Subversive: Dolaze zviždači Florence Hartman i radnik koji je zatvorio tvornicu - Monitor.hr
07.05.2016. (11:05)

Tko zviždi zlo ne misli

Subversive: Dolaze zviždači Florence Hartman i radnik koji je zatvorio tvornicu

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica haškog tužiteljstva, idući će petak u Zagrebu sudjelovati na festivalu Subversive gdje će pričati o svojoj ulozi zviždašice. Dva dana prije, na tribini o zviždačima iz regije gostovat će bivši radnik tvornice Tuzla kvarc koja je propala nakon što su upravo radnici prijavili korupciju. Od ponedjeljka Subversive prikazuje i 5 filmova o zviždačima. Monitor


Slične vijesti

29.05.2016. (08:54)

Iza kulisa

Hartmann: Milošević se slučajno otrovao, htio je pobjeći u Rusiju

“Milošević je koristio lijek rimfapicin koji se inače koristi kao terapija u liječenju lepre i tuberkuloze. Taj lijek je poništio djelovanje njegova lijeka za visoki krvni tlak. Cilj mu sigurno nije bio da umre, nego da pogoršava svoje zdravlje kako bi ga pustili da se brani sa slobode, a on bi pobjegao u Rusiju”, otkrila je Florence Hartmann u zanimljivom intervjuu za Express.

13.05.2016. (13:22)

Florence Hartmann danas na Subversive festivalu

Na tribini Tko zviždi zlo ne misli, u sklopu Subversive festivala, danas u 20 sati sudjeluju Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog suda, Jennifer Schulte, istraživačica ljudskih prava s posebnim naglaskom na praćenje posljedica svjetske politike u Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi, te Jillian C. York, direktorica odjela za međunarodnu slobodu izražavanja organizacije Electronic Frontier Foundation.

Ulaz na tribinu je besplatan.

“Danas su, možda više nego ikada, potrebne građanske demokratske rasprave. Došlo je do krize zapadne civilizacije jer u Europi više nema političara sposobnih kreirati neke nove ideje, smisliti rješenja. Intelektualci su također podbacili. Nakon pada Berlinskog zida naša je kultura mislila kako je logično da će se demokracija proširiti. No, suočili smo se s događajima koji su razočaravajući. Prvo rat na prostoru bivše Jugoslavije, potom krize. Sada smo kratki s idejama. Nemamo projekata. Što je Europa danas? Institucija koja propisuje promjere mreža za lov ribe na Jadranu? Ili propisuje visinu sadnica? Naše su generacije bile hranjene idejom Europe, pa i mlađe. No što smo dobili i gdje je to u odnosu na ideale koje smo imali? Jesmo li postali teritorij koji svojim građanima jamči sigurnost i poštivanje ljudskih prava?”, pita Hartmann u intervjuu za Jutarnji.

26.04.2016. (08:46)

9. Subversive Festival: Politike prijateljstva

Deveto izdanje Subversive Festivala ove se godine održava od 1. do 16. svibnja u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac te u MM Centru, a okupit će više od stotinu intelektualaca, znanstvenika, umjetnika, filmaša i aktivista te prikazati preko 50 filmova pod zajedničkom temom Politike prijateljstva. U petnaest svibanjskih dana u fokusu su novi ekonomski modeli, budućnost ljevice, sindikalne politike i prostori političke borbe, problemi energetskog siromaštva i hrane, zelena ekonomija i problemi dekarbonizacije gradova u 21. stoljeću, Stop TTIP-u, CETA-i i TISA-i, odnosi države i Crkve, rađanje globalnog svijeta…

Subversive Festival nema sponzore i realizacija mu ovisi o sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture koja su ove godine uslijed promjene političke paradigme drastično srezana, što znači da mu je u pitanje dovedena vidljivost, održivost i kontinuitet. Ipak, program će zadržati standardnu strukturu uz pomoć i suradnju partnera kao što su Centar za mirovne studije (CMS), Institut za političku ekologiju (IPE), Centar za ženske studije (CŽS), Friedrich Ebert Stiftung (FES), Združena levica (ZL iz Slovenije), Institut français i Talijanski institut.

Zbog znatno smanjenih sredstava pokrenut je i festivalski crowdfunding te se pozivaju svi pojedinci, udruge, političke i aktivističke organizacije da pomognu u prikupljanju sredstava kako bi se festival iznio do kraja, u svojem velikim dijelom besplatnom obliku za posjetitelje.

Na Međunarodnoj konferenciji i Subversive Forumu (od 1.5.) gostuju francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda Florence Hartmann, njemački ekonomist Heiner Flassbeck, profesor s Centra za bliskoistočne studije Sveučilišta Lund Spyros Sofos, europarlamentarka Ska Keller, zatim Dragan Markovina, sociolog Rastko Močnik, politički filozof Gal Kirn, povjesničarka Dubravka Stojanović, Budimir Lončar…, a ove je godine među ostalim posvećena pitanju može li teret izbjeglica i migranata iz Afrike, Afganistana i s Bliskog istoka, uz rastući međunarodni islamski terorizam, dekonstruirati jedinstvo EU-a ili će proizvesti suprotni efekt. Ovogodišnji je novitet i Mediteranski forum, u sklopu kojeg će se raspravljati o zelenoj ekonomiji i održivosti Hrvatske i okolnih zemalja. Ulaz je slobodan.

Subversive Film Festival otvara se 8.5. potresnim dokumentarcem Avija Mograbija Između ograda, a prikazat će više od 50 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova te najbolji nagraditi nagradom WILD DREAMER. U sklopu filmskog festivala prikazuju se i remek-djela triju velikih sineasta – Jacquesa Rivettea, Ettorea Scole i Andrzeja Żuławskog, ali i Pasolinijevi dokumentarci, švicarski aktivistički filmovi te, u suradnji s Centrom za mirovne studije, blok filmova o zviždačima. Na popratnim tribinama o zviždaštvu i njegovoj ulozi u demokraciji govorit će i Florence Hartmann, dok će masterclass održati jedan od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala Karpo Godina.

31.03.2016. (15:35)

'Nikom ništa'

Hartmann šokirana oslobađajućom presudom Šešelju, predstavnik Srbije iznenađen

Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann šokirana je oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju: “Šokirana sam ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja, nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekt izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje poticali na zločine”, izjavila je Hartmann, a presudom je iznenađen i glavni pravni savjetnik Srbije Saša Obradović.. Monitor

31.03.2016. (13:53)

Hartmann šokirana oslobađajućom presudom Šešelju, predstavnik Srbije iznenađen

Bivša glasnogovornica Haškog suda Florence Hartmann šokirana je oslobađajućom presudom Vojislavu Šešelju, a takva presuda je iznenađenje i glavnom pravnom savjetniku Srbije Saši Obradoviću.

“Šokirana sam ne samo zbog oslobađanja Vojislava Šešelja od svake krivnje, nego i zbog načina na koji je to napravljeno, kojim se poriču ratni događaji, poriče da se politički projekt izvršavao kroz zločine, poriče uloga Šešelja i da su njegovi govori mržnje poticali na zločine. Ovim su napisali jednu priču koju nitko nije doživio, niti vidio kao promatrač”, rekla je bivša glasnogovornica Haškog tužiteljstva Florence Hartmann.

“Ja sam dosta pratila stanje na terenu, u Hrtkovcima, istočnoj Slavoniji, istočnoj Bosni, gdje su Šešeljevci stalno bili. Apsolutno je šokantno da Sudsko vijeće kaže da je u Hrtkovcima bila razmjena stanova s izbjeglicama”, rekla je Hartmann.

Hartmann je prošli tjedan prije izricanje presude Radovanu Karadžiću uhićena ispred sjedišta suda u Haagu, koji joj je ranije zbog nepoštivanje suda zabranio pristup.

“Oni koji su pisali o ratu i Haškom tribunalu završavaju u zatvoru, a ne oni koji su počinili zločine. Čemu onda nada žrtava da će pravda biti izvršena, čemu arhiv Haškog suda ako se sve može staviti na jedan papir u kojem se kaže ‘nikom ništa'”, rekla je Hartmann.

Pravni savjetnik u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova Saša Obradović izjavio je da i za njega presuda bila iznenađenje.

“Bilo je to prilično neočekivano. Kolege iz ostalih diplomatskih predstavništava očekivale su da će Šešelj biti osuđen, a ono što smo danas čuli je osuda tužiteljstva za njegov cjelokupan rad u ovom predmetu”, rekao je Obradović.

Dodao je da je Sud ovom presudom demonstrirao koliko je važan “za ukupne odnose u regiji” te izrazio zadovoljstvo što su predsjedatelj Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti i član Vijeća Mandiaye Niang potvrdili “neke od navoda koje je pravni tim Srbije iznosio pred Međunarodnim sudom pravde.

31.03.2016. (08:31)

Jailhouse rock

Hartmann: U zatvoru sa mnom postupali gore nego s osuđenima za genocid

“Postupali su sa mnom strože nego s već osuđenim osobama za zločine protiv čovječnosti i za genocid. Bila sam u potpunoj izolaciji, nisu mi bile dozvoljene šetnje, bila sam pod noćnim nadzorom, 24 sata dnevno, svakih 15, zatim svakih 30 minuta i morala sam spavati pri upaljenom svjetlu”, opisala je bivša glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Florence Hartmann svoje iskustvo u zatvoru u Den Haagu, gdje je završila jer je pred sudom čekala presudu Radovanu Karadžiću, što je za nju bio “povijesni dan”. Monitor

31.03.2016. (08:00)

Florence Hartmann o zatvoru: Postupali su samnom gore nego s osuđenima za genocid

Bivša glasnogovornica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florence Hartmann, oslobođena u utorak nakon pet dana provedenih u zatvoru u Den Haagu, opisala je u razgovoru u srijedu za agenciju France presse krajnje stroge uvjete u zatvoru gdje je stalno bilo upaljeno svjetlo, bila je u izolaciji i nije imala pravo na šetnju.

Francuskinja Hartmann je također optužila dvojicu sudaca da su joj se osobno svetili i dodala da će se obratiti međunarodnim povjerenstvima i nacionalnom pravosuđu.

Bivša glasnogovornica UN-ovog suda i bivša novinarka dnevnog lista Le Monde, Florence Hartmann je uhićena prošlog četvrtka dok se nalazila pred sudom čekajući presudu Radovanu Karadžiću, koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina tijekom rata u Bosni (1992.-1995.)

“Došla sam nazočiti tom, za mene, povijesnom danu”, objasnila je nedaleko mjesta na kojem je bila brutalno uhićena.

“Postupali su sa mnom strože nego s već osuđenim osobama za zločine protiv čovječnosti i za genocid”, tvrdila je opisujući vrlo teške okolnosti zatočenja.

“Bila sam u potpunoj izolaciji, nisu mi bile dozvoljene šetnje, bila sa pod noćnim nadzorom, 24 sata dnevno, svakih 15, zatim svakih 30 minuta i morala sam spavati pri upaljenom svjetlu”, opisala je.

Hartmann je uhićena nakon što ju je ICTY 2009. osudio zbog nepoštivanja suda na sedam dana zatvora ili 7000 eura kazne zbog objavljivanja tajnih podataka sa suđenja bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.