Starešina: Iznimna političko-povijesna simbolika mjesta i datuma Erdoganova posjeta Hrvatskoj - Monitor.hr
29.08.2022. (22:00)

Ma i on se došao slikat

Starešina: Iznimna političko-povijesna simbolika mjesta i datuma Erdoganova posjeta Hrvatskoj

Što je to simbolično u datumu 8. rujna? Od 5. kolovoza do 7. rujna 1566. turska vojska predvođena sultanom Sulejmanom I. Veličanstvenim u svome je pohodu na Beč opsjedala utvrdu Siget čijom je posadom, sastavljenom većinom od hrvatskih vojnika, zapovijedao hrvatski plemić i ban Nikola (Šubić) Zrinski. U trenutku kad je obrana već bila na izmaku snaga, Zrinski je odbio tursku ponudu za predaju i 7. rujna, nakon prisege na vjernost i odanost obrani do kraja, poveo je preostale vojnike u posljednji juriš časti protiv turske vojske, u kojem su poginuli i Nikola Zrinski i većina njegovih vojnika. U očima nekoga tko međunarodne odnose mjeri današnjim racionalnim političko-trgovačkim mjerilima te povijesne paralele ne znače ništa. U očima nekoga tko samo gleda s kime se fotografirati i kako složiti protokol znače još manje. Ali u očima nekoga tko poput Erdoğana sanja obnovu utjecaja Osmanskog Carstva i predano radi na ostvarenju svojeg sna te povijesne paralele znače čistu političku pobjedu. Povijesno-politička Višnja Starešina za Lider.


Slične vijesti

Ponedjeljak (22:00)

Ubitak u vožnji

Dežulović: Freud za volanom

I dok se bijesna nacija bavi policijskim zataškavanjem cijelog slučaja premlaćivanja HGSS-ovca na Platku, mi ćemo ga na ovom mjestu prepustiti stoljetnoj prašini u donjoj ladici državnog odvjetnika, gdje joj je oduvijek i zauvijek mjesto, i obratiti pažnju na drugu jednu stvar. U samo posljednjih mjesec i pol, površnim guglanjem po internetu, pronađete dvadesetak incidenata, nesreća i tragedija, svaki drugi dan sranje koje je proizveo netko mlad tijekom divljanja u BMW-u. Ne znam, naime, kako je u drugim prometnim kulturama – mada brojna istraživanja na Zapadu pokazuju kako je BMW, pa recimo najmanje rado viđena marka u suprotnom pravcu – ali kod nas u Hrvatskoj Bayerische Motoren Werke nije automobilski brand, nego dijagnoza. Boris Dežulović za N1.

Ponedjeljak (18:00)

Trulo zdravstvo

Pilsel: Matijanićeva smrt – trebamo neovisnu istragu i bolje novinare

Da, slažem se, nama treba i mnogi od nas zaista želimo neovisnu istragu smrti Vlade Matijanića, možda i smjenu ministra zdravlja Vilija Beroša. To ako se dokaže, radom neke neovisne istražne komisije, da ministar ”ne brani interese svih građana i građanki, nego je zaštitnik sustava koji je građanina Matijanića gurnuo u smrt”. Galama, akcija na ulicama, ponekad je potrebna, ali stručnost i poštovanje znanstvene metode je uvijek preduvjet za naše djelovanje. Ono na što ja ne pristajem jest na galamu mimo činjenica i dokaza i mimo struke. Da je trebao biti hospitaliziran, u to nema sumnje. Da Beroš mora otići s funkcije, rekao bih da da – ta komu pada na pamet uvući istodobno šest zagrebačkih bolnica na remont i rekonstrukciju i uskoro srezati kapacitet kirurgije na Rebru na pola, na primjer? Drago Pilsel za Autograf.

Ponedjeljak (13:00)

Njima je sve dozvoljeno

Jokić: Nasilje na steroidima – mlate jer imaju BMW, stranačku iskaznicu ili nekoga tko će ih izvući

Sigurnost je možda i najveća vrijednost hrvatskog društva koje nismo dovoljno svjesni. U usporedbi s većinom većih europskih gradova, Splitom i Zagrebom možete bezbrižno šetati u ranojutarnje sate, djeca nam idu u škole javnim prijevozom, nema gradskih četvrti u koje ne smijete ući. Zato je još mučnija slika te čizme MMA borca koja leti prema licu sredovječnog muškarca te snježne večeri na šumovitom Platku. Svi proteinski shakeovi, sati provedeni u sparingu i povremene injekcije steroida svoje su ostvarenje dobili u polomljenim glavama, slomljenim rukama, puknutim arkadama staraca, žena i polupijanih veseljaka. Dok oštre reakcije javnosti i medija ukazuju da kao društvo još uvijek imamo snage osuditi nasilje, postupanje i izjave policije vezano uz ovaj događaj dodatno urušavaju već ionako nisko povjerenje građana u institucije. Boris Jokić za Tportal.

Ponedjeljak (09:00)

Kraj jedne globalizacijske ere

Starešina: Tražiti da EK financira zaštitni zid na granici više nije grijeh

Pokazalo se da s valom nekontroliranih migracija najrazvijenije europske države ipak nisu dobile ‘liječnike i inženjere‘ koje je najavljivala bivša kancelarka Merkel niti su dobile radnike za one poslove niže vrste koje su razmaženi Europljani zaboravili raditi. Dobili su socijalnu bombu u svojim gradovima koja izaziva opću nesigurnost, ksenofobiju, društveni sukob… Pred migrantskom krizom na bugarsko-turskoj granici, s kojom se Frontex više ne može nositi, vjerojatno će kapitulirati i Bruxelles te sufinancirati gradnju zida jer ta inicijativa, usprkos protivljenju Ursule von der Leyen i Europske komisije, ima sve veću potporu država članica. Višnja Starešina za Lider.

Petak (21:00)

Babinjo, budi manje vulgaran u statusima

Cingel: Relativno kratak tekst – jedna jedina prosta misao

U ova paramedijska vremena meke granice između medijskog sadržaja i objava s društvenih mreža, status Matije Babića iz 2014. je u stopu postao i članak, opremljen naslovom koji između drkanja kurca i češanja jaja bira uzeti valjda blaži idiom za parazitsko neradništvo: “Sve je skuplje u Hrvatskoj da bi uhljebi mogli češati jaja”. Aktualna krivnja se tih dana odnosila na, kako ju je nazvao, “tužnu božićnu priču” deložacije zbog nemogućnosti otplate kredita – što se poopćeno postavlja kao pitanje stope nezaposlenosti. Nisu krive banke što deru ljude koji ne mogu naći posao, nego glomazan javni sektor koji posiše svu lovu, pa je privatnim firmama teže poslovati i, dakle, “davati posao”. U ova hiper-crony vremena, isisavanje novca iz društva događa se – kako ono? Javni sektor pije krv privatnom? Ne, nego tako što budže iz javnog sektora istovaruju puste milijarde i svekolike javne resurse u džepove budža iz privatnog sektora. Ivan Cingel za Forum.tm

Petak (18:00)

Sve je moguća tema za diplomski

Beck: Portal koji se sprda iz Biblije svakog dana objavljuje horoskop

Ništa me ne iznervira kao licemjerje! Najčitaniji hrvatski portal pokrenuo je pravi medijski linč studentice i njezine mentorice jer je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu obranjen diplomski pod naslovom “Osvrt na tehničke materijale u Bibliji“. Lavina novinarske sprdnje i podrugljivih komentara pokazale su i da djelatnici portala i njegova publika smatraju Bibliju nečim mračnim, beskorisnim i praznovjernim. Iako su na Strojarstvu naivno pristupili teškoj temi, to ne znači da Biblija ne sadrži mnoge pojedinosti o životu i radu drevnih ljudi: sadrži tolike podatke o obrtnicima poput lončara i drvodjelja, o poljoprivredi i klimi… za razliku od njezinih kritičara, Biblija nije licemjerna. U njoj su i mučenja i ubojstva, i silovanja i ljudožderstva, i ratovi… Boris Beck za Večernji.

Petak (11:00)

Osim ako mogu

Mihaljević: HDZ je zarobio Hrvatsku i izbori više ništa ne mogu promijeniti

HDZ je zarobio ovu jadnu državu i sve njezine javne resurse te ih, onako monopartijski, koristi za uhljebljivanje svojih članova i poslovne aranžmane svojih poduzetnika. Više to ni ne skrivaju jer ne moraju. To je današnja Hrvatska, onakva kakvu smo je sami skrojili birajući da nas HDZ 24 godine vodi u bolju prošlost. Kad su se malo umorili od korupcije i nepotizma, uzeli su si zaslužen predah dvaput po četiri godine samo kako bi pokazali koliko je hrvatska građansko-liberalna ljevica nesposobna i posvađana. Čak i da oporba nekim čudom pobijedi, HDZ  je do danas toliko premrežio sve institucije, ustanove, civilne udruge, gospodarske asocijacije, privatne kompanije svojim ljudima da se formalnom smjenom vlasti suštinski baš ništa ne može i neće promijeniti. Robert Mihaljević pesimistično za Danicu.

02.02. (21:00)

Sve dok mu se dozvoljava, dragi naš Marko

Vučetić: Do kad će Plenković određivati što je tema, a što ne-tema

Ako, rječnikom premijera Plenkovića, realnost nazovemo temom, a ona zbog toga što nad Plenkovićem i njegovom ekipom baca veo korupcije pa mu ne odgovara da javnost o toj temi-realnosti raspravlja, on će, vrlo jednostavno, tu temu proglasiti ne-temom o kojoj se ne raspravlja, i to zbog toga što je on tako odredio. Plenković pod velom korupcije korumpira i istinu. Njegova volja određuje teme i kreira životni horizont ljudskoj masi selektivnog pamćenja. Manipulacijom se želi postići da se ova sadašnja korupcija ili ne-tema, u prvoj fazi, ublaži i relativizira, te da se potom, kao i sve dosadašnje ne-teme, zaboravi i odbaci. Takvih ne-tema je bilo pregršt i sve su danas zaboravljene. Propaganda nije ništa drugo nego korumpirana istina, ona nastupa putem medija i političkih analitičara plaćenih da korumpiraju istinu o realnosti. Marko Vučetić za Autograf.

02.02. (14:00)

Amen

Pilsel: Braćo pederi, sestre lezbe: Bog vas voli! I ja isto

Prošli tjedan u televizijskom intervju za Associated Press (AP), Franjo je postao prvi Papa koji je pozvao na dekriminalizaciju homoseksualnosti. Povijesni je to korak, i poziv Katoličke Crkve da se svi, ali ama baš svi zauzmemo za ranjive LGBTQ osobe u cijelome svijetu. Iz konteksta intervjua za AP moglo se zaključiti da je Papa govorio o homoseksualnosti misleći u tom slučaju na ”homoseksualne čine”, a ne na sâmo homoseksualno stanje. Možemo li očekivati da će Crkva raskinuti svoj povijesni pakt s vladajućim snagama i stvarno se solidarizirati sa svima koji su lišeni svojih prava? Imajmo i mi, kao Martin Luther King, jedan veliki san: san da ćemo jednog dana biti zaista jednaki pred zakonima. Drago Pilsel za Autograf.

02.02. (13:00)

Vrijeme kada svi mogu profitirati

Šajatović: Izbori? Što prije, to bolje

Izgledi da se premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ipak odluči za prijevremene izbore nisu mali. Vladajućoj garnituri, bar se tako sada čini, prijetnja nisu parlamentarne oporbene stranke. Najveća opasnost prijeti od neformalne ‘stranke‘ u osnivanju. Koja bi mogla imati skraćenicu SŽI. Bila bi to virtualna, ali opasna Stranka žrtava inflacije. U nadi da će, ako već nema većih izgleda za izlazak iz gliba, izborni folklor što brže proći, iskusniji vlasnici tvrtki na nacionalnoj i lokalnim razinama u financijskim planovima za ovu i sljedeću godinu rezervirali su dio sredstava. Političari, skupljači ‘dobrovoljnih‘ priloga, samo što nisu zakucali na vrata. Miodrag Šajatović za Lider.