Vučetić: HRT nije u stanju, vlastitim snagama, biti slobodan - Monitor.hr
31.10.2021. (11:00)

Po čemu se razlikuje honorar na dekadentnoj televiziji od političkog honorara u dekadentnom Saboru?

Vučetić: HRT nije u stanju, vlastitim snagama, biti slobodan

Ako analiziramo dominantni politički diskurs koji obilježava, primjerice, rasprave o izboru glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, uočljiva je borba za autorstvo nad borbom da Hrvatska radiotelevizija bude javni servis koji donosi informacije, ali ne i da se ostvari da Hrvatska radiotelevizija uistinu postane slobodni medij. Borba za autorstvo nad borbom nikada nije prava borba. Sasvim je svejedno hoće li se oporba ujedinjavati ili razjedinjavati oko pitanja tko će biti ravnatelj medija koji je politički zarobljen. Onaj tko smatra da se u Saboru, i to ovakvom Saboru, može išta osloboditi, u zabludi je. Sabor je mjesto dekadencije slobode. Tu govornici najčešće govore o sebi kao izvoru države i društva. Marko Vučetić za Autograf.


Slične vijesti

16.03. (13:00)

Rodni svjetonazor, a tek onda ideologija

Vučetić: U ime obitelji bi najbolje upravljali državom pukih tjelesa

Da U ime obitelji ne okuplja stručnjake za rodnu ravnopravnost i da ova udruga nije posebno senzibilizirana za rodnu tematiku, država joj ne bi dala prebijene pare za širenje rodne ravnopravnosti. Nadalje, da U ime obitelji nije prethodno proglasila moratorij na rodnu ideologiju, ne bi se mogla prijaviti na natječaj ili poziv za financiranje aktivnosti u svrhu ostvarivanja rodne ravnopravnosti. Oni koji su protiv roda kao roda, svodeći ga na puki spol, najprije su morali proglasiti moratorij na rod kao spol, kako bi širili rodnu ravnopravnost kao ravnopravnost moratorijem sediranog, zaboravljenog spola. Takvi stručnjaci bi najbolje upravljali Hrvatskom, državom pukih tjelesa. Tim tjelesima HDZ daje, ali i oduzima dušu. Marko Vučetić za Autograf.

09.03. (14:00)

Njihovim jezikom: Eva je uvijek kriva

Vučetić: Ženama ne trebaju klečavci i borci da se prošli svijet oživi

Ako ne postoji konkretna mogućnost da se neko pravo realizira, onda to pravo nije pravo, nego element porobljavanja ili, u najboljem slučaju, beživotna opsjena. Naše društvo je, kada je riječ o politikama ravnopravnosti, povezalo porobljavanje žena s opsjenarstvom koje to porobljavanje, krajnje cinično, predstavlja kao ljubav i brigu prema ženama. Nacionalističkim biologistima, neovisno nalaze li se u fratarskim habitima, vojnoj odori ili, poput famoznog uprizorenja starca s instalacijom vagine oko glave, zajedničko je to da im ljudskost nije ništa drugo nego obvezujuća, nepromjenjiva i Božjom voljom određena praksa izvedena iz spolnog organa. Koliko ironije oslobađa ovo spolno ili, još preciznije, genitalno hrvatstvo, ne treba posebno isticati. Freud bi, da je živ, zasigurno uživao. Marko Vučetić za Autograf.

02.03. (18:00)

Korak do novog početka

Vučetić: Mjera roditelj-odgojitelj je mjera ponižavanja roditeljstva

S time treba raskinuti. Do novoga se dolazi nakon zaustavljanja i obračunavanja sa starim, koruptivnim modelom. U deluziji su svi oni koji očekuju mesijansku revoluciju. Neće nas nitko spasiti, pogotovo ne odjednom. Politički, uvjetno rečeno, spas odvija se u vremenu i u realitetu prethodnih događaja. Naš trenutni svijet je uvijek posljedica prethodnih izbora, a prethodni, uporni, dugotrajni, višestruki i tvrdokorni izbor većine građana Zagreba bio je Milan Bandić. Bandić se nije samoizabrao, on nije Zagreb zaposjeo, nego ga je Zagreb stvorio. On je željeni, voljeni i višestruko podržavani proizvod zagrebačke političke volje. Sada posljedice te volje treba dokinuti, poništiti, odbaciti. Ako se to ne napravi, onda će i dalje ”Bandićev bauk kružiti Zagrebom”. Marko Vučetić za Autograf.

23.02. (19:00)

Za one koji ne mogu drugačije osjetiti moć

Vučetić: Hrvatski sabor djeluje kao pepeljara političkog praha

Izborili smo se protiv mrskih neprijatelja kako bismo stvorili državu koja je toliko veličanstvena da ne postoji žrtva i ljudski život koji se ne bi trebao izložiti kako bi domovina nastala i opstala. Državu se u ovakvim političkim koncepcijama postavlja iznad čovjeka, baš kao što se, u manipulativnim religijama, boga postavlja iznad vjernika. Prava je istina da je čovjek iznad države, a da je, za vjernika, bog onaj koji je stalno s njim, jer bi inače bio prah. Religije i politike praha su nehumane, oslanjaju se na strah, a opstoje na panici od toga da će neki neprijatelj ugroziti svetost države i religije. Hrvatski sabor umišlja da je živ, da je bitan, da o sebi i drugima odlučuje. Tko uđe u ovu političku pepeljaru i iz nje nije u stanju izaći, prah je i kao prah djeluje. Marko Vučetić za Autograf.

16.02. (14:00)

Ruka pomirenja

Vučetić: Valja prekinuti barbarski savez između biskupa i političara

Imenovanje novih biskupa i nadbiskupa u Hrvatskoj prilika je da se napokon dogode promjene koje će voditi prema ozdravljenju hrvatskog društva, ali i same, kako se to kaže, ”Crkve u Hrvata”. Dosadašnji nacionalistički model, konzumiran i besprizorno demonstriran od strane većine dosadašnjih biskupa, napravio je štetu državi i vjeri, građanima i vjernicima. Svi vjernici su ujedno i građani, ali svi građani nisu vjernici. Crkva sve što jest prosuđuje u formi obrane vjere i morala, pa tako i politiku. Politika je, posebno našim biskupima, prvorazredno područje djelovanja. U to područje, naravno, ne ulaze s demokratskim nego božanskim, hijerarhijskim autoritetom. Marko Vučetić za Autograf.

09.02. (19:00)

Prije bi propali u zemlju nego prestali mrziti

Vučetić: Mi bismo mogli prije nestati nego se osvijestiti

Potres nas, samo zbog toga što ne nastaje našom snagom, pretvara u ljude. Kao takvi, sposobni smo biti solidarni jer je naša prosudba ljudska prosudba. U ratu ona nestaje, tada zauzimamo strane i ne suosjećamo kao ljudi. Solidarnost sa žrtvama potresa je ljudska solidarnost, solidarnost sa žrtvama ratnih sukoba je reducirana, selektivna, zainteresirana, gotovo poluljudska solidarnost. Ratovi i politike sukoba su nam oduzeli ljudskost u tolikoj mjeri da se loše osjećamo, da osjećamo krivnju i grižnju savjesti kada nismo u stanju obaviti zvjerski čin koji nam je naložio neki autoritet. Tragedija našeg svijeta je da više ljudskosti oslobađa potres nego naš povijesni svijet. Marko Vučetić za Autograf.

02.02. (21:00)

Sve dok mu se dozvoljava, dragi naš Marko

Vučetić: Do kad će Plenković određivati što je tema, a što ne-tema

Ako, rječnikom premijera Plenkovića, realnost nazovemo temom, a ona zbog toga što nad Plenkovićem i njegovom ekipom baca veo korupcije pa mu ne odgovara da javnost o toj temi-realnosti raspravlja, on će, vrlo jednostavno, tu temu proglasiti ne-temom o kojoj se ne raspravlja, i to zbog toga što je on tako odredio. Plenković pod velom korupcije korumpira i istinu. Njegova volja određuje teme i kreira životni horizont ljudskoj masi selektivnog pamćenja. Manipulacijom se želi postići da se ova sadašnja korupcija ili ne-tema, u prvoj fazi, ublaži i relativizira, te da se potom, kao i sve dosadašnje ne-teme, zaboravi i odbaci. Takvih ne-tema je bilo pregršt i sve su danas zaboravljene. Propaganda nije ništa drugo nego korumpirana istina, ona nastupa putem medija i političkih analitičara plaćenih da korumpiraju istinu o realnosti. Marko Vučetić za Autograf.

26.01. (13:00)

Puno je delala

Vučetić: 700 tisuća eura ušteđenih od političke aktivnosti?

Političari su politikama proizvodnje beskućnika sebi izgradili kuće, pokupovali stanove, učinili se poželjnim partnerima da nam, onako besramni, otvaraju vrata u njihov, do krajnjih granica isprostituirani, emocionalni svijet – snimaju umiranja, snimaju nova zavođenja. Ovi lažni borci za pravdu i tzv. malog čovjeka, kopaju rovove kako bi u njih odložili i na sigurno stavili 700.000 eura ušteđenih od političke aktivnosti. Toliko se, kaže Marijana Petir, može zaraditi u niti 20 godina bavljenja politikom. Ponavljam, riječ je o politikama proizvodnje beskućnika. Takvi su pljeskali beskućnicima iskazujući zadovoljstvo s onim što su ovim ljudima napravili. Da je Emmanuel Lévinas vidio ovaj besramni prizor iz Hrvatskog sabora, umro bi od jednog drugog traumatizma, traumatizma sadizma, nemorala i hipokrizije. To je traumatizam naše politike. Marko Vučetić za Autograf.

19.01. (09:00)

Obnova iz koristi

Vučetić: Narod na Baniji nije raspeo potres, već korumpirani HDZ

Plenković iz Banskih dvora ne želi da hrvatska javnost čuje ono što bi mogao reći ”siromašni Lazar” s Banije. Tada bi se narod mogao sablazniti, skandalizirati i razviti osjećaj odgovornosti prema stradalnicima koji već treću godinu borave u kontejnerima iako za to ne postoji niti jedan razlog. Nemojmo zaboraviti da je Europa osigurala sredstava za obnovu njihovih domova, a Vlada uporno ne želi obnoviti njihove kuće. Vladu na djelovanje ne motivira patnja stradalnika. Motivacija će se pojaviti u onom trenutku kada ovi proizvoditelji siromaha zaključe da im obnova, u političkom smislu, donosi korist. Marko Vučetić za Autograf

12.01. (12:00)

Wishful thinking

Vučetić: Istinska ministrica graditeljstva – Branka Bakšić Mitić

Banija kronično boli, jer je ostavljena od strane predstavnika svetosti države, a sve kako bi opstala politička korupcija. No ona nije ostavljena od svih, na Baniji je, srećom, istinska ministrica graditeljstva, ona obnavlja Baniju osjećajući i preuzimajući bol i patnju njezinih ostavljenih, čekanju i poniženju predanih stanovniku. Riječ je, naravno, o Branki Bakšić Mitić. Ona je prisutna, ljudima dostupna, zna što treba napraviti. Ona to i čini. Da se, kojim slučajem, dogodi čudo i da Hrvatska danas dobije premijera koji ne ponižava građane, danas bismo dobili i novu ministricu – jasno, to bi bila Branka Bakšić Mitić. Tako bismo dobili novo ministarstvo, Ministarstvo obnove Banije, a Banija bi već sutra bila obnovljena. No i čuda su u Hrvatskoj na čekanju, i ona su ponižena. Marko Vučetić za Autograf.