Zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra Hrvatska godišnje gubi 5 milijardi kuna - Monitor.hr
29.03.2018. (15:49)

Zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra Hrvatska godišnje gubi 5 milijardi kuna

Šteta zbog nesređenih zemljišnih knjiga i katastra u Hrvatskoj godišnje iznosi 5 milijardi kuna, što znači da je u 25 godina od samostalnosti Hrvatske izgubljeno 125 milijardi kuna, ili jedan godišnji državni proračun. Za 70% teritorija RH primjenjuju se katastarski planovi nastali još u 19. stoljeću. Ministarstvo pravosuđa i DGU od 2003. provode Nacionalni program sređivanja zemljišnih knjiga i katastra. Lider


Slične vijesti

06.02.2020. (13:30)

Najviše od čukunbabe

Gradonačelnik Kalnika posjeduje 279 nekretnine – “poklanjam 250, ako se uspijete uknjižiti”

Jutarnji je posjetio načelnika Kalnika Mladena Kešera (SDP) jer je u imovinskoj kartici upisao da posjeduje 279 nekretnina – upisivao ih dva dana – a kaže da ih je stekao “nasljednom linijom, od Marije Terezije do danas, od kad se, vjerujem, nisu mijenjale zemljišne knjige niti se radile katastarske izmjere”. Rekao im je da 250 od tih nekretnina poklanja Ministarstvu pravosuđa, Državnom zavodu za geodeziju i medijima, samo ako se uspiju upisati u zemljišne knjige kao vlasnici – “tko zna koliko se vlasnika od pradjeda do danas promijenilo nad kojom od spornih čestica, ali one su ‘moje'”. Novinarki RTL-a tkđ. poklonio jednu česticu – pod uvjetom da se upiše na nju.

30.01.2020. (20:30)

To je moja zemlja!

Upis u zemljišne knjige – u jednom koraku

Ministarstvo pravosuđa i Hrvatska javnobilježnička komora dovršili su projekt web servisa povezivanja informacijskih sustava zemljišne knjige ZIS OSS (Uređene zemlje) i eNotara, čime građani i pravne osobe u jednom koraku rješavaju upis u zemljišne knjige posjetom javnobilježničkom uredu. Dosad se za ovo moralo obilaziti nekoliko institucija. Glas Istre

20.08.2016. (19:28)

Sve je to zbog loših knjiga

Zbog loših zemljišnih knjiga Hrvatska je izgubila 125 milijardi kuna

Zbog nesređenih zemljišnih knjiga i ostalih evidencija o imovini kojom raspolaže, hrvatska je država na gubitku od pet pa do čak deset milijardi kuna godišnje, upozorava Damir Delač, predsjednik Udruge geodetske i geoinformatičke struke pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Radi se, naglašava Delač, o vrlo gruboj procjeni, koja se temelji na njegovim računicama i rijetkim istraživanjima koja u Hrvatskoj postoje na tu temu. Kada bismo te podatke pomnožili sa 25 godina hrvatske neovisnosti ukupna šteta kreće se između 125 i 250 milijardi kuna. Jutarnji

03.11.2015. (14:19)

U projektu vrijednom 1,67 milijuna eura digitalizirane stare zemljišne knjige i harmonizirani podaci

Projekt digitalizacije starih zemljišnih knjiga i preoblikovanja zemljišnoknjižnih i katastarskih podataka vrijedan 1.661.600 eura predstavljen je danas na završnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu Westin. Glavni korisnici ovog projekta su Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava, dok konzorcij koji ga je izvodio čine hrvatske tvrtke IN2, IGEA, CROZ i Mikrocop te nizozemski Cadastre, Land Registry and Mapping Agency (Kadaster). Projekt je sufinanciran iz pretpristupnih fondova Europske unije, odnosno IPA programa.

U sklopu komponente Digitalna arhiva po prvi put su skenirane zemljišne knjige te je razvijen informacijski sustav koji omogućava njihovo pretraživanje i pregledavanje. Namijenjen je primarno djelatnicima zemljišnoknjižnih odjela, ali će mu putem javnog weba u budućnosti moći pristupiti i drugi korisnici te pretraživati i pregledavati zemljišne knjige koje su do 2007. godine bile ručno vođene. U postupku skeniranja, u sklopu ovog projekta, digitalizirano je najmanje 12.500.000 stranica arhivskih zemljišnih knjiga, što obuhvaća 31 zemljišnoknjižni odjel od ukupno njih 107. Na samom događaju mogla se čuti i procjena kako je skenirano oko 220 tona zemljišnih knjiga koje u digitalnom formatu zauzimaju 10,5 TB podataka. Cilj digitalizacije je prije svega ubrzavanje poslovnih procesa u zemljišnoknjižnim odjelima, omogućavanje jednostavnog i brzog pretraživanja i pregleda putem računala, javni uvid u skenirane dokumente te zaustavljanje propadanja i uništavanja arhivskih zemljišnih knjiga do kojeg dolazi zbog svakodnevnog korištenja.

Komponentom Pojedinačno preoblikovanje razvijena je metodologija preoblikovanja podataka iz zemljišnih knjiga i katastra u Bazu zemljišnih podataka (BZP), a to je prvi korak k usklađivanju zemljišnoknjižnog i katastarskog stanja bez provođenja katastarskih izmjera. Razvoju metodologije prethodila je analiza 247 katastarskih općina, na osnovu koje su određeni kriteriji za preoblikovanje. Razvijena je i aplikacija kojom će se operativno izvršavati preoblikovanje. Rezultati Projekta pridonose povećanju pravne sigurnosti u prometu nekretnina i usklađenju podataka zemljišnih knjiga i katastra.

Navedeni posao predstavlja realizaciju drugog od dva ugovora za pružanje usluga provedenih u sklopu projekta čije je puno ime „Implementacija integriranog sustava zemljišne administracije“ a ukupna vrijednost 3,63 milijuna eura. Projekt je financiran u okviru pretpristupnog fonda IPA I 2010. Navedeni projekt dio je sustavnih koraka koje Vlada Republike Hrvatske putem Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave poduzima još od 2003. godine u sklopu Nacionalnog programa sređivanja zemljišnih knjiga i katastra skraćenog naziva – Uređena zemlja.

„Zahvalila bih se svim partnerima u konzorciju na kvalitetno odrađenom poslu i poštivanju rokova. Uvijek smo ponosni kad možemo sudjelovati u projektima koji podižu kvalitetu usluga koju građani dobivaju od javnih tijela, a vjerujem i da će projekt olakšati svakodnevnicu i djelatnicima Katastra i Zemljišnih knjiga.“ – rekla je Tanja Pušelj Ostroški, članica Uprave IN2 i direktorica Igee.