravstvenim statusom, ako je zeleni onda je čovjek slobodan kretati se.

02.04. (14:30)

Gorko-kisela juha

Kako je WHO zataškavao problem korone u Kini i uvalio u probleme ostatak svijeta

WHO je 14. siječnja, uzdajući se u informacije dobivene iz službene Kine, tvitao da se zaraziti mogu samo oni, koji su došli u kontakt sa zaraženim životinjama, iako su još 31. prosinca iz Tajvana dobili potvrdu kako virus ipak prelazi s čovjeka na čovjeka. WHO je i zakasnio s proglašenjem zdravstvene krize te je izdao promašene upute protiv ograničavanja putovanja iz Kine. U ukupni broj zaraženih Kina nije brojala pacijente kojima je virus pronađen, ali koji nisu pokazivali nikakve simptome. Za to su dobili blagoslov stručnjaka iz WHO-a. Telegram donosi kronologiju WHO-ovog pogodovanja Kini.