Viktor Ivančić: Šeks & drugs - Monitor.hr
23.02.2021. (15:30)

Kiseli osmijeh

Viktor Ivančić: Šeks & drugs

Metuzalem HDZ-a koji se, izazivajući državni aparat, bori za građanska prava i slobode, dok mu s usana lepršaju topli zagovori ideje o transparentnoj državi, nalik je dileru heroina koji pučkoškolcima drži nastavu vjeronauka. Ili, u izvrnutoj optici: novopečeni se demokrat ukazuje tek kao ostarjelo derište koje iritira ukućane bijesnim kriještanjem, jer ne može podnijeti da mu se zapriječi pristup arhiviranom talogu, čijem je nastajanju dao značajan doprinos – osvrće se Viktor Ivančić na tužbu Vladimira Šeksa koji tuži hrvatsku državu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu jer mu nadležni ne žele dati određene dokumente pod opravdanjem “državne tajne”.


Slične vijesti

Jučer (18:00)

Ni na nebu ni na zemlji

Starešina: Tri strateška hrvatska uspjeha i tri najveća propusta u trideset godina

Od uspjeha, na prvome je mjestu, dakako, ostvarenje temeljnog cilja bez kojega je sve ostalo nemoguće – samostalne, teritorijalno cjelovite i međunarodno priznate države. Ostala dva su ulazak u NATO i EU te pozicioniranje i prepoznatljivost u svijetu. Tri najveća propusta neuspješno su stvaranje hrvatske političke elite, neuspjela izgradnja državnih institucija i nedostatak temeljne državne strategije. Mi nemamo izgrađenu svijest o sebi: ni o onom dobrom ni o onom lošem; ni o onome što smo bili, što jesmo i kamo želimo stići. Kao da država leti na autopilotu dok se niz napuhanih kvazipilota slika za zapovjednim pultom. Ali to su, očito, zadaci za neku novu generaciju, neku novu gospodarsku, društvenu i političku elitu, onu koja će tek izrasti. Valjda dotad naš automatski pilot neće naletjeti na brdo. Višnja Starešina za Lider.

Prekjučer (15:00)

Gdje je tu zrelost?

Pilsel: Đokoviću od srca želim da se opameti: nije sve u titulama

Prvo: pravo je Novaka Đokovića da se ne cijepi. Nerazumno je to ponašanje, ali je to njegovo pravo. To se pravo kosilo s imigracijskom politikom Australije. Drugo: pravo je australskih vlasti da ne rade protiv vlastitih zdravstvenih politika i ne dovode vlastite građane u temeljne nesporazume apliciranjem ”dvostrukih pravila ponašanja”… Novak Đoković nam, rekoh, otvara neke važne dileme. Imamo li obavezu ili nemamo kada do nas stižu medicinske spoznaje ili kada tražimo pomoć doktora? Imamo li obavezu prema patnicima i bolesnicima ili ju nemamo? Smije li naš svjetonazor i ono što ga određuje, makar privremeno, biti važnijim od općeg dobra i blagostanja, od potrebe da svijet bude solidarnije, a prilike u njemu humanije? Pita se Drago Pilsel za Autograf

Ponedjeljak (20:00)

Što je premijer zapravo rekao

Klauški: Plenković želi reći da samo HDZ smije demontirati ovu državu

HDZ je demontirao Sanaderovu državu, HDZ je sa šatorašima i stožerašima demontirao SDP-ovu državu. Ali sada Andrej Plenković optužuje za “demontažu države” one koji pišu o aferama u institucijama… “Imate aktere koji rade na demontaži države i svih institucija”, kazao je premijer u intervjuu HRT-u. “Nakon Petrinje došlo je do orkestriranog napada i na Crveni križ. Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se o sustavnom napadu – oni idu ‘salama taktikom’ i režu ‘feticu po feticu’ svakih mjesec dana. Jedan je cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje.” Istodobno, Plenković je taj koji demontira institucije, primjerice postavljajući na čelo HRT-a osobu koja je u sukobu interesa, da ne kažemo i u bliskim odnosima s ministricom kulture. On želi osakatiti Povjerenstvo za sukob interesa, on zatvara oči pred nasiljem policije na granici u svrhu ulaska u Schengen, on Žalac drži u Predsjedništvu HDZ-a, on se mora rješavati ministara u aferama i skandalima, on je državu pretvorio u HDZ-ov trampolin… piše Tomislav Klauški za 24 sata.
Inače, Plenković se požalio da nitko ne komentira njegov intervju za HRT u trajanju od 40 minuta. Fakat samo 1,064 pregleda, pa klikajte malo.

Ponedjeljak (09:00)

Think negative

Andrea Andrassy: Just don’t do it – Novogodišnje “odluke” za savršeno isklesani summer mind

Teško se riješit navika koje imaš, pogotovo kad ti netko drugi kaže da bi bilo dobro da ih se riješiš – ali možda i nije toliko loše barem pokušat. S tim da bi možda bilo pametnije da ih ne zovemo “odlukama”, barem mi koji reagiramo s “neću” na sve što nam netko kaže da bi bilo dobro za nas. Na primjer, ja sam osoba koja uvijek želi oprat suđe – OSIM kad mi netko kaže da ga operem. Onda je to zadnja stvar koju želim radit jer imam osjećaj da moram. Odluke – kao i knjige koje MORAŠ pročitat za lektiru – sa sobom donose određenu vrstu pritiska koji te motivira da odustaneš, zato ćemo se danas družit s nečim što ćemo nazvat “novogodišnji pokušaji.” Da se lektira zvala “pokušaj čitanja”, možda bi ju lakše podnijeli. Dobro došli u epizodu “novogodišnji pokušaji” – stvari koje bi bilo pametno napravit, ali ne moraš ako nećeš.

  1. PRESTANI PUŠIT (tuđe gluposti)… Slijedi 10 korisnih savjeta, odluka koje vam je složila Andrea Andrassy na Miss7 / 24 sata
Nedjelja (17:00)

U australsku ambasadu nakon kupnje gaća

Jergović: Afera Đoković, ili kako se obraniti od neprijateljevih vrlina

Zašto bi Australce bilo briga ako je Đoković prenosio virus po Srbiji? Njima bi, iz protuepidemijskih razloga, trebalo važno biti samo da je Đoković spoznao virus i da je virus spoznao Đokovića. Nacionalističkoj svijesti teško je prihvatiti da je neprijatelj ispravan ili da je neprijatelj u nečemu najbolji. Nema teže uvrede od ove: Novak Đoković najbolji je individualni sportaš današnjice i vjerojatno najbolji tenisač u povijesti. Spasili bi se od samih sebe i od strašnog demona koji ih progoni samo kada bi konačno negdje pronašli gdje je i kada Novak Đoković ružno govorio o Hrvatima ili Bošnjacima. Skoro bi čovjek i poželio da napokon on nešto takvo izgovori. I da ispsuje sestre i braću, na pasja preskakala. Samo bi tako mogao spasiti i nas i njih. I pokazati da jedan smo rod. Tako je govorio Miljenko Jergović za svoj blog.

Subota (19:00)

Nemreš bilivit

Baretić: Krstitelji jarića opet u akciji! A što ćete, recimo, s ovom dvojicom?

Hrvatska je, evo, baš od danas, točno 30 godina međunarodno priznata država, njezin je jezik jedan od službenih u Europskoj uniji, na nj se, pa i s njega, prevode tisuće knjiga i filmova – a tek se šačica istinskih domoljuba i lučonošâ hrvatstva s vremena na vrijeme usudi javno zapitati: čekajte malo, braćo i sestre, pa kako je to uopće moguće ako za takove činidbe ne postoji ama baš nikakva zakonska podloga? To se čak ne može proglasiti ni ilegalnom djelatnošću, jer da bi nešto bilo ilegalno, dakle nezakonito, pače protuzakonito, morao bi sa suprotne strane stajati i nekakav zakon, a mi takva zakona ni tri puna desetljeća od međunarodna priznanja, sestre moje, i braćo također! Tko je to dopustio, tko i zašto stoji iza te podrivačke rabote uslijed koje već tri puna desetljeća, svoji na svome, vlastitim jezikom govorimo i pišemo mimo ikakve pozitivne legislative? Nije li napokon kucnuo čas da se tom i takvom bezakonju stane na kraj? Pita se Renato Baretić za Tportal.

Subota (18:00)

O politici progona i smrti

Vučetić: Hrvatska desnica ne vidi ništa loše u Dodikovoj politici

Predsjednik Zoran Milanović, Dragan Čović, ali i mnogi predstavnici hrvatske desnice u Dodikovoj politici uglavnom ne vide ništa loše, ona im je toliko poželjna da u njemu vide političkog saveznika, osim kada se Dodikova politika prezentira na mimohodu u Banja Luci 9. siječnja. Sva Dodikova politika je politika 9. siječnja, ona se ne razlikuje, uvijek je ista. Svi oni koji u Dodiku vide političkog saveznika bili su, prisustvom ili trenutnim prividnim odsustvom, na tom mimohodu. Političari nisu oni koji traže etičko dobro, oni žele biti priznati od strane javnosti ili birača kako bi ostvarili neke druge ciljeve. Njima je bitan ugled, ako se o ugledu uopće i može govoriti. Političari su jednako udaljeni od etičnosti i od ugleda, razlika je samo što im je etičnost nepotrebna, dok im je ugled nužno potreban. Zato i traže da im ugled netko konstruira, dok im je etičnost posve prigodničarska. Marko Vučetić za Autograf.

Subota (14:00)

Ironija za ironijom

Vrdoljak: GNK, gradonačelnik Tomašević i pitanje stadiona

Ovih je dana objavljena informacija kako bi prva tri kata sjeverne zgrade maksimirskog stadiona trebali, barem privremeno, popuniti studenti Građevinskog, Geodetskog i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zgrada u kojoj su inače smještena sva tri fakulteta oštećena je potresima, pa je odlučeno da će se privremeno rad svih triju tehničkih fakulteta prebaciti u prostorije ponajvećeg simbola arhitektonsko-građevinskog promašaja u novijoj hrvatskoj povijesti. Među komentarima na tu vijest na internetu se našao i barem jedan duhoviti, koji je naglasio kako bi ironija bila potpuna kada bi na tom ruševnom zdanju “praktičnu nastavu” odrađivali i studenti zagrebačkog Prava. Juraj Vrdoljak za Telesport.

12.01. (12:00)

Usudi se živjeti autentično

Vučetić: Do kad ćemo biti izloženi histeriji monolitnosti i neuspjehu

Mnogi ljudi ne žive autentične živote jer nisu u stanju sebe razotkriti i za sebe se izboriti u neautentičnim, monolitnim zdanjima sredine kojoj pripadaju. Teško je nadići borbene iluzije svjetonazora, religije ili nacije koje nam komuniciraju norme ljudskosti koje bespogovorno trebamo slijediti i ostvarivati. Autentičan život je onaj koji proizlazi iz razumske, dobro promišljene odluke koja nas usrećuje zato što imamo svijest o sebi. Tko ima svijest o sebi, želi biti sretan i zato se trudi donositi odluke koje ga usrećuju. Naše vrijeme je vrijeme histerije, sudbine ili, ako je riječ o političkom životu, vrijeme populizma i tragično neinformiranih građana. Sve više odustajemo, i sve se više udaljujemo, od razumskih odluka, a to znači da se sve više udaljujemo od sretnog osobnog i javnog života. Marko Vučetić u još jednom odlično sročenom filozofskom promišljanju za Autograf.

10.01. (09:00)

Sama, ali ne i usamljena

Andrea Andrassy: Novi god – Po čijim pravilima planirate život u 2022.?

Neki kažu da će ti nova godina biti onakva kako si ispratio staru, što bi meni jako odgovaralo jer sam na Staru godinu bila izuzetno sretna. Ovo je drugi put da sam 31.12. navečer radila točno ono što sam htjela – bila sam doma, u pidžami, gledala Netflix i jela francusku. “Čekaj, stvarno?!” – pitali su me neki i prvi i drugi put, u velikom čudu, kao da sam opisala tužnu situaciju, ne tužnu kao 6.800 kuna penzije, ali i dalje vrlo tužnu. Navikla sam već jer slično slušam od mame zadnjih 20-ak godina – svaki put kad kažem da sam sama doma i da mi je baš lijepo, uvijek me pita: “Sigurno nisi tužna što si sama?” A ja ne znam kud bi od sreće, mira i tišine. Samoća je ljudima još koliko-toliko shvatljiva kad je riječ o običnom danu u tjednu, ali kad je u pitanju doček Nove godine, mnogi se i dalje čude da netko za vrijeme “najluđe” noći u godini ostaje doma – vlastitim odabirom, zdrav i sposoban da izađe na neki tulum… – piše mudrica Andrea Andrassy za Miss7/24 sata.