U slučaju 'tvrdog Brexita' Veliku Britaniju čekaju nestašice hrane, goriva i lijekova - Monitor.hr
18.08. (12:00)

U slučaju ‘tvrdog Brexita’ Veliku Britaniju čekaju nestašice hrane, goriva i lijekovaSlične vijesti

09.09. (18:30)

Da luđaci mogu mirno vladati

Britanski parlament bit će suspendiran od danas do sredine listopada

Danas bi na snagu trebao stupiti zakon koji sprječava izlazak Velike Britanije iz Europske unije 31. listopada bez sporazuma i prisiljava premijera Johnsona da od EU-a traži novu odgodu. Kako bi to spriječio, Johnson će po drugi put pokušati sazvati prijevremene izbore, ali mu to vjerojatno opet neće uspjeti jer oporbeni zastupnici žele osiguranje da Johnson ne izvede Veliku Britaniju iz EU-a bez sporazuma… Tportal

08.09. (18:30)

No deal dijeta

Britanski lanci supermarketa odgovaraju vladi: Zalihe će trajati sedam dana

Neizvjesnost oko Brexita uzrokuje velike probleme supermarketima, koji upozoravaju vladu da ne mogu stvoriti dovoljno zaliha u slučaju izlaska Velike Britanije bez dogovora 31. listopada. Trenutno iz EU na britanske police dolazi 86% zelene salate, 70% rajčica i 27% mekog voća. Nestašice mogu nastati sedam dana od početka blokade. Čiji je posao osigurati hranu u tom slučaju, pitaju se.

05.09. (07:30)

Boris Johnson zatražio izvanredne izbore, parlament ga odbio

Britanski premijer zatražio je da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti Brexit bez dogovora, oporbeni i neki iz njegove stranke, nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji. Parlament je prijedlog odbio. “Koliko će se dobro oporba formirati i koliko pametno će djelovati kako bi najvećeg lažljivca o Brexitu odagnala s vlasti” – komentira Deutsche Welle.

04.09. (07:00)

Kokice su spremne, čekamo nove epizode

Britanski parlament izglasao da je Brexit bez dogovora protuzakonit, Johnson najavio izbore

Britanski premijer Boris Johnson izgubio je većinu u parlamentu kada je jedan zastupnik njegove Konzervativne stranke jednostavno prešetao u klupe liberalnih demokrata. Do kraja dana Johnson je izgubio i podršku 16 “pobunjenika” iz svoje stranke, koji su uz oporbene laburiste i liberalne demokrate skupili većinu za preuzimanje kontrole nad dnevnim redom parlamenta, na kojem će se danas u ekspresnoj proceduri naći zakon koji bi spriječio Johnsonov “no deal Brexit”. Johnson namjerava isprovocirati izbore, ali za raspisivanje izbora potrebna je dvotrećinska većina – piše Tomislav Krasnec za Večernji koje se preselio na mjesto događaja, u London.

01.09. (10:30)

Legalno je, ali...

Johnsonov adut iz rukava mogao bi ga koštati pozicije

“S moralne, a i političke točke gledišta, ovaj potez je ipak vrlo problematičan i u figurativnom smislu opozicija je bliže istini kad kaže da je ovo neka vrsta državnog udara. Stvar se opasno zakuhava i rasplet je sve teže predvidjeti”, odluku Borisa Johnsona o raspuštanju parlamenta u Velikoj Britaniji komentira Aleksandar Kocić, profesor novinarstva na Sveučilištu Napier u Edinburghu.

29.08. (10:30)

Izađi i BoriSe

Pobuna protiv suspenzije parlamenta u Britaniji

Odluka Borisa Johnsona da suspendira parlament izazvala je prosvjede po cijeloj državi (ne prevelike, ali najava je za vikend), dok je milijun ljudi potpisalo peticiju protiv suspenzije. Predsjednik parlamenta kaže da parlamentarci muljaju, da samo žele ostati u EU, a i da parlament svakako ne bi radio jer se održavaju stranačke konferencije.