U kineskoj pustinji grade prvi nuklearni reaktor bez vode na svijetu - Monitor.hr
22.07.2021. (21:30)

Natjecanje s Gatesom

U kineskoj pustinji grade prvi nuklearni reaktor bez vode na svijetu

Kinezi planiraju do 2030. izgraditi komercijalni nuklearni reaktor s rastaljenom solju, prvi reaktor na svijetu koji neće koristiti vodu za hlađenje, pa će se moći podići u pustinjskim područjima. Reaktor za rastaljenu sol umjesto urana napaja tekući torij. Očekuje se da će reaktori s rastaljenom soli biti sigurniji od tradicionalnih nuklearnih reaktora s uranom jer se torij brzo hladi i stvrdnjava na otvorenom. To znači da bi curenje, barem u teoriji, rezultiralo manjom kontaminacijom okoliša. Bug


Slične vijesti

02.01.2022. (14:56)

Vjetrovi promjene: Njemačka je pogasila polovicu svojih nuklearnih reaktora, a po isteku ove godine ugasit će ih sve

28.12.2019. (16:30)

Nove ideje

U SAD-u osmišljena vrlo efikasna “džepna” nuklearna elektrana

Na američkom sveučilištu Oregon State University pokrenut je start up NuScale Power, čija misija je pametna, čista i sigurnija energija. U planu im je proizvesti male, modularne i mobilne nuklearne reaktore. U prostoru običnog nuklearnog reaktora moglo bi se smjestiti 100 ovakvih manjih modula. Svaki od njih treba davati tek oko 60 MW električne energije pa bi se u svakoj elektrani instalirali deseci modula.

05.04.2019. (16:30)

Despotska bomba

Atomska bomba u rukama Saudijaca veća opasnost po svjetski mir nego atomske bombe Pakistana i Indije

“Ako Iran ne može imati nuklearno naoružanje jer je nedemokratska država koja prijeti drugima, onda definitivno Saudijska Arabija ne smije imati isto takvo naoružanje jer je ona srednjovjekovna totalitarna monarhija i diktatura koja širi i financira razne ekstremističke pokrete po Bliskom istoku”, komentira Vedran Obućina, politolog specijaliziran za Bliski istok, nove satelitske snimke koja pokazuju da bi Saudijska Arabija u roku od nekoliko mjeseci trebala dovršiti prvi nuklearni reaktor. Američko ministarstvo energije izdalo je sedam dozvola za prijenos osjetljivih nuklearnih informacija iz američkih tvrtki na saudijsku vladu, na što je Demokrata Brad Sherman rekao “ako ne možeš vjerovati režimu kada koristi pilu za kosti, onda mu ne trebaš vjerovati ni s nuklearnom tehnologijom” jasno aludirajući na slučaj ubojstva novinara Khashoggija.

28.07.2015. (19:01)

Otkriven nuklearni reaktor star milijarde godina