Alain Badiou otkazao posjet Zagrebu - Monitor.hr
15.03.2016. (11:38)

Alain Badiou otkazao posjet Zagrebu

Zbog bolesti iznenadne bolesti Alain Badiou je otkazao svoje gostovanje u Hrvatskoj. Uprkos tome organizatori – Edicija Jugoslavija, Multimedijalni institut i Booksa – će održati dio programa, i to:

– 18.03. [petak] u 19h u Booksi, razgovor Poezija, komunizam, sreća u kojemu sudjeluju Vladimir Đurišić, Judith Pollet, Slobodan Karamanić, Ivana Momčilović, Ivan Šamija i Leonardo Kovačević.

– 19.03. [subota], posjet Petrovoj gori i na njoj iscrpniji razgovor Poezija i komunizam, kao i nekoliko simboličkih akcija sjećanja na dane otpora i antifašističke borbe. Sanja Horvatinčić će voditi kroz spomenički memorijal.

Kroz sve programe, Nina de Vromme, nizozemska redateljica, započet će sa snimanjem filma koje će se završiti naknadnim intervjuom s Alainom Badiouom na temu Fašizam, komunizam, sreća.

Svi koji dođu na razgovor u Booksu dobit će svoj primjerak Metafizike stvarne sreće, Badiouove knjige koju su upravo objavili Booksa i MaMa.

Facebook event.


Slične vijesti

15.03.2016. (11:42)

Alain Badiou otkazao posjet Zagrebu

01.03.2016. (15:33)

'Those who have nothing have only their discipline'

Badiou gost Filozofskog teatra: Pričat će o ljubavi, posjetiti Petrovu goru

Poznati francuski filozof Alain Badiou gostovat će 17. ožujka u Filozofskom teataru u zagrebačkom HNK-u. Dan iza toga program gostuje u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu gdje će Badiou i voditelj Srećko Horvat voditi dijalog o ljubavi. U sklopu Badiouove prve hrvatske “turneje”, francuski filozof održat će i predavanje u Tvornici Jedinstvo te će posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora. Monitor

01.03.2016. (15:21)

Alain Badiou gost Filozofskog teatra 17. ožujka

Nakon iznimno uspješnog Filozofskog teatra kada je na Valentinovo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu publikom ispunila izraelska sociologinja Eva Illouz, najnoviji gost Srećka Horvata je francuski filozof Alain Badiou. On će 17. ožujka nastupiti u zagrebačkom HNK-u, koje je specijalno ovim povodom objavilo knjigu Rapsodija za teatar u prijevodu Zlatka Wurzberga. Filozofski teatar u HNK tako će ovaj put posve biti posvećen kazalištu. 

Dan iza toga Filozofski teatar gostuje u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu gdje će Badiou i Horvat voditi dijalog o ljubavi. 

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, jedan je od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. godine u Rabatu, u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, a poslije i tijekom 1968. svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svojega filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

U tome kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezuljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta, prema Badiouu.

Objavio je pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i dr. Napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje.

U sklopu Badiouove prve hrvatske “turneje”, francuski filozof održat će i predavanje u Tvornici Jedinstvo pod nazivom Fašizam, komunizam, sreća, kao i posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora.

16.04.2015. (16:52)

Alain Badiou je sljedeći gost Filozofskog teatra