Starešina: Geopolitičko resetiranje svjetskog poretka ‘benignog‘ Bidena - Monitor.hr
26.01. (19:00)

Biden i Putin samo mjere čiji je veći

Starešina: Geopolitičko resetiranje svjetskog poretka ‘benignog‘ Bidena

Ono što mi se čini najzanimljivijim u tom američkom povratku na međunarodnu pozornicu, što je ujedno i prvi korak u geopolitičkom resetiranju svjetskog poretka, to je što se ono događa dok su u Bijeloj kući predsjednik koji zbog svoje dobi ima očiglednih problema s obnašanjem dužnosti i potpredsjednica koja je potpuni vanjskopolitički autsajder i na svijet gleda uglavnom turističkim pogledom. Ovih se dana duž cijele te linije čuju upozorenja o mogućim oružanim sukobima. Oni uistinu nisu isključeni, ali u nekoj incidentnoj i kontroliranoj varijanti. Jer, oružani sukob ni Americi ni Rusiji nije u interesu. Riječ je zapravo o nadmetanju u vezi sa širenjem NATO-a i alternativno o ograničavanju ruskog utjecaja. Višnja Starešina za Lider.


Slične vijesti

06.06. (20:00)

Reci ti njima

Jebo vas Džoni Dep

U nedostatku inspiracije i u spisateljskom grču obično skrolujem, čitam beznačajne tekstove i zaboravljam ih… Priznajem osoba sam sa predrasudama i kad vidim net worth moja empatija se obrne na drugu stranu i napuštam utakmicu za bogate. Ova predstava i demonstracija moći ionako premoćnih je degutantna. Razočaravajuće je da se toliko vanredno dobrih ljudi na ovom kraju svijeta bavi glumačkim parom, apostrofirajući da nije posrijedi život slavnih, nego borba sistema vrijednosti. Kad bi malo lokalnije mislili, što je, sve mi se više čini, jedini put do univerzalnih vrijednosti, shvatili bismo da oko nas ima toliko mjesta i prilike da se vrijednosno opredijelimo, da zauzmemo stranu i što je najvažnije, da nekog zaista i odbranimo. No, lakše je gledati Dep-Herd dvorište, pardon dvorišta, nego statistiku koja pokazuje koliki je stepen nasilja u Crnoj Gori, koliko je žrtava nezaštićeno, a posebno s obzirom na kontekst u kome se žrtve nasilja odbacuju, stigmatizuju ili sažaljevaju na pogrešan i nekonstruktivan način… piše Slađana Kavarić Mandić za crnogorski Normalizuj.me

21.05. (00:00)

Priziv grižnje savjesti

Lovrić: Čekajući novi slučaj Čavajda

Ni zdravstvo, ni politika iz slučaja Čavajda ništa, izgleda, nisu naučili. Svojim izmotavanjem ministar Beroš pokušava održati status quo i eskivirati bilo kakve promjene. Ništa da bi se u sustav ugrađene greške i blokade uklonile. Neće odgovarati unatoč strašnoj blamaži, unatoč tome što vlastite dužnosti pretvaraju u opstrukciju. Uspostavili su sustav u kojem je priziv savjesti, pravo doktora na neobavljanje abortusa, postao faktički jači od zakonom zajamčenog prava na prekid trudnoće. Mirela Čavajda imala je hrabrosti da sa svojom mukom izađe u javnost. Da se za svoja prava bori dopuštajući da njena tragedija i njene intimnosti postanu javna stvar. Učinila je dobro za hrvatsko društvo, loše za sebe. Vjerojatno bi mnogo manje patila da se nije bunila ni borila, da nije tražila pravdu, da je poslušala savjet i bez pitanja otišla tamo gdje su joj spremni pomoći. Ne bi bila jedina. Jelena Lovrić za Nacional.

09.05. (12:00)

Odvojiti kukolj od žita

Basara: Razdvajanje države i naroda

Osim razdvajanja crkve od države, vrlo korisno od države razdvojiti i narod. Pisac hoće da kaže da odnos između države i naroda (ja preferiram reč „građana“) nipošto ne sme biti partnerski, pogotovo ne prisan, a naročito ne intiman. (Gde god je odnos intiman, tu, da prostite, neko nekog jebe, kužite, stari moji.) Odnos države i naroda treba urediti na sledeći način, ugovorno. U teoriji to izgleda lako, ali se u praksi valja pomučiti da se ostvari. Ovako to ide. Ja vama – kaže država narodu – garantujem privatnost i slobodu (u granicama zakona koju propisujem), vi meni dajete odrešene ruke da u svim situacijama radim ono što mislim da je u datom trenutku najprobitačnije. Ja se – nastavlja država – odričem prava da se mešam u vaše privatnosti, vi se odričete prava da se mešate u moje odluke. Glasali ste za mene, sad podnosite. Ako vam se ne dopada kako radim, na sledećim izborima me smenite. Otresitije države – koje su danas retkost – dodaju i ovo: ako imate muda, smenite me nasilnim putem, može i tako, ali ako vam to ne pođe za rukom, dobićete po pičci… – sve vam lijepo i slikovito pojašnjava Svetislav Basara.

22.04. (20:00)

Krivo su nas obavijestili

Beck: Što povezuje Marulićevu junakinju Juditu i drskog ukrajinskog vojnika? Mač!

Hribov nije nikad rekao “Ruski brode, jebi se!”. Umjesto toga, rekao mu je da ide u ku*ac. Da je zbilja tako, vidjelo se nakon potapanja broda jer je regionalni guverner Odese, Maksim Marčenko, izjavio sljedeće: “Potvrđeno je da je krstarica Moskva danas otišla točno tamo kamo su je poslali naši vojnici”. Usamljeni vojnik na pustom otoku, suočen s plovećim tehnološkim monstrumom, zar nije slab poput Judite, seksepilne udovice koja se zavukla strašnom Holofernu u šator da ga omami i ubije? Seksualne konotacije ima i ukrajinska marka i renesansni ep splitskog genija: uzdignuti prst vojnika, simbolični ku%&c koji se ne smije pokazati, pa ni izgovoriti, ima pandan u Juditinim dražima kojima je zavela i obezglavila osvajača – jer zapravo je njen ku%&c, pardon, mač, bio duži, brži i oštriji od neprijateljskog. Boris Beck za Večernji.

20.04. (18:00)

Kud baš za Uskrs

Nacionalna groupie: Izgon iz Bandićeva raja

Nikome ne želim da proživi ovo što ja trenutno proživljavam – imati kao zaslužan umjetnik punih pet godina stan od Grada za koji sam morao samo plaćat režije, a onda dođe nova, gradska vlast i izbaci te na ulicu kao zadnje pseto. U takvim prilikama vidiš tko ti je prijatelj. Ispostavilo se da prijatelja nemam. Shvatio sam da tako više ne mogu. Moram se sam izboriti za sebe, za svoja ljudska i umjetnička prava kad već nitko drugi to ne želi. Staroj u Đakovo ne želim se vraćat. To bi me uništilo kao pisca. Kaže Svirac u novoj kolumni, koji je ispred Karoline Vidović Krišto i Marina Miletića počeo mijaukati poput deložirane mačke Anastazije, nadajući se nekoj samilosti. 

13.04. (12:00)

Dubrovačke proljetne igre

Nacionalna groupie: Svi smo mi Anastazija

Svirca su u novoj kolumni Juričan i ekipa iz Možemo! odlučili izbaciti iz stana, no on se nije dao. Tad su ga snimili kako se ruga ukrajinskim izbjeglicama i zaprijetili da će to objaviti. On se pokupio, bojeći se da ne ispadne kao Will Smith na zadnjim Oscarima. Sjeo sam na klupu na nogometnom igralištu. Što sad da radim, pitao sam se. Možda nabolje da otputujem u Dubrovnik i postanem cimer mački Anastaziji u njezinoj novoj nastambi koju joj je na krovu muzeja ovih dana napravio neki dobri čovjek. Anastazija je jako stara mačka, uskoro će uginuti, pa će čitava nastamba ostati samo meni. Nacionalna groupie

01.04. (14:00)

Jeste li čuli onu priču koju nitko nije provjerio...

Ante Tomić: Kako je laž postala glavna politička snaga našeg vremena

Laž se osilila, ojačala. Smije nam se u lice, svaki dan sve drskija. Provocira nas s nevjerojatnim pričama i teorijama o koroni i 5G mrežama, o mikročipovima u cjepivima, o demonskom naumu da se određeni postotak stanovništva hladnokrvno usmrti, o pedofilskim lancima u Hollywoodu, o sotonistima koji žrtvuju djecu, o princezi Diani koja je ubijena jer je znala za teroristički napad jedanaestog rujna. Što god izmislite, naći će se tkogod pokvaren, ili blesav, ili i pokvaren i blesav da u to povjeruje, i tko bi se onda začudio jednom skromnom, ubogom sinu nevjenčane partnerice brata Kerumove supruge da je i on pokušao nešto na brzu ruku smuljati, napasti protivnika klevetom od koje su svi pristojni okrenuli glavu. Ante Tomić za Slobodnu.

31.03. (22:00)

Balkanski folklor ili razlog za brigu

Picula: U Ukrajini bjesni krvavi rat, a kod nas prijetnje o krvi do koljena

Kada netko jednoj ministrici na čelu važnog resora zaprijeti da će ‘biti krvi’, a dogradonačelnik drugog grada po veličini u državi prijeti novinarima da će im se ‘napiti krvi’, moglo bi se pomisliti da cijelom zemljom vladaju nasilje i anarhija. I da je njezin političko-socijalni milje krajnje krhak. Za takve se države uistinu koristi stručni atribut ‘fragilne’. Iako zbog ove dvije situacije, slučaja novinarke Slobodne Dalmacije i ministrice Tramišak, Hrvatska nije postala fragilnijom državom, pitanje je hoće li njezine institucije pravilno reagirati u oba slučaja. U zemlji u kojoj se prijetnje krvlju doživljavaju kao verbalni folklor zapadnog Balkana teško se može očekivati bilo kakav napredak u smislu što učinkovitijeg korištenja javnog novca. Boško Picula za Tportal.

30.03. (16:00)

Previše slučajeva da bi bila slučajna

Baretić: Hrvatska je pravilna država, a ne slučajna!

Dok vojni i policijski eksperti ne objave službeni izvještaj i odluku iz WAR-sobe u dubokoj sjeni tog slučaja ostali su do daljnjega i slučaj obnove Banije, slučaj Horvat, slučaj vjetroelektrane, slučaj MOST-ovi referendumi, slučaj Vruja, slučaj Žalac, slučaj dužnosničkih stanova, slučaj HNB, slučaj Milošević, slučaj Aladrović, slučaj Đerek, slučaj kaj bi ti štel biti, i brojni drugi. Opću sliku kvari jedino najfriškiji slučaj Tramišak, ali neće ni on dugo ostati pod reflektorima, jer će uslijediti neki novi. Pročitajte još jednom Milanovićevu cjelokupnu izjavu, ponovite gradivo, uzmite si vremena koliko vam god treba da biste došli do jedinog mogućeg zaključka: slučajevi su u Hrvatskoj – pravilo. Renato Baretić za Tportal.

30.03. (14:00)

Ali neće priznat grešku, iz principa!

Nacionalna groupie: Gavrilo Princip s Jaruna

Od Raspudića sam dobio informaciju da će njegov kolega mostovac Miro Bulj držati za mlade brzu, osnovnu vojnu poduku na onom istom mjestu na kojem je pao dron, odnosno bespilotna letjelica. Svakako sam htio tome prisustvovati, pa sam se u subotu ujutro nacrtao na Jarunskoj cesti, u istoj onakvoj zelenoj majici kakvu nosi Zelenski: da napokon postanem muškarac koji zna rukovat oružjem, a ne dežmekasti omega-mužjak iz Krole kojeg može zaplašit svaka žena kad pripita malo podvikne. Zatim su krenuli s vojnim vježbama, a Svirac je rafalom pogodio francuski Rafal. “Kretenu! Zbog tebe će izbit treći svjetski rat!”… Nova nezgoda Nacionalne groupie