Svjetlosno zagađenje ponovno zaprijetilo našoj svjetski uspješnoj zvjezdarnici, potpišite peticiju - Monitor.hr
20.05.2019. (07:00)

Nebo iznad Istre

Svjetlosno zagađenje ponovno zaprijetilo našoj svjetski uspješnoj zvjezdarnici, potpišite peticiju

Naša najpoznatija zvjezdarnica, ona u Tičanu, koja je svojim uspješnim sudjelovanjem u otkrivanju i praćenju asteroida stekla svjetsku slavu, mogla bi se zbog svjetlosnog onečišćenja ponovno zatvoriti. Naime, izvorno je osnovana 1992. u Višnjanu. S vremenom je postala jedna od 12 najuspješnijih zvjezdarnica svijeta po broju otkrivenih asteroida. No zbog postavljanja neekološke rasvjete i zbog rezultirajućeg porasta svjetlosnog onečišćenja na području cijele Istre 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba narastao je do kritične razine. Znanstveni rad u Višnjanu postao je otežan, da bi 2001. u potpunosti prestao… Građanska inicijativa Ekorasvjeta pokrenula je nedavno potpisivanje peticije, javlja Nenad Jarić Daunhauer na Indexu.


Slične vijesti

16.10. (15:30)

Drukčiji od drugih

Koja je tajna uspjeha Istre u borbi protiv koronavirusa?

Još u lipnju odlučili smo da se maske moraju nositi u dućanima, prijevozu, a preporučene su i u javnim prostorima. Danas nemamo slobodni prijenos virusa u populaciji, samo uvezene slučajeve. Djeca ne moraju nositi maske, a Nacionalnom stožeru poslali smo zahtjev da se istarske restorane i kafiće na dva tjedna izuzme od obaveze da gosti nose maske, objašnjava načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Dodaje i kako se politika ne miješa u krizno upravljanje. Večernji

02.10. (18:30)

Prisilno odvikavanje od nikotina

Uljanik je gotov, BAT je na odlasku, ali spas za Istru ipak postoji

Istra se suočava s deindustrijalizacijom. Industrije je u njoj sve manje, a naglasak se prebacuje na usluge, posebno na turizam i na rentijerstvo. Posljedica toga bit će postupni pad razine životnog standarda. I zato bi bilo važno pokušati zadržati BAT u Kanfanaru i Hrvatskoj, iako je to odluka koju mora donijeti ta kompanija, upozorava za Index Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

30.08. (23:00)

Hedonizam na istrijansku

Rajko Grlić piše serijal o konobama u Istri, treći nastavak predstavlja konobu “Dorjanu”

Puževi su u tom obilju dolazećih dobara posebna priča. Dorjana ih je nekada sakupljala uz Mirnu po poljima prije prve košnje. Danas su zaštićeni i zabranjeno ih je dirati pa joj ih sada dostavlja obiteljski obrt Hram okusa iz Matulja, koji se jedini u Hrvatskoj bavi uzgojem gastronomskih puževa. Dorjanina sestra Nevia, šefica kuhinje, priprema ih na dva načina: tradicionalno s palentom na istarski i kao Pijat Dorjana – pljukance s puževima. Telegram

 

03.11.2019. (10:30)

Pohvale u postsezoni

Guardian o Istri: Ovo bi mogla postati nova Toskana

Guardianov Obsever objavio je reportažu u kojoj je nahvalio Istru u postsezoni. Posjetili su Pulu, Buzet i Rovinj. Svidjela su im se brda prepuna tartufa, koje su i sami skupljali, blistavo more i otoci, pitoreskna arhitektura, luksuzni hoteli i za njihove pojmove pristupačne cijene. Istra je Toskana novog milenija, zaključuju.

06.10.2019. (14:30)

Svjetlo u mraku

Zašto je Istra nešto drugo?

I nakon previranja i nacional-šovinističkih poriva diljem države kojoj pripada, Istra je ostala mirna enklava, nenarušenog multinacionalnog duha i njegovanja antifašističke tradicije. Kako je decenijama ostala primjer očuvane tolerancije među ljudima, ne odričući se ni bliže, ni dalje historije ? I zašto je, kad se o njoj govori, refren: “Istra je nešto drugo?”

20.08.2019. (14:30)

Stiže jesen, aktivnosti moja!

Pet najboljih hrvatskih destinacija za aktivni odmor

Jutarnji izdvaja Omiš, Mljet, Liku, Istru i Paklenicu te nabraja nekolicinu atrakcija za ljude koji vole aktivni odmor za svaku regiju, a mogućnosti ima zaista mnogo. Lika npr. – Plitvička jezera, Lička plješivica, Velebit (sa svih njegovih 145 kilometara dužine i stotinama kilometara staza; na ilustraciji gore planinari na Premužićevoj stazi), Cerovačke špilje, Grabovača, Baraćeve špilje, Lika je realno velika a vrlo slabo naseljena i premrežena cestama, dakle idealna za kružne i zanimljive biciklističke rute, itd.

20.08.2018. (11:02)

Kopipejstaj Istru

Predsjednica Kolinda: Istra je motor razvoja Hrvatske. To je to domoljublje koje danas trebamo.

“Istra uvijek imala posebno važno mjesto u hrvatskoj kulturnoj i političkoj povijesti, od njezine bogate glagoljaške tradicije do njezina pravaštva i narodnog antifašizma, jedinstvenoga u Europi. Istra je uvijek kroz povijest znala pokazati koliko joj je stalo do Hrvatske a danas to pokazuje time što je Istarska županija po mnogo čemu motor gospodarskog razvoja Hrvatske. To je domoljublje koje danas trebamo, taj veliki razvojni potencijal možemo i moramo mnogo više iskoristiti”. – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju u Barbanu u Istri. Novi list

29.04.2018. (09:13)

Jedna mala i baš lijepa foto-galerija s putovanja: Čarobni trokut Motovun-Hum-Grožnjan