Ako je hrana tako nezdrava, zašto ima tako dobar okus? - Monitor.hr
09.04.2015. (19:06)

Rat protiv pretilosti

Ako je hrana tako nezdrava, zašto ima tako dobar okus?

Svi ti gurui i promotori različitih dijeta ne zapitaju se osnovno pitanje- kakvog je okusa hrana koju promoviraju, piše Wall Street Journal. Naime, ljudska DNK je strukturirana na način da je sustav koji služi osjetu okusa veći od bilo kojeg drugog tjelesnog sustava. Ako je ukusnost naš neprijatelj, zašto smo programirani da je toliko važno da je tako dobro osjećamo? Okus neke hrane je znak tijelu što je dobro za njega, tvrde američki znanstvenici u novom istraživanju. Problem je u tome što hrana gubi okus, kao i hranjivu vrijednost.


Slične vijesti

05.08. (13:00)

Kad ti gen kaže da paziš s grickalicama

Debljina se može predvidjeti i spriječiti, kažu danski znanstvenici

Danski znanstvenici razvili su poligenski rizični skor (PGS) koji može već u dobi od pet godina predvidjeti rizik od pretilosti u odrasloj dobi. Test se temelji na analizi podataka više od pet milijuna ljudi i trenutačno je najučinkovitiji za osobe europskog podrijetla. Studija pokazuje da djeca s visokim PGS-om počinju dobivati višak kilograma već od 18. mjeseca života, što otvara mogućnost za ranije i preciznije intervencije. Genetika nije sudbina, ali može pomoći da se pretilost – umjesto liječila – jednostavno spriječi. Bug

22.07. (14:00)

Debljina izlazi iz ormara – s punom znanstvenom biografijom

Pretilost na 11 načina: nova genetika briše stari kalup

Nova genetska studija otkriva da pretilost nije jedno stanje, već najmanje jedanaest različitih bioloških endotipova – od hormonalnih i imunosnih poremećaja do razlika u inzulinskoj regulaciji. Analizom podataka više od dva milijuna ljudi, znanstvenici su identificirali 743 genetske regije povezane s debljinom. Ovakav pristup otvara put personaliziranim terapijama i ruši stereotipe o pretilosti kao isključivoj posljedici loših navika. Umjesto jedne dijagnoze za sve, medicina se sve više okreće nijansiranom razumijevanju – jer isti kilogrami mogu imati vrlo različite korijene. Igor Berecki za Bug

14.03. (16:00)

Single i rastavljeni su više fit

Istraživanje: Brak muškarcima utrostručuje rizik od debljine

Istraživanje koje će u svibnju u Španjolskoj biti predstavljeno na Europskom kongresu o pretilosti provedeno je na 1200 parova u Poljskoj i pokazalo je da je rizik od prekomjerne težine u braku povećan za oba spola, ali situacija je posebno akutna među muškarcima. Istraživači su zaključili da u braku rizik od prekomjerne težine tada raste za 62 posto muškarcima, a 39 posto ženama, u usporedbi s onima koji nisu vjenčani. To se potencijalno objašnjava kulturološkim razlikama u stavovima prema debljini između dvaju spolova. Index

26.11.2024. (17:00)

I kilogrami imaju pamćenje

Jo-jo efekt: kada stanice masnog tkiva “pamte” gojaznost i izgubljene kile se brzo vraćaju

Skoro polovica Nijemaca je pretila, a svaki peti ima BMI veći od 30. Stručnjaci ističu da je najveći izazov održati postignutu težinu, a ne samo smršaviti. Jo-jo efekt djelomično objašnjavaju genske promjene u masnim stanicama koje dugo “pamte” pretilost. Znanstvenici su otkrili da masne stanice pretilih osoba, čak i nakon značajnog gubitka težine, ostaju “programirane” za skladištenje energije. Ovo naglašava važnost ranih intervencija i prevencije. No, terapije za trajno brisanje ovih promjena još su u povojima, a “injekcije za mršavljenje” zasad nude samo privremeno rješenje. DW

04.03.2024. (15:09)

Alarmantni rezultati: Pretilost naglo raste. Hrvatska među najgorima

03.01.2024. (21:00)

Zdravije papam da bolje vidim

Pretilost negativno utječe na vid

U svijetu u kojem je medicina sve naprednija, a pretilost postaje pandemija, postavlja se pitanje koliko smo svjesni ozbiljnih posljedica prekomjerne težine. Dok se fokus javnosti usmjerava na pandemiju koronavirusa, druga, dugotrajnija pandemija – pretilost – ne dobiva dovoljno pažnje. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, broj pretilih osoba drastično raste, dosežući brojku od 1,9 milijardi ljudi. No, ono što se rijetko spominje je veza između pretilosti i gubitka vida. Dijabetička retinopatija, katarakta i glaukom samo su neki od ozbiljnih problema koji se mogu javiti kao posljedica pretilosti. Istraživanja pokazuju da ljudi s indeksom tjelesne mase preko 30kg/m2 imaju povećan rizik od katarakte, dok pretilost može uzrokovati visoki očni tlak povezan s glaukomom. Važno je ne zanemarivati sveobuhvatan utjecaj pretilosti na zdravlje, uključujući i oči, te poduzeti preventivne korake kako bismo sačuvali dragocjeni dar vida. (Dioptrija.hr)

30.06.2023. (22:00)

Nema prečice do zdravlja

Što mršave ljude prirodno čini mršavima

Pretpostavlja se da žive zdravije i da vježbaju, no to ne mora nužno biti tako. Neki uspijevaju ostati mršavi čak i uz brzu hranu i zaslađena gazirana pića pa i alkohol. Koja je tajna? Nekad jednostavno unose manje kalorija kroz dan. Pojest će pizzu za ručak, dok za večeru neće imati ništa, npr. Moguće je i da su aktivniji kroz šetnje, vole parkirati dalje od centra i slično. Također, možda je stvar u metabolizmu koji im ne pokreće organizam u istoj mjeri kao kod debljih ljudi. No, svatko u pravilu može ubrzati svoj metabolizam kroz tjelovježbu, hladne tuševe, pažljivo isplaniranu zdravu prehranu itd. Health Insider

18.06.2023. (00:00)

Ipak se isplati živjeti zdravo

Izgleda da gubitak tjelesne težine može usporiti starenje mozga, i to značajno

Naime, naša starost u godinama ne mora se podudarati s biološkom starosti organizma niti s osjećajem i energijom koju imamo. Ako živimo nezdravim životom, naše tijelo može starjeti brže od nas. I obrnuto, biološko starenje izazvano stresnim događajima moglo biti reverzibilno, na što ukazuje i ova studija; odnosno kvalitetnija prehrana bi mogla biti jedna od najjednostavnijih opcija za poboljšanje tjelesnog stanja. Mediteranska prehrana bogata povrćem, plodovima mora i cjelovitim žitaricama usporava znakove ubrzanog starenja mozga koji se obično vide kod pretilih ljudi… Index