U Hrvatskoj skopljeno 108 životnih partnerstva - Monitor.hr
07.04.2016. (06:00)

U Hrvatskoj skopljeno 108 životnih partnerstva

U Hrvatskoj je sklopljeno 108 životnih partnerstva, 57 između partnera muškog, a 51 između partnerica ženskog spola, podatak je iz Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2015. godinu.

Službena je to statistika Ministarstva uprave, koja obuhvaća razdoblje od kolovoza 2014., kada je na snagu stupio Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola, do kraja prošle godine.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić upozorava da se, u odnosu na godinu prije, ne primjećuje napredak u zaštiti fizičkog integriteta osoba istospolne orijentacije i suzbijanja kaznenih djela motiviranih mržnjom prema tog skupini.

Po MUP-ovoj evidenciji, lani nije pokrenut niti jedan kazneni postupak radi nekog kaznenog dijela motiviranog mržnjom prema osobama istospolne orijentacije, iako je policija procesuirala pet kaznenih djela motiviranih mržnjom zbog spolne orijentacije žrtve.

Muškarac godišnje zaradi 10.400 kuna više

Pravobraniteljica je u 2015. radila na gotovo 2500 predmeta, njih 486 odnosilo se na individualnu zaštitu od diskriminacije, preostalih oko dvije tisuće otvoreno je većinom na inicijativu pravobraniteljice kako bi se utvrdilo provođenje zakona.

Glavnina pritužbi i dalje se odnosi na spolnu diskriminaciju (90 posto), tuže se većinom žene, najviše je pritužbi na područje rada i socijalne sigurnosti.
Pravobraniteljica upozorava na prisutni jaz u plaćama, muškarac u Hrvatskoj godišnje prosječno zaradi oko 10.400 kuna bruto više od žene.

Hrvatsko tržište rada ostaje spolno segregirano. Od ukupno 19 područja djelatnosti, žene su izrazito ili značajno podzastupljene u osam, najviše u građevinarstvu, rudarstvu, vodoopskrbi, gospodarenju otpadom… Financijske i djelatnosti osiguranja, zdravstvo i socijala te obrazovanje, područja su u kojima su nadzastupljene.

Jedva dva posto očeva na rodiljnom dopustu

Lani je neznatno porastao broj očeva koji su koristili rodiljni i roditeljski dopust. Po podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) bilo ih je 2200 ili 2,04 posto. Kada se zbroje sve kategorije korisnika rodiljnih i roditeljskih potpora i naknada, koristilo ih je oko 3500 očeva ili 1,7 posto.

“To znači da se još uvijek nedovoljno provode mjere koje omogućavaju usklađivanje obiteljskih i profesionalnih obveza, odnosno obiteljskog i poslovnog života”, ističe pravobraniteljica.

Napominje i da su iskustva drugih zemlja pokazala da očevi koriste svoje pravo na roditeljski dopust kada je dobro plaćen ili kada su utvrđene kvote.


Slične vijesti

30.06.2017. (09:43)

Vježbanje demokracije

Njemačka legalizirala gay brak; Merkel: Ja sam glasala protiv!

Zastupnički dom njemačkog parlamenta Bundestag prihvatio je zakon koji će istospolnim parovima omogućiti sklapanja brakova s istim pravima kao što je to slučaj i s heteroseksualnim parovima. Za zakon su glasali i mnogi zastupnici demokršćanske Unije CDU/CSU koja mu se dosad protivila, ali je kancelarka Angela Merkel glasala protiv. “Ja sam glasovala protiv jer je prema Ustavu brak zajednica muškarca i žene“, rekla je Merkel u posebnoj izjavi novinarima nakon glasovanja. Ona je istodobno dodala kako nema ništa protiv prava istospolnih parova na posvajanje djece. Index, BBC, Novi list

31.01.2016. (17:18)

‘Oni koji kažu da za ljubav ne treba papir nisu se morali boriti protiv onih koji ju čine nemogućom’

“Ljudi koji mi kažu da za ljubav ne treba papir vjerojatno se za taj papir, ili tu ljubav, nikada nisu morali boriti protiv zakona, vlada, timova, rječnika i referenduma koji neumorno rade da tu ljubav učine nemogućom, sramotnom, nedohvatljivom. Sada, kada mi žele oduzeti pravo da odlučim želim li se vjenčati ili ne, kada, zašto i kako, moje zaruke i taj komad papira postaju najromantičniji čin prkosa, građanskog otpora i ljubavi”, piše MUF.

30.01.2016. (16:36)

Tisuće Talijana izašlo na ulice protiv gay brakova

27.06.2015. (16:28)

Bitna je ljubav

Homoseksualni i heteroseksualni parovi odgajaju jednako sretnu djecu

Djeca homoseksualnih parova mogu biti jednako sretna kao i ona koju odgajaju heteroseksualni parovi, a u oba slučaja seksualna orijentacija roditelja nema nikakav socijalni utjecaj niti utjecaj na ponašanje djece koju odgajaju. Opsežnim proučavanjem znanstvene literature o roditeljstvu istospolnih parova koju je sa suradnicima proveo Jimi Adams s denverskog Sveučilišta Colorado, analizirano je više tisuća recenziranih članaka o ovom pitanju. Novi list, Big Think

26.06.2015. (22:17)

Rainbow party in the USA

Homoseksualni brak legaliziran u cijelom SAD-u

Američki Vrhovni donio je povijesnu odluku kojom je legalizirao homoseksualni brak u cijelom SAD-u. Odluka je dočekana klicanjem i suzama okupljenih, a pozdravio ju je i predsjednik Obama. Sudac Anthony Kennedy u obrazloženju odluke istaknuo je kako se gej osobe koje se žele vjenčati “nadaju kako neće biti osuđene na život u samoći, isključene iz jedne od najstarijih institucija ove civilizacije. One traže jednako dostojanstvo u očima zakona, a Ustav im sad to pravo i daje”.

20.06.2015. (17:43)

"Tko bi rekao da se to sve tako normalno odvija"

"Moje prvo hrvatsko gej vjenčanje"

“Ivana i Andrea zajedno su godinu i pol dana i kako kažu, “to je to”, odlučile su stati pred matičara, sad kad to napokon mogu. Došao je i taj dan, uzvanici su se okupili pred Gradskom vijećnicom u kojoj će te mlade žene reći sudbonosno ‘da’, a one su se već povukle nekamo unutra tremirati i čekati svoj red. Ugledam ih, već stoje pred vratima u vjenčanicama koje im je skrojila Andreina mama. Ivanini roditelji nisu došli, samo brat, koji joj je pružio svu podršku i bio uz nju. Ne mogu prihvatiti činjenicu da im kćer stupa u brak s drugom ženom i ne žele imati ništa s tim”, piše Crol.hr.

24.05.2015. (14:11)

Crkva na usluzi narodu, ne narod koji služi Crkvi

Nadbiskup Dublina: Legalizacija gay brakova – društvena revolucija!

„Poštujem kako se homoseksualci i lezbijke sada osjećaju, da se dogodilo nešto što obogaćuje njihov život. Mislim da je to društvena revolucija“, rekao je nadbiskup Dublina Diarmuid Martin nakon što su u Irskoj legalizirani istospolni brakovi i izjednačeni s heteroseksualnima. „Mi, Crkva, moramo zastati i provjeriti što se događa u stvarnosti. Ne smijemo zapasti u stanje negiranja“, kaže Martin. Jutarnji

16.05.2015. (11:47)

Probijanje leda

Luksemburški premijer vjenčao se sa svojim dečkom

Kao što je i najavljeno, liberalni predsjednik luksemburške vlade Xavier Bettel vjenčao se jučer popodne sa svojim partnerom u gradskoj vijećnici u Luksemburgu. Bettel je tako sada i službeno prvi čelnik u EU koji je ušao u istospolni brak. 42-godišnji luksemburški premijer vjenčanje s Gauthierom Destenayjem, belgijskim arhitektom s kojim je od 2010. u civilnom partnerstvu, najavio je još u kolovozu 2014. Luksemburg je istospolne brakove ozakonio u lipnju prošle godine, a zemlja ima i gay zamjenika premijera, Etiennea Schneidera. Večernji, Huffington Post, Index