U dvorište kuće u sklopu NP Risnjak ušli medvjedi i divlje svinje - Monitor.hr
16.09. (11:00)

Draga, jesi li nahranila medvjeda?

U dvorište kuće u sklopu NP Risnjak ušli medvjedi i divlje svinje

Medvjedica s mladuncima i divlja svinja s praščićima posjetili su dvorište obiteljske kuće Željka Raukara u Nacionalnom parku Risnjak, u naselju Leska. Dnevnik.hr donosi i snimke.  Raukar tvrdi kako se s tim životinjama već sprijateljio. Imamo jednog medvjeda mužjaka koji je stalno tu u blizini, oko kuće. Proveo sam dva sata na 15 metara oko njega i promatrao ga, naviknut je na mene i javi mi se kad je u blizini. Raukar kaže da i on svoju obitelj pazi, no da nema puno razloga za strah. Iz 24 sata još su u lipnju objavili video o ovoj obitelji i medvjedima.


Slične vijesti

26.05.2020. (11:30)

Ljepotan i zvijer

Video: Medvjed prati dječaka, tata ga spašava


12-godišnji Alessandro planinario je s obitelji po sjeveru Italije kad su naletjeli na smeđeg medvjeda. Medo krenuo za njima, a tata navodio sina da se mirno udalji (i snimao usput). Ogromni međed je skrenuo nakon što je pratio momka barem minutu.

07.05.2019. (15:00)

Macola ne da svoje medvjede: Trebam li im izgraditi hotel s pet zvjezdica, ugraditi centralno grijanje? Na sve sam spreman, samo da ih ne vode u Kuterevo (u ovome posljednjem je vjerojatno u pravo, Kuterevo zaista nije sretno rješenje)

25.04.2019. (13:45)

Po prvi puta na Pelješac došao – medvjed

21.09.2018. (15:50)

Uzbuđenja u hrvatskim planinama: Prvo zavijali vukovi, čovjek dignuo glavu i vidio – medvjeda u krošnji (foto)

16.04.2018. (20:03)

Krzno čuva

Pametne životinje: Medvjedice dulje ostaju s mladunčadi jer ih lovci ne smiju loviti

Smeđe medvjedice naučile su štititi se od lovaca time što dulje brinu za svoju mladunčad i tako se prilagodile zakonu koji zabranjuje lov na medvjedice koje imaju mlade, tako pokazuje 22-godišnje istraživanje o reproduktivnoj strategiji i preživljavanju skandinavskih smeđih medvjeda. U Švedskoj je sezona lova na medvjede duga, čak za to i ne treba neka posebna lovačka dozvola i svake ih se godine ustrijeli tristotinjak te solo medvjedice imaju četiri puta više izgleda biti ubijene nego one s jednim mladuncem. One su to nekako shvatile pa su u posljednjih 20 godina produljile brigu za mladunčad s prosječnih godinu i pol na dvije i pol godine. Science Nordic

08.08.2017. (14:33)

Pogodi tko dolazi na večeru?

Šetnja parkom u pratnji – tri medvjeda

Geoffrey Glassner, 74-godišnji planinar, hodao je stazom u nacionalnom parku Katmai na Aljaski kada je odjednom dobio neočekivanu pratnju – dva mala medvjeda i njihovu majku. Znatiželjni mladunci pratili su ga neko vrijeme, a za njima je išla majka, što je sigurno bilo neugodno iskustvo. No Glassner se držao podalje i na kraju ih se uspio riješiti. Video koji je uspio snimiti prikazuje cijeli događaj. Travel and Leisure

06.06.2017. (17:12)

Video: Ono strašno biće lički medvjed došlo usred šume i – češka leđa [zubo]

06.04.2016. (12:25)

Rasplodni slovenski medvjed – preselili ga na Pirineje kako bi osnažio vrstu, a on se razmnožavao toliko da je tri četvrtine svih potomaka njegovo, sad ga žele smaknuti ili bar kastrirati jer je ugrozio genetsku raznolikost

06.04.2016. (11:27)

Rasplodni slovenski medvjed – preselili ga na Pirineje, njegovo tri četvrtine svih medvjedića

Slovenski medvjed Pyros koji je poslan na Pireneje kako bi osnažio vrstu, svojim je reprodukcijskim sposobnostima nadmašio sva očekivanja, a pošto se pari i s vlastitim potomstvom španjolski biolozi razmišljaju da ga kastriraju ili odstrijele kako bi spasili bioraznolikost vrste, piše revija El Mundo de los Pirineos.

Ta je okrutna ideja naišla na zgražanje u Sloveniji odakle je taj medvjed bio poslan na Pireneje u okviru programa jačanja oslabljele poplacije smeđih medvjeda u tom području. Zajedno s njim bile su tada donirane i dvije medvjedice, Živa i Velba.

Pyros se i predobro snašao na novom terenu pa nova genetska istraživanja pirenejske medvjeđe družine pokazuju da je u međuvremenu postao otac tri četvrtine medvjeda koji tamo žive jer se pario i sa svojim ženskim potomstvom. Plodni Pyros, kojemu je 27 godina, postao je potpuno dominantan na gorju koje dijeli Španjolsku od Francuske.

Budući da parenje među srodnicima donosi genetske bolesti i slabljenje vrste u Španjolskoj je napravljeno više varijanti za rješenje problema s potentnim mužjakom visokim 210 centimetara i teškim 220 kilograma.

Među njima su odstrijel, kastracija, ali i Pyrosov “izgon” u Sloveniju, čija su društva za zaštitu životinja su promptno reagirala. Ona traže da slovenska vlada u zamjenu za Pyrosa ponudi Španjolskoj mlađeg medvjeda koji bi, nešto suzdržanije, nastavio ondje gdje je Pyros stao, piše u utorak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Nitko, međutim, ne može reći da Pyros nije ispunio svoju misiju jer je smeđi medvjed u Pirenejima prije njegova dolaska važio za skoro izumrlu vrstu.

26.10.2015. (08:25)

Gorski Kotar: Medvjedica napala lovca, zadobio teške ozljede