20 europskih kampova po izboru Guardiana, jedan je naš - Monitor.hr
20.05.2018. (11:23)

20 europskih kampova po izboru Guardiana, jedan je naš

Kamp Vala s Pelješca izabran za jedan od najboljih 20 europskih kampova po izboru Guardiana, jer ima pogled, otočiće i hridi, vinograde u zaleđu, hladovinu i šljunčanu plažu; ostali su:

 • planinski kamp Le Clos du Lac u Francuskoj
 • kamp Le Chant-hibou na selu, Francuska
 • šumski Camping La Pointe, Francuska
 • D’Olde Kamp, Nizozemska
 • Landgoed de Barendon, Nizozemska
 • Camping de la Cascade na slapovima u Belgiji
 • Zur Mühle u Schwarzwaldu, za one što traže mir, Njemačka
 • Camping Mexico, a zapravo je u Austriji, na jezeru
 • Lindenhof, Švicarska
 • Camping Val d’Or, Luksemburg
 • Camping Carso, kod Trsta, gdje ljudi sami beru voće i povrće
 • Camino de Santiago, Španjolska
 • Port Massaluca, Španjolska
 • Quinta dos Moinhos, Portugal
 • Nature Ferie, Danska
 • Fyrvapplingen Fiskecamp, Švedska
 • Camp Liza na rijeci Koritnici u Sloveniji
 • Camp 9 Nature Campground, Poljska
 • Tartaruga Camping, Grčka

. Večernji


Slične vijesti

10.07. (14:00)

Za avanturiste i ljubitelje prirode

Kampovi u prirodi bez struje i ekrana: ima ih i u Hrvatskoj

Robinzonski kamp Leskar nalazi se u Gornjem Zvečaju u Karlovačkoj županiji, a smjestio se uz jednu od najljepših naših rijeka, Mrežnicu. Ovdje možete kampirati u vlastitom šatoru ili unajmiti jednostavnu drvenu kućicu s madracem. Kamp ima sanitarni čvor i mjesto za roštiljanje, a hranu, vodu, posteljinu, svjetiljke i sve što vam treba – donosite sami. Robinzonski kamp Kupa – Juratovićki brig udaljen je samo 16 kilometara od Karlovca, ali činit će vam se da je puno, puno dalje zbog neukroćene prirode i potpunog mira uz zelene obale Kupe. Robinzonski kamp Brdo Zminjak sakrio se u srcu Parka prirode Žumberak, iznad sela Jelinići. Noćenja od 40-ak do 70-ak eura za dvije, a negdje i po tri osobe. Pun kufer

18.07.2023. (10:00)

Ljeto za pamćenje

Kampiranje za početnike: Sve što trebate znati za savršeni odmor

Parcelirana kamp mjesta | Kamp Slatina

Ako preferirate mir i tišinu, možda ćete se odlučiti za kamp u blizini nacionalnog parka ili onaj udaljen od većih gradova. S druge strane, ako želite više sadržaja i blizinu plaže, odaberite kamp koji se nalazi u sklopu turističkog kompleksa ili mjesta. Kvalitetna kamperska oprema ključna je za udoban i siguran boravak u prirodi. Najvažnije stvari koje trebate ponijeti su šator, vreća za spavanje, prostirka ili madrac, svjetiljka, pribor za kuhanje, posuđe i sredstva za održavanje higijene. Ako želite boraviti u kampu, a ne želite kupovati opremu, u gotovo svim kampovima možete unajmiti mobilne kućice. One će vam pružiti maksimalnu udobnost kao da ste kod kuće. Gotovo svi kampovi naplaćuju: broj osoba koje borave, broj šatora, motocikle, automobile ili kampere, kućne ljubimce, priključak za struju… Evo nekoliko polularnih kampova u Hrvatskoj:

06.06.2021. (20:30)

Devet korisnih savjeta za ekološki prihvatljivo kampiranje

Iako već sama pretpostavka obitavanja u prirodi zvuči dosta ekološki prihvatljiva, kampiranje može čak više naštetiti prirodi, nego što joj godi, stoga na umu treba imati i činjenicu da se prema njoj ponašamo odgovorno tijekom boravka u kampu. Uz nekoliko korisnih savjeta koje donosi Green.hr, kampiranje može biti savjesno i jednako uzbudljivo kao svako drugo ljetovanje:

 1. Imati svijest o otpadu
 2. Odbaciti plastiku i plastične boce
 3. Uzeti višenamjesnko posuđe od kuće
 4. Preporučljivo je nositi staru odjeću
 5. Odabrati biorazgradive proizvode
 6. Iznajmiti ili posuditi šator
 7. Bicikl umjesto automobila
 8. Isprobati hranu lokalnih OPG-ova
 9. Koristiti solarne lampe i po mogućnosti izbjegavati trošenje struje

06.07.2019. (00:30)

Zvijezda za zagorske brege

U Tuhelj stiže prvi hrvatski kamp na kontinentu s pet zvjezdica

U prvoj fazi izgrađeno je 56 kamp mjesta na oko 20 tisuća kvadrata, s restoranom i barom, kamp servisom, prostorom za kupanje kućnih ljubimaca, sanitarnim prostorijama prilagođenim osobama s invaliditetom, obiteljskim kupaonicama, svlačionicama, igralištem za djecu, terenima za golf i tenis. Od toga će 20 parcela biti otvoreno tijekom cijele godine. Ovaj se dio otvara krajem srpnja. Iduće će godine biti izgrađeno luksuzno naselje s 30 luksuznih kućica za obitelji i parove, kao i dodatni sadržaji za zabavu i wellness u prirodi.

 

05.07.2019. (13:30)

Jedino što još nemaju - gigantska mrežasta kupola protiv komaraca

Otvoren prvi kamp u Dalmaciji s 5 zvjezdica, radit će cijele godine

Falkensteiner Premium Camping Zadar nalazi se u sklopu resorta na Boriku, smješten u centru grada, po čemu je jedinstven, a ujedno je i prvi kamp s pet zvjezdica u Dalmaciji. Cijena – 4-člana obitelj koja bi htjela na 7-dnevni odmor od sutra platila bi 165 eura na dan za glamping kućicu od 23 kvadrata, kućica od 40 kvadrata bila bi 310 eura na dan. Zadarski list ima fotografije kampa.

 

27.01.2016. (08:07)

Na osami blizu mora

Stotinu hrvatskih kampova na iznadprosječno lijepoj lokaciji

Šest hrvatskih kampova – Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag – te ove godine po prvi puta i paški kamp Straško spadaju u najbolje europske kampove, prema ADAC-ovom vodiču. Dodatnih 28 hrvatskih kampova označeno je simbolom koji ukazuje na vidljivo značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu, a 110 označeno je kao kampovi na (iznadprosječno) lijepoj lokaciji. Monitor

27.01.2016. (00:01)

ADAC: Stotinu hrvatskih kampova na iznadprosječno lijepoj lokaciji

Hrvatska ima 571 kampova, od čega 185 srednje-velikih kampova, 86 malih kampova (i kamp odmorišta) te 300 obiteljskih kampova u domaćinstvima i seoskim domaćinstvima. Ukupni smještajni kapacitet hrvatskih kampova iznosi 237.758 osoba – dok prosječan hrvatski kamp može primiti 416 osoba. Oko 28% kapaciteta naših kampova najvišeg je ranga kvalitete i nalazi se u kategoriji 4*.

Svaki drugi kamp – u Istri

Najviše kamping kapaciteta u kampovima ima Istra, 50,1% ukupnih kamping kapaciteta RH, a slijedi Primorsko-goranska županija sa 18,3%. Dalmacija ukupno ima 27% kapaciteta kampova RH, a od toga 12,1% otpada na Zadar. Najjača kontinentalna županija po broju kampova ja Karlovačka, sa 7 kampova u kojima se odjednom može smjestiti 3.160 gostiju.

Prošla 2015. godina je za hrvatske kampove bila veoma uspješna, ostvareno je malo više od 17 milijuna noćenja (+4% u odnosu na prethodnu 2014., ili +21% u odnosu na npr. pet godina unazad) – a od te brojke, čak 33,6% ostvarili su Nijemci a 9% Austrijanci. Zajedno su ove dvije zemlje, 2015. u odnosu na 2014., rasle za 4%.

ADAC izdvojio – 119 hrvatskih kampova

ADAC kamping vodič je veoma značajan za njemačko govorno područje, a karakterizira ga i poseban sustav ocjenjivanja kampova koji je općeprihvaćen kao najznačajniji europski sustav ocjenjivanja kvalitete kampova. U vodiču ADAC-a je tako navedeno ukupno 119 hrvatskih kampova, pet više nego lani. ADAC BestCamping, njemačko priznanje za najbolje europske kampove, ove je godine ponovno potvrdilo 5 hrvatskih kampova: Zaton, Krk, Valalta, Lanterna i Park Umag – a po prvi puta dobio ga je paški kamp Straško.

Uz njih, čak 28 kampova označeno je simbolom koji ukazuje na vidljivo značajno povećanje kvalitete sadržaja i ponude u odnosu na prethodnu godinu, i to 8 kampova u Istri, 12 na Kvarneru, 3 u Zadru, po 2 u Šibeniku i na kontinentu, te jedan u Splitu. Od ostalih posebnih oznaka, čak 6 kampova označeno je kao “Kampovi sa sveobuhvatnom wellness ponudom“, a od 119 predstavljenih kampova čak 110 označeno je kao kampovi na (iznadprosječno) lijepoj lokaciji.

Najbolji kampovi – u Istri, Kvarneru i oko Zadra

Gledajući prosječne ocjene kampova, kvaliteta hrvatskih kampova po ADAC-u povećana je za tek 1,7% u odnosu na lani i iznosi 3,5 (od mogućih 5). Po regijama, kao regije s najkvalitetnijim kampovima (iznad prosjeka RH) ponovo su se potvrdile Istra, Kvarner i Zadar, dok su kontinentalni kampovi po ADAC-u prosječno kvalitetniji od kampova u Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Ipak, najveći porast kvalitete u 2016. u odnosu na prethodnu godinu su po ADAC-u imali kampovi u Splitu (+8,4), Šibeniku (+5,9%) i Kvarneru (+5,4%).

Promatrajući ocjene kampova po pojedinim elementima ocjenjivanja, na razini RH najveći porast je u kvaliteti kupališne ponude – bazena za +19,3% te kvalitete sanitarija za +8,9%. Nažalost, drugu godinu zaredom značajan je pad registriran na prirodnom resursu naših kampova, u elementu „kupališne ponude (more, jezera, rijeke)”, gdje je prosječna ocjena naših kampova pala za čak -5,4% i jasno ukazuje na potrebu hitnog uređenja plaža, gdje Hrvatska zaostaje za konkurencijom.