Svetislav Basara: Zemlja šupljeg i praznog - Monitor.hr
12.07.2019. (07:30)

Malo poezije iz Srbije

Svetislav Basara: Zemlja šupljeg i praznog

Upravo je nekontrolisanost – a ne Kosovo – srce Srbije. Cinik bi dodao – i neicrpni izvor prihoda. Stanje nekontrolisanosti primamljivo je za mnogo veći broj ljudi nego što se može i pretpostaviti, ono jeste da u sistemu sveopšte nekontrolisanosti nekom dopadne ferari, nekom sendvič, nekom vila na Dedinju, nekom metak u leđa, ali, Bože moj, uvek ostaje (ne sasvim neutemeljena) nada da će sendvič jednoga dana prerasti u ferari. Primeri milicajaca i magacionera koji su – sve presipajući šuplje u prazno i zanoseći visoka muda – postajali predsednici država i šofera koji su avanzovali u ministre, dokazuju da u društvu u kome nema pravila na kraju sve postane izuzetakSvetislav Basara za Danas.


Slične vijesti

Jučer (23:30)

Gušeće koljeno

Boris Jokić: U osnovni rasizma je osjećaj ugroženosti od drugih i drugačijih…

…Osjećaj da samo ti imaš pravo na san za čije neostvarivanje nikada nećeš biti sam kriv. U takvim situacijama javit će se oni koji će pretvoriti iskru u društveni požar neslućenih razmjera. Najgori među njima je Donald Trump. On za svoje političke neuspjehe i promašaje već dugo traži krivca. Kina i Iran su daleko, a Minneapolis mu je tu, iza ugla. U situaciji ekonomskih neuspjeha, neizvjesnosti reizbora i potpunog nedostatka sadržaja najlakše je upotrijebiti isprobanu formulu kojom ćeš u nedostatku pravih osobnih i društvenih vrijednosti učiniti Ameriku ponovno velikom: točno onoliko velikom koliko je sitno ljudsko srce ispunjeno mržnjom – piše Boris Jokić (koji se školovao u SAD-u i osjetio taj rasizam na sebi).

Danas (00:30)

Svijet u kojem je samo kratko pamćenje dugoga vijeka

Viktor Ivančić: Ne-idiotizam

Televizijski prizor, u kojem se hrvatski intelektualac vrpolji i crveni, u kojemu muca i panično mulja, u kojem poseže za novim i novim nesuvislostima ne bi li odagnao sumnju da je nekoć paktirao s vragom, na svoj je način dirljiv, a u nekom opscenom pogledu i vjerodostojan: Nino Raspudić priložio je prijesnu laž kao ulaznicu u politički život, što je za domaće prilike savršena licenca – osvrće se Viktor Ivančić u iznimnom tekstu na novog političara u Hrvatskoj.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

Jučer (23:30)

Tko nabroji tri praznika - dobije tri dana slobodno

Antun Vujić: Nikako ne bi bilo dobro testirati znanje zastupnika o blagdanima i spomendanima

Dan državnosti jest datum, a datum može biti i konvencija, puki dogovor, ali ostvarivanje državnosti je proces, težak proces koji smo imali i nikakav spor o datumu ne bi ga smio umanjiti, a bilo bi dobro da datum, kakav bio, poštujemo i dostojno obilježavamo svi, i to zajedno, a ne u različitim  povorkama – piše pomirljivo Antun Vujić za Večernji.

Jučer (09:30)

Na početku beše reč

Basara: Bunovnici bez razloga

Svetislav Basara ima zanimljivu teoriju – ako se nešto pogrešno oslovljava, to nešto nestaje, odnosno neće ni nastati: Poslednjih meseci mi baš žestoko ide na jezički Sebastian masovna upotreba tantuz-reči „bunt“ kojom se označava (i priziva) pobuna, iliti skraćeno – buna. Reči pobuna/buna znamo šta znače, reč „bunt“, kao i brat mu „vaskrs“ ne znači ama baš ništa. Upravo zato što se nešto pogrešno hoće reći dovodi do toga da se to nešto nikada ne dogodi u stvarnosti, kakva god bila.

Prekjučer (01:30)

Fake right

Plenković stvara rezervnu falangu na tobožnjoj desnici

Koalicije se grade prema raspodjeli ministarskih mjesta, podjeli kontrole nad državnim kompanijama, naročito monopolima, mjestima u diplomaciji, ili bolje fondovima, turističkim zajednicama, i ugodnim sinekurama. Dijeli se izborni plijen, a naročito su poželjna mjesta na kojima plaća i nije velika, ali se zaradi na ”transakcijskim troškovima”. Pretjerano je reći da je to novi feudalizam i podjela lena, no kmetovi ostajemo – Josip Kregar neveselo u Autografu.

Četvrtak (20:30)

Ne može nam niko ništa, ali su nam svi krivi

Basara: Svet kao nevolja i vašarska predstava

Dok klasični zanati jedan po jedan nestaju sa lica sveta – ko se, recimo, još uopšte seća radiomehaničara, sarača, abadžija, voskara, licidera, sodadžija, da pomenem samo neke, spisak je ogroman – stari srpski zanati i dalje cvetaju. Osim najlošijeg, politički (naoko) najprobitačnijeg – inata – i stari srpski zanati pravljenja sranja posle kojih sledi naricanje zbog mučnih posledica i udarničkog pravljenja neprijatelja od svega i svakog, posle čega sledi naricanje da nas svi mrze i da svi rade „protiv nas“ iz dana u dan sve više napredujuSvetislav Basara pronalazi korijen u (najnovijoj) svađi Crne Gore i Beograda (Srbi ne smiju u Crnu Goru, crnogorski avion ne smije u Beograd).

Četvrtak (19:30)

Dverske lude

Dežulović: Maratonci trče još jedan krug

Boris Dežulović predviđa politički uspon Boška Obradovića, predsednika ultranacionalističkih Dveri i alfa mužjaka srpske opozicije: Da je pred njima – i to bukvalno pred njima, kao vojskovođa, u prvom redu – Vučić 2.0, beogradska opozicijska čaršija nije, eto, shvatila niti kad je popizdeli lider Dveri naglo, hm, odpizdeo, pa baš kao i njegov fašistički uzor preko vučjeg krzna navukao gunj od ovčje kože, i preko noći, dok pošteni svet spava, od golobradog se i golomozgog huligana, abortiranog četnika iz dvanaestog meseca trudnoće i neonacističkog aktivista koji napada gej parade i rasteruje građanske tribine, transformisao u koncilijantnu mladu nadu koja će svrgnuti korumpiranu kliku odnarođenih radikala.

Četvrtak (17:30)

Bolji među nama

Ante Tomić: Kazali su da Sejranović ne zaslužuje državne počasti, ja bih rekao da država ne zaslužuje Sejranovića

Zar je spustiti zastavu za jednim mrtvim piscem stvarno takva svinjarija, pa još u Bosni i Hercegovini, gdje zastavama svakodnevno pokrivaju lijesove baraba i bitangi, grme plotuni za budale i varalice, visoki svećenici svih vjera mole za duše nezasitnih pljačkaša i čitavi parlamenti ustaju da se u tišini oproste od ratnih zločinaca, uglas reknu “slava mu” za baš svakim nacionalističkim govnom? … Kazali su da Sejranović ne zaslužuje državne počasti, ali ja bih rekao da je prije obratno, da država ne zaslužuje Sejranovića. Kad pogledaš tko je tu netko i nešto, bolje ti je ostati nitko i ništaAnte Tomić, Slobodna.

Srijeda (20:30)

Razne kombinacije

Sanja Modrić: Svi s gnušanjem odbijaju koaliciju. Bit će ih senzacionalno pratiti nakon izbora

Stara, cinična priča glasi da se i pod najluđu odluku može naknadno podmetnuti prikladna teorija. Kako se u politici izvodi takav luping pokazali su već Most i Ivan Vrdoljak. Model preokretanja kaputa izvježbao je u sazivu ovog Sabora i niz zastupnika koji su usred mandata promijenili stranu. Ako nema nekog boljeg izgovora, uvijek je na dipoziciji barem parola o ”interesima Hrvatske” garnirana pozivanjem na ”savjest” i ”odgovornost”, piše Sanja Modrić.

Srijeda (10:30)

Vjeronauk prije svega

Dežulović: Kome još danas treba informatika?

Trinaest godina je prošlo otkako mi dijete ne ide u hrvatsku osnovnu školu, i meni se, glupom točno koliko jedan Hrvat treba biti, podrazumijevalo da je informatika u međuvremenu postala školski predmet barem jednako obavezan i važan kao i matematika ili materinji jezik. No i dalje je neobavezna, prebačena u drugu smjenu jer je u prvoj – vjeronauk, piše Boris Dežulović.