Zagreb: Paromlin postaje nova knjižnica - Monitor.hr
09.05.2019. (09:30)

Industrija znanja

Zagreb: Paromlin postaje nova knjižnica

Zagrebačka Gradska knjižnica sa Starčevićevog trga preselit će se u preuređeni i obnovljeni prostor bivšeg Paromlina. Ovo je želja, sad dolazi stvarnost – vrijednost nove zgrade knjižnice procjenjuje se na 240 milijuna kuna, a 80% novca tražit će se iz europskih fondova namijenjenih obnovi industrijske baštine. Natječaj se očekuje 2021., a izgradnja knjižnice trajat će pet godina.


Slične vijesti

28.04. (10:30)

Brze i kratke

  • Bill Gates najavljuje da će se njegova zaklada gotovo potpuno fokusirati na borbu protiv koronavirusa (Telegram)
  • Mnogi Hrvati u Irskoj ostali bez posla, tjedno dobivaju 350 eura državne pomoći na 12 tjedana (Večernji)
  • Trump za konferencija o koroni samom sebi čestitao 600 puta (The Daily Beast)
  • Knjižnice grada Zagreba rade od jučer, ali po ljetnom radnom vremenu, nekoliko još zatvoreno jer čekaju pregled statičara; NSK uvela “drive in” povrat knjiga (24 sata)
12.12.2018. (11:30)

Velika mama pušta djecu

Novi model: Knjižnice će same kupovati knjige od nakladnika

Novi model otkupa knjiga za narodne knjižnice kao glavnu promjenu predviđa to da Ministarstvo uplaćuje sredstva direktno narodnim knjižnicama te da one potom samostalno kupuju knjige i o tome izvještavaju Ministarstvo (dosad je plaćalo izravno Ministarstvo). Izgleda da je najveća promjena zapravo oko cijene – Ministarstvo je dosad plaćalo cijenu koja piše na poleđini knjige, novi model dopušta mogućnost dogovaranja oko cijene. Ovdje PDF prezentacija novog modela. T-Portal

02.08.2018. (19:49)

Najljepše svjetske knjižnice – u slikama

11.11.2017. (18:29)

Srednjoškolci iz Pazina snimili najbolji film o knjižnici

Najbolji promotivni film o knjižnici o svojoj su školskoj knjižnici snimili učenici Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina. Objavljeno je to na središnjoj svečanosti Dana hrvatskih knjižnica u Knjižnici i čitaonici grada Preloga.

Autori filma su Ana Mendica i Berto Lušetić, a voditelj njihove video grupe je Igor Dobrić. Priznanje za sjajan video uradak Magdi Rimanić, knjižničarki u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile, uručila je Marija Šimunović u ime Povjerenstva za obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica.

„Kroz film možemo doživjeti koliko knjižničari poput Magde Rimanić kod djece i mladih pridonose razvoju ljubavi za književnošću i znanjem, ali i koliko je knjižnica daleko više od mjesta gdje se skladište knjige. Knjižnica u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile živo je mjesto gdje se posuđuju knjige, uči, druži, održavaju izložbe, pub kvizovi te još mnogo toga. Prepoznali su to i oni koji su putem Facebooka glasovali upravo za ovaj video“, istaknula je Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Dunja Holcer prizanje za Knjižnicu godine uručila je Maji Lesinger, ravnateljici Knjižnice i čitaonice grada Preloga.

Ovogodišnji se Dan hrvatskih knjižnica održava pod sloganom „Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!“ Tim se sloganom osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost želi potaknuti ne samo na promišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i osuvremenjivanje hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

10.01.2017. (15:50)

U boj, u boj, za roman svoj

Florida: Fantomski čitatelj spašava knjige od zaborava

Knjižnica East Lake County u gradiću Sorento na Floridi imala je vrlo aktivnog člana po imenu Chuck Finley, koji je u 9 mjeseci posudio 2.361 knjigu. Zahvaljujući njemu knjižnici je porasla kvota iznajmljivanja za 3,9%. Kasnije je otkriveno da su Finleyja izmislili radnici kako bi spasili knjige koje se duže vrijeme nisu čitale. Krivci su na kraju dobili otkaz. Kultiviši se

13.06.2016. (10:31)

Apokalipsa svuda

Izdavači na koljenima: Potpore u rekordnom kašnjenju, otkupi upitni

Ozbiljnost situacije u izdavaštvu dosegla je novu razinu, jer osim što Hrvati ne čitaju i ne kupuju knjige (što je stara boljka), sada i Ministarstvo kulture stopira onaj dio posla koji je za nakladnike siguran: “Hitno moramo riješiti to što potpore za izdavaštvo rekordno kasne, Još je i veći problem to što je urušena infrastruktura koja treba provoditi knjižnični otkup i tu odgovornost ima ministar, koji to nije uspio odraditi ni evaluaciju s vijećem do kraja mandata. A to je pravi presedan”, upozorava predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić. Novi list