Francuski filozof Alain Badiou: Trinaest teza i nekoliko komentara o politici danas - Monitor.hr
05.10.2022. (22:00)

Danas je pljačka globalizirana, kao što je uostalom i proletarijat

Francuski filozof Alain Badiou: Trinaest teza i nekoliko komentara o politici danas

Large badiou za portal1

U zbilji, kapitalizam je u samoj svojoj biti korupcija. Kako jedna kolektivna logika čije su jedine norme “profit prije svega” te univerzalno natjecanje svih protiv svih može izbjeći generaliziranu korupciju? Priznati “slučajevi” korupcije nisu drugo nego lateralne operacije, ili u smislu propagandističkih lokalnih čistki, ili proizašli iz obračunavanja suparničkih klika. Moderni kapitalizam, onaj svjetskog tržišta, koji je sa svojih nekoliko stoljeća postojanja povijesno “nedavna društvena formacija”, tek započinje osvajanje planeta, nakon kolonijalne sekvence (od XVI. do XX. stoljeća) pri kojoj su osvojeni teritoriji podređeni ograničenom i protekcionističkom tržištu jedne jedinstvene zemlje. Danas je pljačka globalizirana, kao što je uostalom i proletarijat koji odsada proizlazi iz svih zemalja svijeta. Novosti


Slične vijesti

15.03.2016. (11:42)

Alain Badiou otkazao posjet Zagrebu

15.03.2016. (12:38)

Alain Badiou otkazao posjet Zagrebu

Zbog bolesti iznenadne bolesti Alain Badiou je otkazao svoje gostovanje u Hrvatskoj. Uprkos tome organizatori – Edicija Jugoslavija, Multimedijalni institut i Booksa – će održati dio programa, i to:

– 18.03. [petak] u 19h u Booksi, razgovor Poezija, komunizam, sreća u kojemu sudjeluju Vladimir Đurišić, Judith Pollet, Slobodan Karamanić, Ivana Momčilović, Ivan Šamija i Leonardo Kovačević.

– 19.03. [subota], posjet Petrovoj gori i na njoj iscrpniji razgovor Poezija i komunizam, kao i nekoliko simboličkih akcija sjećanja na dane otpora i antifašističke borbe. Sanja Horvatinčić će voditi kroz spomenički memorijal.

Kroz sve programe, Nina de Vromme, nizozemska redateljica, započet će sa snimanjem filma koje će se završiti naknadnim intervjuom s Alainom Badiouom na temu Fašizam, komunizam, sreća.

Svi koji dođu na razgovor u Booksu dobit će svoj primjerak Metafizike stvarne sreće, Badiouove knjige koju su upravo objavili Booksa i MaMa.

Facebook event.

01.03.2016. (15:33)

'Those who have nothing have only their discipline'

Badiou gost Filozofskog teatra: Pričat će o ljubavi, posjetiti Petrovu goru

Poznati francuski filozof Alain Badiou gostovat će 17. ožujka u Filozofskom teataru u zagrebačkom HNK-u. Dan iza toga program gostuje u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu gdje će Badiou i voditelj Srećko Horvat voditi dijalog o ljubavi. U sklopu Badiouove prve hrvatske “turneje”, francuski filozof održat će i predavanje u Tvornici Jedinstvo te će posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora. Monitor

01.03.2016. (15:21)

Alain Badiou gost Filozofskog teatra 17. ožujka

Nakon iznimno uspješnog Filozofskog teatra kada je na Valentinovo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu publikom ispunila izraelska sociologinja Eva Illouz, najnoviji gost Srećka Horvata je francuski filozof Alain Badiou. On će 17. ožujka nastupiti u zagrebačkom HNK-u, koje je specijalno ovim povodom objavilo knjigu Rapsodija za teatar u prijevodu Zlatka Wurzberga. Filozofski teatar u HNK tako će ovaj put posve biti posvećen kazalištu. 

Dan iza toga Filozofski teatar gostuje u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu gdje će Badiou i Horvat voditi dijalog o ljubavi. 

Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, jedan je od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. godine u Rabatu, u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, a poslije i tijekom 1968. svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svojega filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.

U tome kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezuljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta, prema Badiouu.

Objavio je pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i dr. Napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje.

U sklopu Badiouove prve hrvatske “turneje”, francuski filozof održat će i predavanje u Tvornici Jedinstvo pod nazivom Fašizam, komunizam, sreća, kao i posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora.

16.04.2015. (16:52)

Alain Badiou je sljedeći gost Filozofskog teatra