Tri referenduma: Švicarci izglasali automatsko darivanje organa, više novca za Forntex i "Lex Netflix" - Monitor.hr
16.05.2022. (11:00)

To je demokracija, Štef! Bez zastupnika

Tri referenduma: Švicarci izglasali automatsko darivanje organa, više novca za Forntex i “Lex Netflix”

  • Većina birača u Švicarskoj podržala je prelazak na sustav automatskog darivanja organa, osim u slučajevima kada se potencijalni donor prije smrti izričito izjasnio da je protiv toga. Trenutno je na snazi zakon po kojem građani Švicarske moraju donijeti odluku hoće li postati darivatelji, no vlada vodi kampanju za promjenu koja bi omogućila teško bolesnim pacijentima da prime darovane organe bez dugog čekanja.
  • Drugo referendumsko pitanje jest hoće li Švicarska povećati financiranje Frontexa, agencije za zaštitu granica Europske unije. Švicarska je članica šengenskog prostora, gdje su granične kontrole ukinute, no vlada upozorava da bi švicarsko članstvo bez većih doprinosa moglo biti ugroženo.
  • Treće pitanje odnosi se na amandman na zakon o filmu, kojim bi se od televizijskih kuća i pružatelja streaming usluga tražilo da 4 posto svojih prihoda ulažu u švicarsku filmsku produkciju. Tvrtke koje pružaju streaming usluge morale bi također nuditi barem 30 posto europskih filmova ili serija, kao što je slučaj u Europskoj uniji.

Više od 90 posto švicarskih birača u pravilu glasa poštom. Index


Slične vijesti